kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 hete

Új trendek, komoly változások, erre tart a tréningpiac: interjú Münnich Ivánnal

Nemcsak a multinacionális nagyvállalatok, hanem már a hazai nagyobb és kisebb cégek is felismerték, a versenyképesség megőrzésének érdekében nem csupán technológiai újításokra van szükség, de a munkavállalók fejlesztésére is időt és pénzt kell fordítani. A Tréning Kerekasztal - az ország 13 vezető tréningcégét tömörítő egyesület - áttekintette a hazai tréningpiac 2023-as alakulását, és tapasztalatai alapján levonta a szakma szempontjából legfontosabb következtetéseket. Münnich Ivánnal, a szervezet elnökével beszélgettünk.

Münnich Iván Tréning Kerekasztal-

Tréning Kerekasztal tagjai másfél évvel ezelőtt optimisták voltak 2023-at illetően, a többség növekedést várt. Megvalósultak-e a derülátó elképzelések?

- A transzparens, nyilvános céges adatbázisokból is kinyerhető információk alapján átlagosan mintegy 20 százalékkal növekedett a forgalom vállalatainknál, így elmondható, a várakozásnak megfelelően alakult a tavalyi év. Ehhez erőteljesen hozzájárul, hogy a Tréning Kerekasztal tagjai egyre erőteljesebben jelen vannak a külföldi piacokon és a növekedés már részben ebből a jelenlétből származik. Kiderült, hogy a felkészült hazai cégek és trénerek versenyképesek a nemzetközi piacokon, az ágazat valódi exportképességgel rendelkezik, és nem csak az EU-n belül. A nemzetközi piacokon megismert tapasztalatokat és trendeket is megosztják majd tagcégeink a konferencia résztvevőivel.

Akkor végleg túllendült a piac a Covid-sokkon?

- Igen. Látjuk azt is – és ennek a tendenciának nagyon örülünk –, hogy egyre több vállalkozás, kis- és középvállalat szervezeti kultúrájába épül be a fejlesztés. A munkaerőpiacon egyre inkább jelen lévő Z generáció elvárása a folyamatos fejlődés, így ez a szemlélet is hatással van a cégekre. Fontos szempont az is, hogy a munkaerő megtartásának kulcsa a motivációs szint növelése, melynek a tréning kiváló eszköze.  

Milyen tréningeket keresnek a megrendelők?

- Hasonlóan az elmúlt évekhez, a munkavállalói jóléthez kapcsolódó wellbeing programok most is fókuszban vannak a cégeknél. Ráadásul a mentális egészség megőrzését, javítását célzó különféle tréningek - stresszkezelés, reziliencia, burn out - már nemcsak a felső- és középvezetőket célozzák, hanem a munkatársakat is. Szerencsére az ilyen típusú fejlesztések hasznosságáról és fontosságáról már nem kell meggyőzni a HR-eseket, mindez már belső vállalati igényként jelenik meg az igényfelméréskor. A vezetőfejlesztés továbbra is slágertéma, ami újdonság, hogy egyre hangsúlyosabbak a Talent programok, a tehetséggondozás.

A Covid-járvány egyes szakaszaiban szinte csak online tréninget lehetett tartani? Most hogyan néz ki az online-offline arány?

- A Covid után a tréningpiac szereplői arra számítottak, hogy az online tréningek továbbra is komoly szerephez jutnak. Azonban a várakozással ellentétben nem ez történt, ugyanis többségében jelenléti tréningekhez tértek vissza az ügyfelek. A változó trendekhez az is hozzá tartozik, hogy a blended learning már nem csupán előny egy fejlesztésnél, hanem gyakran elvárás.

Mindenki az MI-ről beszél a vállalati világban. Mi a helyzet a tréningpiacon e tekintetben?

- Nagy kérdés még, hogy a mesterséges intelligencia hogyan épül be a tréningek világába. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferencia is erre a kérdésre keresi a választ, célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, az új technológia miképp támogathatja a tréningek világát. Az AI által generált feladatok, prezentációk, szimulációk, virtuális terek használata a tréningeken, applikációk a tréningek előtt, alatt és után, AI asszisztált tréninggyakorlatok, és még folytathatnánk a sort. Ki tudja, mire a konferencia eljön, mi mindennel találkozunk még? – foglalta össze Münnich Iván a változó trendeket.

Ha Ön is szeretne választ kapni a kérdésre: „Természetes vagy mesterséges intelligencia, melyikkel fejlesszünk – Az AI és a technológia szerepe a tréningekben” - jöjjön el a Tréning Kerekasztal 2024-es őszi Konferenciájára 2024. október 2-án, a D50 Hotel és Rendezvényközpontba! (1071 Budapest, Damjanich utca 50.) Részletek: https://www.hrportal.hu/trening-kerekasztal-2024

A nyitóképen Münnich Iván.

 

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek