kapubanner for mobile
Megjelent: 1 hete

Alkalmi munkavállalás szabályai

Az alkalmi munka rövid ideig tartó, átmeneti jellegű, és gyakran egy adott projekt vagy időszakos feladat elvégzését, szezonális igény kielégítését jelenti. Alkalmi munkaviszony létesíthető az egyszerűsített foglalkoztatás keretei között, határozott időre.

Alkalmi munkára általában akkor van szüksége a munkáltatóknak, amikor valamilyen projekt miatt vagy a mezőgazdaságban például szezonálisan (idénymunka) megnő a munkaerőigény.

Ezeknek a feladatoknak az ellátására rugalmas keretek között, viszonylag kevés adminisztrációval foglalkoztathatnak atipikus munkavállalókat a vállalkozások az egyszerűsített foglalkoztatás (EFO) nyújtotta keretek között.

Alkalmi munkára

  • összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napig,
  • egy naptári hónapban összesen legfeljebb 15 naptári napig,
  • egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig

létesíthető határozott időre szóló munkaviszony.

Szigorú szabályok vonatkoznak arra is, hogy hány alkalmi munkavállalót foglalkoztathat egy munkáltató.

Az alkalmi munkavállalók foglalkoztatásának létszámkorlátja a munkáltató átlagos statisztikai létszáma szerint a következő:

  • ha főállású munkavállalót nem foglalkoztat, akkor 1 fő,
  • 1-5 munkavállaló foglalkoztatásakor 2 fő,
  • 6-20 munkavállaló foglalkoztatásakor 4 fő,
  • 20-nál több munkavállaló foglalkoztatásakor a munkavállalói létszám 20 százaléka.

Alkalmi munkavállaló bejelentése

Az egyszerűsített foglalkoztatást be kell jelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) a munkavégzés megkezdése előtt, legkésőbb a munkavégzés kezdőnapján délelőtt 9 óráig:

  • az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) az  EFO bejelentése menüpontban,
  • az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) a ’T1042E jelű adatlapon, vagy
  • a 185-ös országos telefonos ügyfélszolgálaton.

Fontos tudni, hogy ezt a fajta foglalkoztatást papíralapon, postán vagy személyesen nem lehet bejelenteni! Nem szükséges munkaszerződést kötni alkalmi munka esetén, elégséges a szóbeli megállapodás, illetve a munkaviszony az alkalmi munka kötelező bejelentésével jön létre. 

Alkalmi munka 2024

Alkalmi munka esetén legalább a minimálbér 85%-a, szakképzettséget igénylő munkakörnél pedig legalább a garantált bérminimum 87%-a fizetendő alapbérként, illetve teljesítménybérként.

Ez az összeg a 2023. december 1-ével emelkedett meg, a minimálbér és garantált bérminimum emelésével egy időben. Mely alapján a 2024-es alkalmi munka bérei a következőképpen alakulnak: órabéres foglalkoztatásnál minimálbér esetén 1.304 forint/óra, garantált bérminimum esetén 1.630 forint/óra.

A maximálisan kifizethető napi munkabér összege a minimálbér napi összegének kétszerese, tehát 2024-ben 24.540 Ft.

Alkalmi munka adózása és TB

Az alkalmi munkavállaló az egyszerűsített foglalkoztatás keretében kapott munkabére után nem fizet társadalombiztosítási járulékot és meghatározott összeg alatt személyi jövedelemadót (szja) sem.

Ez az összeghatár, az úgynevezett mentesített keretösszeg. 2024-ben a mentesített keretösszeg napi összege a napi minimálbér, illetve a napi garantált bérminimum 130%-a, azaz 15.951 forint, illetve 19.487 forint. Ha azonban ezt a keretösszeget a foglalkoztatásból származó jövedelem túllépi, akkor a munkavállalónak 15% szja fizetési kötelezettsége van.

A munkáltató pedig szintén a minimálbér összegéhez kötötten fizeti a járulékokat: ez az összeg alkalmi munka esetén a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér 1%-a, azaz a 2024-ben érvényes bérösszegek alapján 2.700 forint/fő/nap. A közterhet az alkalmazást követő hónap 12. napjáig kell megfizetnie a foglalkoztatónak, bevallani pedig a 1608-as nyomtatványon kell. 

Az egyszerűsített foglalkoztatás nem hoz létre biztosítotti jogviszonyt, így a munkavállalót nem jogosítja például táppénzre. A munkavállaló ilyenkor csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot.

Alkalmi munka vállalható:

  • főállás mellett, ha más munkáltatónál létesül az EFO
  • a felek a munkaviszonyt egyszerűsített foglalkoztatásra nem módosíthatják, ha már fenáll egy munkaszerződéses munkaviszony.
  • Az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozó naponta maximum 12 órát dolgozhat.
  • Amennyiben a munkáltatók különbözőek, akkor a munkavállaló átlépheti a fenti limitet,
  • illetve a munkavállaló dolgozhat több, különböző munkáltató számára egyszerűsített foglalkoztatás keretében.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Munkaviszonyba kell venni az ételfutárt vagy a taxist?

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást, vagy a taxis szolgáltatást... Teljes cikk

Felvehetem-e titokban az üzleti tárgyaláson elhangzottakat?

A technológia fejlődésével egyre könnyebbé válik bármilyen beszélgetés rögzítése. Ma már egy okostelefonnal bárki könnyedén felvehet üzleti... Teljes cikk

Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk