kapubanner for mobile
Megjelent: 12 hónapja

Így alakulnak a közalkalmazottak bérei és juttatásai 2023-ban

A közalkalmazottak bérezése és juttatásai több tényezőtől függenek, amelyek közül néhány 2023-ban is változik. Cikkünkben bemutatjuk az egészségügyi bértábla, a közszolgálati bértábla, a személygépkocsi normaköltség, a szakmajegyzék, a közalkalmazotti jogviszony és a munkavédelem hatását a közalkalmazottak bérre és járulékaira.

A közalkalmazottak bérezése nemcsak a közszolgálati bértáblától, hanem az egészségügyi bértáblától is függ. Az egészségügyi bértábla az egészségügyi szakdolgozók és egyes egészségügyben dolgozók béreit határozza meg. A kormány 2022. december 28-án döntött az egészségügyi bértábla emeléséről. A bérnövelés célja az egészségügyi ellátás színvonalának fejlesztése, a polgárok egészségi állapotának javítása, valamint az egészségügyi szakdolgozók és az egészségügyben dolgozók munkájának elismerése.

A közszolgálati bértábla (köztisztviselői bértábla) a közszolgálatban dolgozók alapbérét határozza meg a besorolásuk és a szolgálati időtartamuk alapján.

A közalkalmazottak számára a gépjármű költségtérítés és az üzemanyag támogatás 2023-ban is fontos juttatások. A gépjármű költségtérítés akkor jár, ha a közalkalmazott saját gépjárművet használ munkavégzés céljából, és annak üzemanyag-költségét részben vagy egészben átvállalja a munkáltató. A gépjármű költségtérítés mértéke a személygépkocsi normaköltsége alapján kerül meghatározásra. A személygépkocsi normaköltség 2023-ban 18 Ft/km, de 30 Ft/km-ig adómentesen adható. Az üzemanyag támogatás akkor jár, ha a munkáltató biztosítja a gépjárművet, és annak üzemanyag-költségét részben vagy egészben átvállalja. Az üzemanyag támogatás mértékét a munkáltató határozza meg.

A közalkalmazottak képesítése és feladatai a szakmajegyzék alapján kerülnek meghatározásra. A szakmajegyzék tartalmazza azokat a szakképesítéseket, amelyeket az állami oktatásban vagy más módon lehet megszerezni. A közalkalmazottak számára releváns szakképesítések például: közigazgatási ügyintéző, közigazgatási titkár, közigazgatási protokollfőnök stb.

A közalkalmazottak jogviszonya közalkalmazotti jogviszony, amelyre a közalkalmazottak jogviszonyáról szóló törvény vonatkozik. A közalkalmazotti jogviszony alapvető elemei: a közalkalmazotti jogviszony létesítése, tartalma és megszűnése; a közalkalmazotti illetmény; a közalkalmazotti szabadság; a közalkalmazotti felelősség; a közalkalmazotti jogorvoslat.

A közalkalmazotti szabadság a közalkalmazottak éves pihenésére szolgáló, fizetett munkaszünet. A közalkalmazotti szabadság mértéke függ a közalkalmazott életkorától, szolgálati idejétől, munkakörétől és egyéb tényezőktől. A közalkalmazotti szabadság alapvető szabályait a közalkalmazottak jogviszonyáról szóló törvény tartalmazza.

A közalkalmazott felmentési idő a közalkalmazotti jogviszony megszűnése előtt járó, fizetett munkaszünet. A felmentési idő mértéke függ a felmondás okától, a felmondást kezdeményező fél kilététől, valamint a közalkalmazott szolgálati idejétől. A felmentési idő alapvető szabályait a közalkalmazottak jogviszonyáról szóló törvény tartalmazza.

A munkavédelem a munkavállalók egészségének és biztonságának védelmét szolgáló tevékenység, amely magában foglalja a munkahelyi kockázatok megelőzését, értékelését és csökkentését, valamint a munkavállalók tájékoztatását, oktatását és képzését. A munkavédelem alapvető szabályait a munkavédelemről szóló törvény határozza meg.

A diplomás minimálbér az a legkisebb illetmény, amelyet azoknak a közalkalmazottaknak kell fizetni, akiknek a munkaköréhez felsőfokú végzettség vagy annak megfelelő képesítés szükséges. A diplomás minimálbér összege 2023-ban bruttó 296 400 forint/hó.

A besorolási bér a közalkalmazott alapilletményének egyik eleme, amelyet a besorolás alapján kell megállapítani. A besorolás azt jelenti, hogy a közalkalmazottat egy meghatározott bértábla szerinti bérkategóriába és bérbesorolásba sorolják be. A besorolást befolyásolja a közalkalmazott végzettsége, képesítése, munkaköre és szolgálati ideje.

A közalkalmazottak jubileumi jutalmat kapnak, ha legalább huszonöt, harminc vagy negyven éve közalkalmazotti jogviszonyban állnak. A jubileumi jutalom összege attól függ, hogy hány éve dolgoznak közalkalmazottként: huszonöt év után két havi, harminc év után három havi, negyven év után öt havi illetményüknek megfelel. 35 éves jubileumi jutalom nem adható.

A munkáltatói járulék az a járulékfajta, amelyet a munkáltató köteles fizetni minden olyan jövedelem után, amelyet munkaviszonyban vagy annak joghatásával keletkezik. A munkáltatói járulék befizetési határideje 2023-ban a jövedelem kifizetését követő hónap 12. napja. A munkáltatói járulékot a munkáltatónak kell megállapítania, levonnia és befizetnie az adóhatóság részére.

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk