kapubanner for mobile
Megjelent: 11 hónapja

A kékgallérosok helyzete a munkaerőpiacon

A kékgallérosok, vagyis a fizikai munkát végző dolgozók egyre nagyobb kihívásokkal szembesülnek a munkaerőpiacon. A járványhelyzet, a digitalizáció, a versenyképesség és a bérfeszültség mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják a kékgallérosok foglalkoztatását és jövedelmét. Cikkünkben sok hasznos információt találnak a foglalkoztatással kapcsolatosan.

A kékgallérosok alapbére általában alacsonyabb, mint a fehérgallérosoké, ezért fontos szerepet játszanak a különböző pótlékok és juttatások. A kékgalléros munkavállalók 2-3 műszakban dolgoznak, nem jellemző esetükben a 4 órás minimálbér. A Munka Törvénykönyve alapján a műszakpótlék 30%, amit az alapbéren felül kell megfizetni azoknak akik 18-6 óra között végeznek munkát. Másik feltételként teljesülnie kell, hogy a napi munkaidő kezdésének időpontja rendszeresen változzon.

A délutáni pótlék egy olyan bérpótlék, amelyet a munkavállaló akkor kap, ha délutáni műszakban dolgozik. A délutáni pótlék mértéke a műszakpótlék 15 százaléka. A műszakpótlék alapja a munkavállaló személyi alapbére.

A délutáni pótlékot azonban csak akkor kell fizetni, ha a munkavállaló több műszakos munkaidő-beosztásban dolgozik, és a napi munkaidő kezdő időpontja havonta a munkanapok legalább egyharmadánál legalább 4 órával eltér.

Ha a munkavállaló nem jogosult műszakpótlékra, de éjszaka dolgozik, akkor éjszakai pótlékot kap. Az éjszakai pótlék mértéke 15 százalék, és az este 22:00 és reggel 6:00 közötti időtartamra jár.

A bérpótlékokra vonatkozó szabályokat a Munka Törvénykönyve és a kollektív szerződés határozza meg. Ha van helyi szakszervezet, akkor érdemes kikérni a segítségüket a bérpótlékokkal kapcsolatban.

A bérfeszültség azt mutatja meg, hogy mekkora a különbség a legmagasabb és a legalacsonyabb bérek között egy adott csoporton belül vagy egy adott területen. A bérfeszültség növelheti a motivációt és a teljesítményt, de ha túl nagyra nő, akkor elégedetlenséget és konfliktusokat is okozhat.

A munkaközi szünet ledolgozása nem kötelező, de ha a munkáltató és a munkavállaló megállapodnak benne, akkor lehetséges. Ebben az esetben a munkaközi szünetet nem kell kifizetni, de a munkaidőbe beleszámít. A havi jelenléti ív pdf formátumban letölthető az internetről, és segítségével nyomon követhető a munkavállaló munkaideje, túlórái és hiányzásai.

A munkanap naptár segít abban, hogy megtervezzük a munkavégzést és a szabadságokat. A naptárban láthatók a munkaszüneti napok, amelyeket általában pihenőnappal kell kiegyenlíteni. A szabadság napok száma függ a munkaviszony időtartamától, az életkortól és egyéb tényezőktől. A minimális alapszabadság 20 nap, de ez akár 40 napra is növelhető.

A személygépkocsi normaköltség 2023-ban 18 forint/km, de 30 Ft/km-ig adómentesen adható, ami azt jelenti, hogy ha valaki saját gépjárművét használja munkavégzés céljából, akkor ennyi költségtérítést igényelhet a munkáltatótól. A gépjármű költségtérítés 2023-ban legfeljebb havi 15 ezer kilométerig jár. Az üzemanyag támogatás 2023-ban legfeljebb havi 30 ezer forint lehet.

A határozott és a határozatlan idejű munkaszerződés a munkaviszony időtartamát jelöli meg. A munkaszerződésben a feleknek meg kell határozniuk, hogy a munkaviszony határozott vagy határozatlan időre jön létre. Ha erről nem rendelkeznek, akkor a munkaviszony határozatlan időre jön létre.

A határozott idejű munkaszerződés esetén a munkaviszony konkrét időtartamra szól, amit naptárilag vagy más egyértelműen alkalmas módon (pl. eseményhez kötve) kell meghatározni. A határozott idejű munkaviszony tartama legfeljebb 5 év lehet, beleértve a meghosszabbított és az újrakötött munkaviszonyokat is. A határozott idejű munkaviszony a szerződésben meghatározott időtartam elteltével automatikusan megszűnik, nincs szükség felmondásra vagy végkielégítésre.

A határozatlan idejű munkaszerződés esetén a munkaviszony időtartama nincs előre meghatározva, hanem addig tart, amíg valamelyik fél megszünteti azt. A határozatlan idejű munkaviszony megszüntetése történhet közös megegyezéssel, felmondással vagy rendkívüli felmondással. A felmondásnak indokoltnak kell lennie, és a felmondó félnek tiszteletben kell tartania a felmondási időt. A felmondás esetén a munkavállalónak járhat végkielégítés is, ha a munkaviszonya legalább 3 éve fennállt. A határozatlan idejű munkaviszony esetén érvényesülnek a munkavállalót védő felmondási korlátok és tilalmak is.

A felmondási idő a munkaviszony megszüntetésének időtartama, amely alatt a munkavállaló még köteles munkát végezni, és a munkáltató még köteles bért fizetni. A felmondási idő hossza függ a felmondás okától, a munkaviszony időtartamától és a felek megállapodásától. A felmondási idő minimum 30 nap, de 20 év után akár 60 nap is lehet.

Az exit interjú egy olyan beszélgetés, amelyet a munkáltató szervez a távozó munkavállalóval, hogy visszajelzést kapjon a munkahelyi körülményekről, a munkakörnyezetről és a távozás okairól. Az exit interjú segíthet a munkáltatónak javítani a munkaerő megtartását és csökkenteni a fluktuációt.

A végkielégítés egy olyan juttatás, amelyet a munkáltató fizet a munkavállalónak, ha a munkaviszony megszűnik. A végkielégítés mértéke függ attól, hogy ki kezdeményezte a munkaviszony megszüntetését, és hogy mi volt annak oka. A végkielégítés általában egy vagy több havi bérnek felel meg, de akár 12 havi bér is lehet.

A kékgallérosok képzése és fejlődése

A kékgallérosok számára is fontos a képzés és a fejlődés, hiszen a munkaerőpiac folyamatosan változik, és új készségek, kompetenciák válnak szükségessé. A kékgallérosok képzése nemcsak a munkáltató érdeke, hanem a munkavállalóé is, hiszen így növelheti a munkaerő-piaci értékét, a motivációját és az elégedettségét.

A kékgallérosok képzése több formában is történhet. Lehet belső vagy külső képzés, formális vagy informális tanulás, egyéni vagy csoportos oktatás. A képzés tartalma és módszere is függ attól, hogy milyen célt szeretne elérni a munkáltató és a munkavállaló. A képzés lehet például:

•  Alapképzés: amikor a munkavállaló elsajátítja a munkaköréhez szükséges alapvető ismereteket és készségeket.

•  Továbbképzés: amikor a munkavállaló bővíti vagy frissíti a meglévő tudását és készségeit, hogy megfeleljen az új elvárásoknak vagy lehetőségeknek.

•  Átképzés: amikor a munkavállaló teljesen új ismereteket és készségeket sajátít el, hogy más munkakörben vagy területen tudjon dolgozni.

•  Szakmai fejlődés: amikor a munkavállaló olyan ismereteket és készségeket tanul meg, amelyek segítik a szakmai előmenetelét vagy karrierváltását.

A kékgallérosok motiválása és elismerése

A kékgallérosok motiválása és elismerése nem kevésbé fontos, mint a fehérgallérosoké. A motivált és elismert munkavállalók jobban teljesítenek, lojálisabbak, kevésbé hiányoznak és elégedettebbek. A motiváció és az elismerés nem csak anyagi formában nyilvánulhat meg, hanem más módon is.

A motiváció és az elismerés formái lehetnek például:

•  Bér: a bérnek versenyképesnek kell lennie a piacon, és tükröznie kell a munkavállaló teljesítményét, tapasztalatát és felelősségét.

•  Pótlék: a pótlék kiegészíti a bért, ha a munkavállaló rendkívüli körülmények között dolgozik, például túlórát végez, éjszaka vagy hétvégén dolgozik.

•  Juttatás: a juttatás olyan előny vagy szolgáltatás, amelyet a munkáltató nyújt a munkavállalónak, például étkezési jegy, utazási költségtérítés, egészségügyi biztosítás.

•  Visszajelzés: a visszajelzés segít a munkavállalónak értékelni a teljesítményét, megtudni az erősségeit és gyengeségeit, és javítani a munkáját.

•  Dicséret: a dicséret elismeri a munkavállaló eredményeit, erőfeszítéseit és hozzáállását, és növeli az önbizalmát és a büszkeségét.

•  Jutalom: a jutalom olyan ajándék vagy elismerés, amelyet a munkáltató ad a munkavállalónak, ha kiemelkedően teljesít vagy túlszárnyalja az elvárásokat, például bónusz, prémium, oklevél.

•  Fejlődési lehetőség: a fejlődési lehetőség lehetőséget ad a munkavállalónak arra, hogy tanuljon, fejlődjön és előrelépjen a karrierjében, például képzés, átképzés, szakmai

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk