kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

A HR-esek önbizalomszintje az egyik legalacsonyabb a magyar munkaerőpiacon

Társadalmunkban az önbizalom, a magabiztosság kérdése kulcsfontosságúvá vált és ennek alacsony szintje munkaerőpiaci és nemzetközi versenyhátrányt is jelenthet. Az önbizalomszint növelése kiemelt jelentőséggel bír, hiszen segít az emberek számára a mindennapi akadályok leküzdésében és abban, hogy sikeresebbek és boldogabbak lehessenek.

A téma fontosságát hirdető társadalmi felelősségvállalási kezdeményezést indított Komócsin Laura, a Business Coach Kft ügyvezetője, ezért ingyenes Önbizalomnövelde című workshopokat tartanak középiskolásoknak, egyetemistáknak, illetve álláskeresőknek. Országos önbizalom kutatást is végeztek, melynek eredménye szerint a résztvevők átlagos önbizalomszintje az 1-5 skálán 2,46 (ahol az 5 a nagyon alacsony önbizalmat jelenti, az 1 a nagyon magas önbizalmat).

A magyar kitöltők körében jellemző a nehezebb feladatok halogatása, önbizalmuk alakulására pedig az elismerés mértéke, valamint az elvárt viselkedéshez való megfelelés van a legnagyobb hatással.

A válaszadókat a szakmájuk alapján öt csoportba sorolták, ezek pedig a tanár, diák, coach/tréner/tanácsadó, HR és egyéb (informatikus, értékesítő, mérnök…), illetve külön elemezték az alkalmazottak és vállalkozók, illetve a vezető és nem vezető beosztásúak önbizalomszintjét.

Azon megkérdezettek közül, akik már a munkaerőpiacon vannak (azaz a diákokat leszámítva) a legalacsonyabb a HR-esek önbizalma, ami együtt jár azzal is, hogy vannak közülük olyanok, akik hiába sokkal képzettebbek más területen dolgozóknál, mégis kevésbé érvényesítik érdekeiket, ritkábban kérnek béremelést, vagy vágnak bele vállalkozásokba. 

A beérkezett adatok alapján megfigyelhető, hogy a legmagabiztosabbak a coach/tréner/tanácsadó szakmában dolgozók, ami összefügghet azzal, hogy hivatásukból adódóan sokat foglalkoznak az önismeretükkel és fontos, hogy tisztában legyenek saját magukkal, a képességeikkel és az értékeikkel és az átlagtól lényegesen több elismerést is kapnak. 

önbizalom

 

Vezetők és beosztottak sem kapnak elég elismerést

A nem vezetők átlagos önbizalomszintje alacsonyabb, mint a vezetőké, de meglepő módon mindkét csoportra jellemző, hogy úgy érzik, nem kapnak elegendő elismerést. Emellett pedig elmondható, hogy a vezető beosztásban dolgozók átlagosan több újdonságot, izgalmat, valamint kihívást keresnek az életükben, mint akik nem vezetők. Mindkét csoportra igaz, hogy önbizalmukat beárnyékolja a pótolhatóság érzése. 

A kutatás rámutatott, hogy a vállalkozók magasabb önbizalomszinttel rendelkeznek, mint az alkalmazottak. A konkrét kérdésekre adott válaszok alapján kiderült, hogy az alkalmazottak több bátorítást és elismerést várnak el, valamint könnyebben zavarba jönnek, és jobban igyekeznek megfelelni az elvárásoknak és kevésbé szeretnek találkozni a hierarchiában felettük állókkal. 

A kutatásból kiderül továbbá, hogy a tanulók alacsonyabb önbizalomszinttel rendelkeznek a tanárok átlagos szintjéhez viszonyítva, de mindkét csoport tagjai hasonló mértékben gondolják úgy, hogy kevés elismerést kapnak a környezetükből. Az adatok alapján a diákok több bátorítást igényelnek, ami kihatással van arra is, hogy az átlagostól lassabban hoznak döntést, valamint sok feladatot halogatnak. A tanárok szempontjából megfigyelhető, hogy nehezebben tudják elengedni magukat, emellett azonban kevésbé jellemző rájuk a visszahúzódás és sokkal magabiztosabban tesznek fel kérdéseket. 

Jelentős eltérés figyelhető meg a két csoport tudásmegosztási hajlandósága között. A diákok ugyanis sokkal inkább tartanak az információ-, illetve a tudásmegosztástól, aminek fő oka lehet a diákok rivalizálása, hiszen ugyanazt a tudást várják el az összes tanulótól és ez információk visszatartását is előrevetítheti, a tanárok pedig (nem véletlenül választva ezt a hivatást) örömmel osztják meg tudásukat.

A közeljövőben a Business Coach Kft tervei között szerepel a magyar kutatás eredményeinek nemzetközi kontextusba helyezése, külföldiek körében végzett kutatás alapján, illetve újabb ingyenes Önbizalomnövelde workshopok meghirdetése azon célcsoport számára, akiknek legalacsonyabb az önbizalma, hiszen a résztvevők nagyon pozitív visszajelzéseket adtak.

 

  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Vezetők és HR-esek továbbkattintani nem ér, foglalkozni kell a menopauzával!

Változókor, klimax, menopauza – a nyugdíjkorhatár kitolódása miatt már nincs olyan nő, akit ne a munkahelyén érne el ennek az időszaknak a... Teljes cikk

Van véleményük és felvállalják a céljaikat: így rúgja be az ajtót a Z generáció

Hogyan változnak a nemi szerepek? Berúgja-e az ajtót a Z generáció? Számos sors, és személyes történet illusztrálta az Egyenlítő Alapítvány... Teljes cikk

Mindenki coach, aki coachol? - avagy a life coaching sötét oldala

2019 és 2022 között 54 százalékkal nőtt a life coachok száma, így ez az egyik leggyorsabban növekvő szakma az Egyesült Államokban. Népszerűsége... Teljes cikk