kapubanner for mobile
Megjelent: -739047 mperce

Hogyan kapcsolódnak egymáshoz az ESG és EcoVadis irányelvei?

Az ESG és az EcoVadis két különböző fogalom, de mindkettő a fenntarthatóság és a vállalati felelősségvállalás területéhez kapcsolódik más-más módon.

Hogyan kapcsolódnak egymáshoz az ESG és EcoVadis irányelvei?-

ESG (Environmental, Social, Governance):

Az ESG az angol szavak rövidítése, amelyek a következő területeket (alappilléreket) fedik le:

  • Környezet (Environmental): Ide tartoznak a környezeti kérdések, például az üvegházhatású gázok kibocsátása, víz- és talajszennyezés, hulladékgazdálkodás, erdőírtás és biodiverzitás.
  • Társadalom (Social): Ez a pillér a vállalatok dolgozóik fejlődéséről, munkavállalói gyakorlatokról és társadalmi hatásokról szól.
  • Vállalatirányítás (Governance): Itt a vállalatok irányítási struktúrájáról, etikai normákról és átláthatóságról van szó.

Az ESG célja a vállalatok nem pénzügyi kockázatainak és lehetőségeinek nyomon követése egy kevésbé szabályozott módon. Mára egyre több befektető veszi figyelembe az ESG szempontokat a döntéseik során.

EcoVadis:

Az EcoVadis egy független fenntarthatósági értékelő platform, mely cégek és beszállítók értékelésére szolgál, figyelembe véve az ESG szempontokat is.

Az EcoVadis értékelései segítenek a vállalatoknak megérteni, hogy hol állnak a fenntarthatóság terén, és a javítási területeket azonosítani. Ezek az értékelések nem csak a vállalatok saját teljesítményét vizsgálják, hanem a beszállítói láncot is szigorúan figyelembe veszik.

Hogyan kapcsolódnak egymáshoz az ESG és EcoVadis irányelvei?
-

Melyek a lényeges különbségek?

Tartalom

Az ESG egy szélesebb keretrendszer, amely a vállalatok környezeti, társadalmi és irányítási gyakorlatait értékeli.

Az EcoVadis viszont egy konkrétabb és részletesebb minősítési rendszer, amely specifikusabb területeken mélyebben vizsgálja a vállalatok teljesítményét, például a beszerzési folyamatok fenntarthatóságát, az emberi jogok tiszteletben tartását és a környezeti hatásokat.

Szabványok és Módszertan

Az ESG minősítés nemzetközi szabványokra és irányelvekre épül, de a vállalatoknak nagyobb szabadságot ad a jelentéstétel terén.

Az EcoVadis ezzel szemben egy specifikus módszertant alkalmaz, amely a vállalatok teljesítményét a nemzetközi fenntarthatósági szabványok alapján értékeli. Ez magában foglalja a Global Reporting Initiative-t, az Egyesült Nemzetek Globális Megállapodását és az ISO 26000-t (társadalmi felelősségvállalás).

Célközönség és Felhasználás

Az ESG minősítés elsősorban befektetők, ügyfelek és más érdekelt felek számára szolgál szélesebb körű információval.

Az EcoVadis minősítés azonban a vállalat számára inkább a beszállítói láncokkal, fenntartható beszerzéssel, ezáltal a mindennapi üzleti működéssel kapcsolatos döntések támogatására összpontosít.

Összességében az ESG egy keretrendszer, amely a vállalatoknak iránymutatást ad a fenntarthatósági jelentéstételhez, míg az EcoVadis egy konkrét értékelő platform, amely segít a vállalatoknak és beszállítóknak a fenntarthatósági teljesítményük mérésében és fejlesztésében.

Hogyan kapcsolódnak egymáshoz az ESG és EcoVadis irányelvei?
 

EcoVadis minősítést kapott az L-SOFT Zrt.

Az L-SOFT Zrt. elkötelezettségét, felelősségvállalási tevékenységét, gazdasági, társadalmi és környezetre gyakorolt hatását értékelte az EcoVadis.

Büszkén mondhatjuk, hogy az EcoVadis 60 pontot meghaladó minősítése alapján a hasonlóan tudatosan működő cégek felső 35%-ba tartozunk!

Az elért EcoVadis minősítés Bronz fokozata azt jelenti, hogy a vállalat a fenntarthatósági menedzsment rendszerében erős teljesítményt mutatott fel az értékelés időpontjában.

A Bronz minősítés azt mutatja, hogy az L-SOFT Zrt. elkötelezett a fenntarthatóság iránt, helyes és megfelelő lépéseket tett a fenntartható üzleti gyakorlatok kialakítása felé, melyet a jövőben is folytatni fogunk.

Köszönjük minden kollégánknak és partnerünknek, akik hozzájárultak ehhez az eredményhez!

L-SOFT Zrt.

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A HR technológiai trendjei: Milyen új technológiák formálják át a HR területet a közeljövőben?

A koronavírust követő években a HR területén tapasztalható robbanásszerű technológiai fejlődés, - mely még 2024-ben is újabb és újabb ajtókat... Teljes cikk

A teljesítményértékelés digitalizálása: Hogyan változtatják meg a digitális eszközök a teljesítményértékelési folyamatokat?

A teljesítményértékelés a legtöbb vállalat számára alapvető folyamat. Azonban a digitalizáció terjedésével, egyre nagyobb népszerűségnek... Teljes cikk

Több mint 27 éves HR vezetői tapasztalatát viszi be a Corvinus képzésébe

Jakobsen Petra HR tanácsadóval, a Flow Consulting HR üzletágának vezetőjével a teljesítményértékelés változásáról, a HR analitika üzleti... Teljes cikk