kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 3 éve

Ezt kérdezik a nagy tanácsadócégek állásinterjún

Sokan szeretnének bejutni a legnagyobb könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadással foglalkozó cégekhez, ami azonban nem könnyű, hiszen nagy a verseny, már csak a presztízs miatt is. Így jelentős előnyhöz juthat, aki felkészül a lehetséges kérdésekre, hogy azok ne érjék váratlanul az éles interjúhelyzetben.

Állásinterjú kérdések -
images

images

Aki ezeknél a cégeknél eljut egy interjúig, ott a felkészültség, a háttér, tanulmányok és tapasztalatok valószínűleg rendben vannak, az állásinterjún leginkább azt akarják az interjúztatók tesztelni, hogy vajon hogyan illeszkedik a jelölt a céghez, hogyan viselkedik a társas érintkezés folyamán illetve a kérdések többsége elsősorban a gondolkodás módját, folyamatát hivatott feltárni, nem is a válasz tartalma az elsődleges.

Mit mondjak magamról az állásinterjún?

Néha a legegyszerűbb kérdés a legnehezebb: ilyen például, a „Mondjon valamit magáról?” – vajon honnan érdemes kezdeni, egyáltalán mi lehet fontos egy ennyire általános kérdésnél. Persze azt gondolhatjuk, hogy az interjúztató nem az óvodai élményeinkre vagy a kedvenc állatunkra kíváncsi, hanem sokkal inkább arra, amit az addigi karrierünkben, szakmai életünkben érdekesnek, fontosnak tartunk, és persze nem árt, ha köthető a tapasztalat a cég tevékenységéhez, ahová jelentkezünk. Erre a kérdésre mindenképpen érdemes felkészülni, mert szinte biztosan előkerül, és ott helyben kitalálni rá a választ nem lesz könnyű, és az egész interjút elbizonytalaníthatja, ha rosszul indítunk.

Nem véletlenül tesznek fel számos kérdést a korábbi tapasztalatokra, élményekre, szituációk kezelésére a múltban, ugyanis az ezekben a válaszokban megfigyelhető tendenciákól, információ részletekből vonnak le következtetést a személyiségre, viselkedésre vonatkozóan, hiszen hasonló szituációkban valószínűleg az adott ember később is hasonlóan viselkedik majd.

Történetekkel sem árt előkészülni, hogy korábban hogyan működött a pályázó, ha csapatban kellett dolgoznia, vagy ha komoly felelősség hárult rá. Érdemes ezeket a történeteket jól felépíteni, hiszen a történetmesélés olyan készség lehet, ami megfogja a másik oldalon ülőket. Így mindig könnyebb kapcsolódni, emlékezni egy-egy jelöltre. Fel kell vázolni a szituációt, hogy mi volt a feladat, amit meg kellett oldani, ennek érdekében milyen lépéseket tett, és ezek milyen eredményt hoztak. Fontosak a történet leíró részletei is, hogy minél inkább kijöjjön, hogy a problémamegoldás fontos képessége az illetőnek. Legyen a történet pozitív és konzisztens.

Állásinterjú kérdések

- Mondjon példát, amikor vezetőként kellett viselkednie?
- Mondjon példát rá, amikor le kellett győznie valamilyen akadályt egy cél érdekében?
- Mesélje el, hogyan működik csapatmunkában?
- Mondjon példát arra, amikor egy feladat, projekt kapcsán új megközelítést kellett alkalmaznia! Mit tett, milyen eredménnyel?
- Meséljen egy helyzetet, amikor nagyon gyorsan kellett alkalmazkodnia egy változáshoz! Ez hogyan érintette? Hogyan kezelte?
- Írjon le egy olyan helyzetet, amikor nagy nyomás alá volt helyezve, nagy volt a munkamennyiség, szigorú határidővel, hogyan viselkedett ebben a helyzetben?
- Ha volt tagja olyan csapatnak, ahol voltak kihívások, mondjon példát a felmerült problémákra! Mit tett? Mi történt?
- Mondjon el egy esetet, amikor valami hirtelen megzavarta a munkafolyamatot, amiért felelős volt, hogyan kezelte a helyzetet?
- Mit tett, amikor egy projektre teljesíthetetlennek tűnő határidőt kapott?
- Hogyan használta ki a lehetőséget, amikor újat tanulhatott? Kereste-e ennek módját, alkalmat rá?
- Mit tett, amikor nehezebben elsajátítható új információkkal, eszközzel, technikával került szembe?
- Hogyan küzdött meg egy új helyzettel? Hogyan hasznosította később ezt a tapasztalatot?
- Hogyan reagált, amikor valamilyen etikátlan tettre szerették volna rávenni?
- Mondjon példát helyzetre, amikor morális dilemmába került? Hogyan kezelte?
- Hogyan kezelte az egyet nem értést valami kapcsán a csapatán belül?
- Meséljen el egy esetet, amikor hibát követett el, elbukott, hogyan kezelte a szituációt?
- Milyen eddig elért eredményére a legbüszkébb?
- Mondjon példát, amikor sikerült javítania egy folyamaton vagy kreatív megoldást találni egy problémára?
- Mondjon példát, amikor fontossági sorrendet kellett felállítania a teendői között?
- Mi volt a legnehezebb döntés, amit meg kellett hoznia az iskolában, munkában? Hogyan jutott el a döntésig?
- Meséljen egy esetet, hogyan reagált konstruktív visszajelzésre?
- Mondjon egy példát, amikor összetűzésbe keveredett a vezetőséggel?
- Hogyan mutatta ki az elkötelezettségét a közösség felé?
- Mondjon példát, amikor egy ügyfél érdekében a szokásosnál többet kellett beletennie a munkába?
- Ha a barátainak három szóval kellene jellemezniük, mi lenne az a három szó?
- Mi a véleménye valami éppen aktuális gazdasági történésekről?
- Egyedül vagy csapatban szeret dolgozni?
- Mit szeret a szabadidejében csinálni?
- Mit gondol, hogyan fog illeszkedni a vállalati kultúrába?
- Mit szeretne nálunk elérni?

Mit kérdezzek az állásinterjún?

- Rá lehet kérdezni a munka-magánélet egyensúlyára, vagy hogyan áll a cég a sokszínűséghez? Milyen a visszajelzési kultúra? Mit szeretnének, hogy a jelölt hozzátegyen a vállalathoz, amikor csatlakozik? Mi a cég víziója a csapat számára, amihez csatlakozni fog?

- Rá lehet kérdezni a cégkultúrára és a számukra fontos értékekre, más nagy tanácsadó cégekhez viszonyítva, illetve konkrétabban a munkakör feladataira és az elvárásokra a felvett új kollégával szemben, amennyiben ezt nem mondják el a céges recruiterek maguktól.

 

  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Női oktató kapta idén a Gács-András díjat

Csomós Petra, az ELTE TTK Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszékének docensének személyében másodszor nyerte el női oktató az... Teljes cikk

Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk