kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 3 éve

A munka új világát az új generációk igényei formálják

Hasznosabbá, élvezetesebbé és értékesebbé kell tenni a munkát – és ez csak az egyik azon változások közül, amelyek a pandémia szülte paradigmaváltás következtében forgatják fel a munkaerőpiacot. Az év legjobban várt menedzsmentkonferenciája minden fontos aspektust napirendre tűz, mivel nem elég megismerni, meg is kell érteni az álláspiacra lépő új generációk igényeit, elvárásait, elképzeléseit.

HR konferencia-

Ma már történelem, hogy reggel irodába be, a munkaidő lejártával pedig irány haza, bár az is tény, hogy a rugalmas munkavégzés a járványt megelőzően is népszerű volt és viszonylag elterjedt. Ki gondolta volna azt 2019 novemberében, hogy ma már ez kevés: céges felmérések sora igazolja, hogy a távmunka tarol, és a dolgozók négyötöde már hetente maximum két napon hajlandó benézni az irodába.

Ez csak az egyik aspektusa annak, ahogyan a világjárvány gyökerestül forgatta fel a munka világát. És nem csupán a módszerek változtak: az is teljesen átalakult, ahogyan a munkáról gondolkodunk, ahogyan viszonyulunk hozzá. Nem tűnik túlzásnak, ebben a COVID-19 globális fenyegetéssé válása óta sokkal többet változott a munka világa, mint az elmúlt három évtizedben.

Ez ugyanúgy nyugtalanítja a vezetőket, mint a távmunka terjedése, hiszen ők megszokták, hogy a saját szemükkel ellenőrzik a munkavégzést. Főleg a régivágásúak vannak ezzel gondban, hiszen nem csupán a kontroll lehetőségét látják elveszni, hanem például a „távmotivációval” is akadnak gondjaik. „Szerencsére számos eszköz létezik arra, hogyan tehetik a menedzserek hatékonyabbá az otthoni munkát” – mondja Rózsa Tímea Ágota, az Integrated Consulting Group ügyvezető partnere. Ezek használatához azonban elengedhetetlen az általános vezetői hozzáállás megváltoztatása, nyitottabbá, elfogadóbbá, felhatalmazóbbá tétele. Ennek szentel Timi egy teljes workshopot azon a novemberi menedzsmentkonferencián, amely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint átgondolni, újratervezni, a jövő igényeire szabni a munkát a vezetők új generációjának elvárásai és elképzelései szerint.

 Rózsa Tímea Ágota, az Integrated Consulting Group ügyvezető partnere

„A vezetőknek meg kell változtatni a gondolkodásukat, hogy elfogadják az otthoni munkavégzés növekvő népszerűségét” – állítja Rózsa Tímea Ágota, az Integrated Consulting Group ügyvezető partnere.

Mind(re)set

Saját hozzáállásuk farigcsálása mellett a vezetőkre hárul az is, hogy az irányításuk alá tartozók adaptálódását is levezényeljék. hiszen a dolgozók alkalmazkodása sem magától értetődő folyamat. ÉS sajnos sokszor a gondolkodásmódban lezajló változás sem feltétlenül elég: egy elavult, a távmunkaigények kiszolgálására képtelen informatikai háttéren ugyanúgy elbukhat az átalakulást a legnyitottabban és a lehető legproaktívabban megélő és vezénylő vezető kísérlete, mint egy mérgező, lebonthatatlan falakat emelő vállalati kultúrán.

Ahogy a munka világában gyakorlatilag semmihez, a mostani transzformációhoz sem állnak rendelkezésre általános érvényű receptek vagy dobozos megoldások: minden szervezettől komoly saját erőfeszítéseket igényel a testre szabott megoldás megtalálása. Egy olyan megoldásé, amelynek kialakításából immár nem hagyhatók ki az ott dolgozók sem. Főleg a fiatalabb generációkra jellemző, hogy már nem is érik be a véleményük elmondásával, érvényre is juttatják az elvárásaikat, ellenkező esetben – és ez különösen a tehetségek esetében rettentően fájó – odábbállnak.

Game changers

A vezetői pozíciókba beérő újgenerációs döntéshozók többsége tisztában van azzal, hogy a pandémia okozta radikális változások a munka világában sem pusztán fenyegetések, hanem kihívások és a lehetőségek is. A transzformációhoz szükséges közös gondolkodáshoz, a kreatív energiák felszabadításához azonban nem csupán nekik lehet szükségük olyan eszközökre, amelyek használata merészen új megoldásokat eredményez. Jó példa erre a novemberi konferencián is helyet kapó LEGO Serious Play (LSP): a belső kohéziót is erősítő közös felfedezés módot ad egy szervezet belső és külső kapcsolatainak feltérképezésére, a környezethez, a szabályozáshoz, a versenytársakhoz való viszonyulás megállapítására, a közösség erősségeinek és gyengeségeinek detektálására. „Játékos, őszinte, szabad és az eltérő, gyakorta egymással ellentétes szempontokat bemutató eszmecsere, a személyes érzékenység sérülése nélkül” – foglalja össze a módszer lényegét Hlavay Richárd Certified LSP Facilitator, aki azokra a játékkal eredetileg szkeptikus vezetőkre a legbüszkébb, akik ma is az irodájukban őrzik a LEGO Serious Play programokon épített modelljeiket.

Hlavay Richárd Certified LSP Facilitator

„A LEGO Serious Play (LSP) ideális eszköz a mostanihoz hasonló helyzetekben, amikor egynél több jó válasz is lehetséges, és érdemes a csapatban lévő tudást felszínre hozni a legjobb döntés érdekében” – mondja Hlavay Richárd Certified LSP Facilitator.

Ha nem mi magunk alakítjuk, formáljuk a világot, a legfontosabb változásaiból maradunk ki. Ezért a W°RK konferencián segítünk megismerni és megérteni az újgenerációs vezetők igényeit, elvárásait és elképzeléseit.

Earlybird jegyek már csak október 10-ig érhetőek el. Az előadók és programok listája itt található, előregisztrálni pedig itt lehet a konferenciára.

(támogatott tartalom)

  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk