kapubanner for mobile
Megjelent: 10 hónapja

Miért keresettek Magyarországon is a Fülöp-szigeteki vendégmunkások?

Egyre több magyar cég toboroz vendégmunkásokat a Fülöp-szigetekről. A nagy magyar kölcsönzők már kiépítették toborzási bázisaikat a távol-keleti országban. Miért lett annyira népszerű a filippínó munkaerő?

Fülöp-szigetek, toborzás, vendégmunkás-
images

images

A fülöp-szigeteki állami ügynökség képviselője egy tévéinterjúban a közelmúltban azt állította, hogy év végéig 10 000 fülöp-szigeteki munkavállalóra lesz szüksége Magyarországnak a gyártásban és a mezőgazdaságban. Helyben már megy is a munkavállalók felkészítése a magyar cégek állásinterjúira cikkekben, videóban vloggerek mondják el álláskeresési tapasztalataikat. Annyi bizonyos, hogy az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés a filippínó vendégmunkások iránt. Toboroz a Samsung, a Flextronics, a minősített kölcsönzőcégek közül is többen: Prohuman, WHC, Work Force, Get Work Trend és a többiek... Már nemcsak betanított munkásokat hoznak a cégek, hanem szakképzetteket is, például hegesztőket, kamionsofőröket, targoncásokat.

A filippínó munkavállalókért egyébként nemzetközi verseny is zajlik. A kormányok között létrejött megállapodás alapján Németország 1000 Fülöp-szigeteki ápolót toboroz, Izrael 1200 munkavállalót a szállodaiparba, Taiwan gyári munkásokat, Szaúd Arábia 3000 feletti ápolót. Ausztria július elején indította újra bő 30 év után munkaerő-programját a Fülöp-szigetekkel, betegápolókat hoznak a bécsi kórházakba bruttó 1500-2200 eurós (körülbelül 580-850 ezer forint) havi fizetéssel. Ausztriában 75 000 ápoló és idősgondozó hiányzik az egészségügyből. A Fülöp-szigeteki állami ügynökség képviselője megjegyezte, hogy Európából Magyarország mellett Románia, Szlovénia és Horvátország érdeklődik a filippínó munkavállalók iránt.

Mi az oka annak, hogy ez lett a “sztárország” és kezdi átvenni azt a helyet, amelyet a háború kitörése előtt Ukrajna betöltött a magyar munkaadók preferenciáiban? Íme a legfontosabb tényezők.

Nagyság: A Fülöp-szigetek munkaerőpiaca a magyarénál tízszer nagyobb: 48 millióan dolgoznak és 2 millió a munkanélküliek száma. Magyar léptékkel kiapadhatatlan a munkaerőforrás. Ha megvan a toborzási csatorna, akkor könnyen hozható nagyobb számban is munkavállaló.

Nyelv: Az ország egyik hivatalos nyelve az angol. Ugyan magyar fejvadászok megjegyzik, nem igaz, hogy minden filippínó jelölt jól beszél angolul, ám a többi ázsiai országgal összevetve sokkal jobb a munkavállalók angoltudása.

Vallás: A Fülöp-szigetek lakosságának 90 százaléka katolikus vallású, ami könnyebb illeszkedést jelenthet az európai kultúrkörbe. Azt azért jegyezzük meg, hogy 6 százaléknyi muszlim kisebbség is él az országban, elsősorban Mindanao szigetén.

Állami támogató háttér: A Fülöp-szigeteken az utóbbi évtizedekben kialakult a külföldi munkavállalást segítő állami intézményrendszer, ennek a csúcsintézménye a Department of Migrant Workers. Tavaly 1,8 millió filippínó dolgozott külföldön, negyedük Szaúd Arábiában, sokan még az Egyesült Arab Emírségekben, Hong Kongban, Kuvaitban, Szingapúrban, Katarban. A vendégmunkások hazautalásai fontos forrása a Fülöp-szigeteki gazdaságnak.

Bérkülönbség: A Fülöp-szigeteken egy gyári munkás nagyjából bruttó 100 000 forintot keres, míg Magyarországon legalább a minimálbért megkapja, ami bruttó 232 000 forint (de inkább többet). Egy fülöp-szigeteki ügynökség nettó 520 amerikai dolláros magyar fizetéssel csábít (180 ezer forint), ezen kívül ingyenes szállással, étkezéssel, utaztatással. Ha a minimálbért nézzük, akkor az a Fülöp-szigeteken 610 peso (PHP), 3800 forint naponta, míg Magyarországon 10 670 forint, tehát ebben közel háromszoros a bérkülönbség.

Munkaattitűd: A Fülöp-szigetekiek nagy munkabírású, szorgalmas, szabálykövető munkavállalók hírében állnak. Ahogyan a legtöbb vendégmunkásra igaz, rájuk is: azért jönnek, hogy minél több pénzt keressenek. Szívesen vállalnak túlórát, éjszakai műszakot.  Emellett lojális munkavállalók. Maradnak a vállalatnál, ha úgy érzik, hogy megfelelően kompenzálják őket, azt kapják, amit ígértek, vagy ha látják, hogy a munkaadó ugyanolyan keményen dolgozik, mint ők. Viszonylag gyorsan betanulnak, szívesen megosztják tudásukat, tapasztalatukat a kollégáikkal.

Néhány tanács vezetőknek

Már a toborzásnál nézzük meg a jelölt angoltudását néhány célzott kérdéssel. Nem mindenki tud jól angolul és ha valaki nem érti a munkautasításokat, az később visszaüthet. Ha bizonyos pozíciókra kell egy minimális testmagasság (például buszsofőr), azt is jelöljük a hirdetésekben/keresésben. A Fülöp-szigeteken a férfiak átlagos testmagassága 165 cm, a nőké 154 cm (ezek nagyjából 10 centiméterrel alacsonyabb értékek a magyar átlagánál).

A filippínó munkavállalók nagyon családcentrikusak. Azért is dolgoznak keményen és költenek keveset, hogy minél több pénzt haza tudjanak utalni a szeretteiknek. Állásajánlatnál csak olyan pénzösszeget mondjunk, amit biztosan teljesíteni tudunk. Rendkívül fontos számukra a napi kapcsolattartás a családtagokkal. Éppen ezért a munkásszálláson legyen erős Wifi-kapcsolat.

Ha bírálunk egy Fülöp-szigeteki munkavállalót (teljesítmény, pontosság), akkor azt ne nyilvánosan tegyük, hanem négyszemközt, akkor is diplomatikusan. Abban a kultúrában a kollégák előtti megszégyenítésnek sokkal rosszabb a fogadtatása, mint Európában. A Fülöp-szigetekiek vágynak arra, hogy eredményeiket a vezetés elismerje, nagy az ereje a nyilvános dicséretnek.

Győződjünk meg, hogy valóban megértette-e a munkavállaló kérésünket. A filippínó munkavállalók egy része ugyanis akkor is mosolyog és bólogat, amikor nem feltétlenül tudja, mi az elvárás vagy nem ért egyet a vezető javaslatával. Ez tekintélytisztelő, konfliktuskerülő alapattitűdjükből is fakad. Nehezen tudnak nemet mondani, így az “igen” is néha inkább “talán”-nak felel meg. Érdemes kiegészítő kérdéseket feltenni, például ezeket: "Mit gondolsz erről?", "Hogyan csinálhatnánk ezt jobban?", vagy "El tudnád ismételni, hogy mi a feladat / a lényeg?".

Ünnepeljünk együtt. A Fülöp-szigeteki munkavállalók igénylik a személyes kapcsolatokat. Örülnek annak, ha a vezető a családról kérdez, vagy ha a munkaadó a számukra fontos ünnepekről megemlékezik. Egy céges karácsonyi parti pedig összehozhatja a magyar és a Fülöp-szigeteki munkavállalókat is. 

A nyitóképen a Fülöp-szigetek nemzeti zászlója. Forrás: Pixabay

  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Női oktató kapta idén a Gács-András díjat

Csomós Petra, az ELTE TTK Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszékének docensének személyében másodszor nyerte el női oktató az... Teljes cikk

Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk