kapubanner for mobile
Megjelent: 5 hónapja

Így lehet sikeres a karrierváltás 40-en túl

Mely lépések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy aki középkorúként karrierváltásra adja a fejét egy biztosan kifizetődő új irányt válasszon? A forbes.com cikke szerint 40 fölött is érdemes belevágni az álmok megvalósításába, de csak akkor, ha betartunk pár fontos szabályt és nem rohanunk fejjel a falnak.

Sikeres karrierváltás 40-en túl – így kell csinálni!-
images

A cikk szerzője, Kathy Caprino az elmúlt 16 évben karrier- és vezetői coachként világszerte több ezer középkorú szakemberrel dolgozott együtt, mint írja ez idő alatt gyakorlatilag mindent látott, amit csak el lehet képzelni a 40 éves kor utáni karrierváltás teendőit és buktatóit illetően. Saját karrierváltási útja 41 évesen kezdődött, a boldogtalan és krónikus beteg vállalati vezetőből házasság- és családterapeutává vált, majd karrier coachként, íróként, trénerként és podcasterként céget alapított.

Miért akarnak az emberek 40 évesen vagy utána új karriert kezdeni? A leggyakoribb okok között szerepel, hogy a mindennapi munkavégzés túl sok kompromisszummal és áldozattal jár számukra. A munkahelyi bánásmód miatt úgy érzik, nem tudnak többé az adott iparágban vagy területen maradni. Fontosabbá válik az önállóság, szeretnének több befolyással bírni a szakmai életük és idejük felett. A középkorúakat gyakran sújtó kapuzárási pánik révén más jelentőséget kap az elvégzett munka értéke, megváltoznak a prioritások. Sok szakember érzi azt, hogy nagyobb, pozitívabb vagy tartósabb hatást szeretne gyakorolni a világra. Nem utolsó sorban a mesterséges intelligencia vezérelte munka világa írhatja felül az elképzelt jövőt. 

Melyek a legfontosabb lépései a karrierváltásnak?

Az írónő szerint vannak produktív és hatékony módjai ennek a változásnak, ahogy vannak költséges tévutak is, amelyek sokkal nagyobb valószínűséggel vezetnek sikertelen próbálkozásokhoz, elvesztegetett időhöz és pénzhez. 

A karrierváltás mikéntje öt kritikus lépést foglal magában:

1. Önismeret. Hátralépni, hogy láthatóvá váljanak a tehetségek és képességek

Először is fontos, hogy mélyebben megértse magát az, aki váltásra adja a fejét. Végig kell gondolni a prioritásokat szakmai és magánéleti szempontból egyaránt. Vannak, akik éveket töltenek azzal, hogy megpróbálják kitalálni, milyen irányba induljanak el, és egy káosz uralta örvényben ragadnak anélkül, hogy megértenék, valójában mit akarnak. Aki nem ismeri magát alaposan, annak nagyon nehéz lesz sikeres és kifizetődő karriert építenie.

Váltás előtt a munka és magánéletet is meg kell próbálni egy másik szemüvegen keresztül megvizsgálni. Aki egy magasabb perspektívából nyer rálátást saját magára, az fel tudja használni és összekapcsolni mindazt, amit addigi élete során tanult. Sokaknak ehhez külső segítségre van szükségük, mivel ezt egyedül nehéz megtenni. Ahogy Einstein mondja, „egyetlenegy probléma sem oldható meg azon a tudatossági szinten, amelyen az keletkezett.”

Minden ember olyan egyedi, mint az ujjlenyomata – egyedi tehetségek, készségek, képességek és tapasztalatok különleges ötvözete, amelyeket szerencsés esetben mások illetve a világ szolgálatába lehet állítani. Aki kételkedik benne, vagy nincs tisztában a saját készségeivel, az nem fog tudni jó irányba váltani.

2. Elengedni a megrekedt gondolkodásmódokat, mintákat és viselkedési formákat

A coachként és trénerként dolgozó szerzőnő saját kutatásának megdöbbentő eredményei szerint a hivatásban dolgozó nők 98 százaléka, a férfiaknak pedig  90 százaléka küzd a munkája során önbizalomhiánnyal, amely megakadályozzák őket abban, hogy elérjék a munkájukban rejlő legmagasabb potenciált. Ezekkel a legyengítő önbizalomhiányokkal fontos foglalkozni, mert egy új karrier gátjai lehetnek.

Ezen hiányok kezeléséhez azonosítani kell, kinek hol vannak ismétlődő negatív minták az életében - szörnyű főnökök, mérgező környezet, folyamatos sodródás, hátbaszúró kollégák, megterhelő felelősség stb. Aki ilyen sémákat talál a saját karrierjében, annak ajánlott valami konkrét dolgot tennie a dinamika megváltoztatásáért.

3. Igent mondani a legmeggyőzőbb jövőképre

Az új fejezetbe lépéshez kell egy vízió. Nem akármilyen vízió, hanem az „éppen megfelelő vízió”. Könnyű nagyot álmodni, de ha a vízió messze van a valóságtól, akkor az erőfeszítések erőtlenek lesznek. El is kell tudni hinni, hogy a vágyott cél lehetséges. Ahogy Sir Winston Churchill mondta: "Hiba túl messzire előre nézni. A sors láncolata egy-egy láncszemként értelmezhető.”

Ezzel ellentétben másoknak az a gyenge pontja, hogy nem tudnak nagyban gondolkodni. Döntő fontosságú meghatározni, hogy kinek mit jelent a siker. Ezt lehet aztán lebontani egy megvalósítható jövőképre és egy megvalósítható célsorozatra.

4. Felfedezni és kipróbálni

Talán a legfontosabb lépés ebben az 5 lépéses sorozatban az, hogy fel kell fedezni a három legfontosabb irányt, ami a karrierváltót a legjobban izgatja, és ezeket megvizsgálni, kipróbálni alaposan a váltás előtt. Beszélni minél több emberrel, aki sikeres az adott területen. Kutatni a területet, támogatást kérni szakmai csoportoktól, vagy segítséget egy üzleti terv kidolgozásához. Megtudni mindent a képzésekről, oktatási körülményekről. Egy követ sem szabad megkerülni.

5. Csak okosan - avagy create it S.M.A.R.T.

Nem lehet eljutni A pontból Z pontba egy hónap alatt. Ez a folyamat időt, erőfeszítést, türelmet, bizalmat és elkötelezettséget igényel. Rengeteg ismeretlent kell feldolgozni és gyakran anyagi befektetésre is szükség van. Hasznos, ha készül egy 3 hónapos, 6 hónapos és 12 hónapos terv is: konkrét, mérhető, elérhető, reális és időhöz kötött célokkal, és egy támogatóval karöltve, aki segít, hogy ne tévedjünk el.

Amit nem szabad

Aki karrierváltásban gondolkodik, de inkább megvárja, míg mindent kitalált és mindenre választ kapott mielőtt bármit is tenne, szintén zsákutcába kerül. Döntő fontosságú először kockázatmentes lépéseket tenni, amelyek segítenek megérteni a legjobb irányt. Néhányan úgy döntenek, hogy az új karrierjükben részmunkaidős állást vállalnak, miközben a régi karrierjükben továbbra is pénzt keresnek. Mások szabadságot vesznek ki az aktuális munkahelyükön, hogy az új területen szerezzenek képesítést.

A valódi fejlődés nem varázsütésre történik, ahogy a magabiztosság sem hirtelen támad. Ezeknek a bátor (és általában kissé ijesztő) lépéseknek a következetes végrehajtása az, ami segít abban, hogy megnőjön az önbizalom.

fotó: freepik

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mindenki coach, aki coachol? - avagy a life coaching sötét oldala

2019 és 2022 között 54 százalékkal nőtt a life coachok száma, így ez az egyik leggyorsabban növekvő szakma az Egyesült Államokban. Népszerűsége... Teljes cikk

Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk