kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Hogyan készülj fel egy karrierváltásra?

Hogyan zajlik a karrierváltás folyamata? Kundrák Villő karriertanácsadó szerint sokszor része a váltásnak, főleg ha nem önszántunkból léptünk erre az útra, a pánik és a félelem. Tudatos felkészüléssel azonban a kétségbeesés elkerülhető.

images

Embert próbáló éven vagyunk túl, mely mindannyiunk életét felbolygatta. A gazdasági helyzet rövid időn belül megváltozott, sokan leépítés áldozataivá váltak, míg mások kényszerítő körülményektől függetlenül döntöttek úgy, hogy karrierváltásba kezdenek. Akármilyen ok húzódik meg a háttérében, a váltás mindig bonyolult, lelkileg is megterhelő folyamat.

A hirtelen változások közepette számos karrierváltást követhettem végig és figyelmes lettem egy folyamatra, ami feltűnően sok esetben zajlik le.

1. szakasz: regenerálódás

Amikor megszűnik a munkavállalók munkaviszonya, jellemzően hosszabb-rövidebb regenerálódásba kezdenek.

2. szakasz: álláskeresés

Amikor ez a helyzet kezd már egyre kevésbé komfortos lenni, akkor pedig a legtöbben kisebb intenzitással elkezdenek különböző állásokra pályázgatni. Megfigyelhető számomra az a tendencia, hogy ilyenkor kevés munkavállaló foglalkozik aktívan a munakerő-piaci esélyeivel. Gyakran amellett, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy mit is keresnek pontosan egy munkahelyen, olyan pozíciókra pályáznak, amelyhez egy plusz képesítés lenne szükséges vagy olyan tapasztalatokra kellene szert tenniük, amivel nem rendelkeznek. Tehát sokszor nem mérlegelik, hogy milyen erőfeszítést kell tenniük egy-egy állás megszerzéséért. Gyakori, hogy ebből kifolyólag nem érnek célba a kiválasztási folyamat során.

3. szakasz: félelem, pánik

A sorozatos visszautasítás a csalódottság mellett önbizalomcsökkenéshez is vezethet. Ilyenkor az útkeresőkön általában egyre inkább eluralkodik a bizonytalanság, kétségbeesés, félelem érzése, és fokozatosan elkezdik olyan állásokra és munkahelyekre beadni a jelentkezésüket, mint amikből pár héttel, hónappal korábban menekültek. Ahogy egyre több idő telik el, egyre több magánéleti és anyagi nehézséggel kell szembe nézniük, így végül gyakran visszatérnek a kiindulóponthoz és visszamennek abba a szférába, pozícióba, adott esetben munkahelyre, ahonnan korábban elvágyódtak. Ekkorra pszichésen már nem ritkán rosszabb állapotban vannak, mint amilyenből váltottak.

Kundrák VillőKundrák Villő

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne a fenti folyamat játszódjon le?


Egy karrierváltást sikeresen véghezvinni nehéz. Ahhoz, hogy megvalósítsuk komoly önismeretre, tervezésre és tudatosságra van szükség, hiszen sokszor egy új szakma felé szeretnénk orientálódni. Ilyen esetben az alábbi pár szempontot érdemes figyelembe venni. (Amennyiben lehetőséged van rá, még a váltás előtt).


  • Végezz önismereti munkát! Tisztázd, hogy mik az erősségeid és melyek a gyengeségeid. Az erősségeidre célszerű építeni a karriered, viszont fontos tisztában lenned a gyengeségeiddel is.
  • Legyen egy víziód. Gondold át, hogy mire vágysz. Ne csak azt tudd, hogy mit nem szeretnél, bár ez is nagyon fontos. Legyenek konkrét elképzeléseid arra vonatkozóan, hogy mit szeretnél megvalósítani, melyik tulajdonságaidat akarod ehhez használni, milyen környezetben, kikkel és milyen problémákon szeretnél dolgozni.
  • Tűzz ki egy célt! Nem érdemes vaktában lővöldöznöd minden állásra, ami kicsit is hasonlít az elképzeléseidhez. Sokkal hasznosabb, ha felállítasz egy konkrét, egyértelmű célt azzal kapcsolatosan, hogy milyen pozíciót szeretnél betölteni és milyen munkafeltételek fontosak a számodra és célzottan ezekre jelentkezel. Jelentkezés előtt vizsgáld meg, hogy a kitűzött cél elérése érdekében mik azok a kompetenciák és tapasztalatok, amikkel már rendelkezel, és mik azok amikre még szert kell tenned. Ezek megszerzése milyen erőfeszítést igényel a részedről? Nézd meg azt is, hogy mennyire reális a célod. Ez a megfelelő idő a számodra, hogy ezzel foglalkozz? A körülményeid megfelelőek a célod megvalósításához? Végül, tűzz ki egy dátumot, amikorra szeretnéd, hogy a célod megvalósuljon.
  • Állíts össze egy cselekvési tervet! Vizsgáld meg, hogy mit tehetsz meg a célod megvalósítása érdekében ebben az évben, a hónapban, a héten, a mai napon.


Az önéletrajz a kiválasztási folyamatban az első szűrő, így hatványozottan fontos, hogy igazán hatékony legyen. Legyen átlátható és lényegretörő és, ami a legfontosabb, hogy szabd az adott pozícióra. Ha ezzel is kész vagy, akkor nincs más hátra, mint hogy felkészülj az interjúra. Ehhez tud segítséget nyújtani egy business coach vagy egy karrier tanácsadó.

Kundrák Villő
Karrier tanácsadó, a Jog és Pszichológia alapítója és vezetője


Gerd Altmann képe a Pixabay -en.
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kik lesznek az új ipari forradalom sztárvállalatai? 8 trend, amire a cégvezetőknek figyelniük kell

Nyolc trendre kell figyelniük a cégvezetőknek, ha sikereket akarnak elérni az évtized végéig. A Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem kutatói szerint... Teljes cikk

Nincs szükség HR-re - állítja a korábbi Facebook-alelnök

A cégeimben nincs HR osztály, egyetlen HR-es sem dolgozik nálam - jelentette ki Chamath Palihapitiya, a Social Capital alapítója, a Facebook egykori... Teljes cikk

Itt a titkos munkaerő-tartalék: mit tudnak a nyugdíjasok?

2022-ben 110 ezer nyugdíjas dolgozott, ám ennél sokkal többet be lehetne vonni a munkaerőpiacra. Milyen munkákra jönnek? Milyen speciális igényeik... Teljes cikk