kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hete

Új, innovatív kezdeményezés - Duális egyetemi mentor programot indít a szombathelyi Schaeffler

A Schaeffler-csoport egyik legnagyobb vállalata, a Schaeffler Savaria Kft. új, innovatív projektbe kezdett. Duális egyetemi mentor programot indított a cég, hogy az eddigieknél még szervezettebben és hatékonyabban támogassák hallgatóik tanulmányi és szakmai előmenetelét, valamint a Schaefflerbe történő integrációját.

Felkészült munkatársak, színvonalas támogatás

A Schaeffler Savariánál működő Schaeffler Akadémia már több, mint 10 éve vállal kiemelt szerepet a duális egyetemi képzésben. Az együttműködés keretein belül három egyetemen keresztül négyféle felsőfokú mérnökképzés – gépészmérnök, járműmérnök, villamosmérnök, mechatronikai mérnök – gyakorlati oktatásának helyszíneként választható a szombathelyi Schaeffler. Jelenleg 53 hallgató tanul náluk, szeptembertől a program bővítése folytán ez a szám várhatóan 100 fő fölé emelkedik.

Az elmúlt évek során szerzett tapasztalatokat kamatoztatva – a duális egyetemi képzés kiegészítéseként – duális mentor program elindítása mellett döntöttek, melynek keretében a mentori csapatba nominált senior kollégák az eddigieknél is szervezettebb és hatékonyabb formában adhatják át tudásukat a fiataloknak.

„Duális programunk a felsőfokú duális képzés vállalatunknál való megvalósulását szolgáló kezdeményezés, amelynek célja kettős: egyrészt az utánpótlásunk biztosításának elősegítését támogatja, másrészt a senior szakembereink számára nyújt nemes, komoly presztízzsel és magas hozzáadott értékkel járó lehetőséget.

A mentor poolban érintett kollégáinkat mostantól célzottan a diákok támogatására kialakított mentoring program keretében készítjük fel, hogy a számos irányból érkező hallgatók felkészítését naprakész pedagógiai ismeretek birtokában, még színvonalasabban tudják elősegíteni.

Önkéntes jelentkezést követően, az előírt követelmények teljesítése esetén munkatársaink specifikus oktatásokon, továbbképzéseken vesznek részt, hogy a duális képzési rendszer keretein belül, a generációs sajátosságok figyelembevételével, a lehető leghatékonyabb mentoring-gal járulhassanak hozzá a fiatalok épüléséhez. Minden esetben oktatás és sikeres vizsga után válik hivatalos megbízássá a pozíció” – részletezte Nagy-Varga Maya, a Schaeffler Savaria Kft. képzési koordinátora. Kiemelte a programot támogató belső weboldal létrehozását is, ahol a hallgatói és mentor profilok is feltöltésre kerülnek. A profilok alapján közös kapcsolódási pont kereshető és a foglalkozási-, valamint érdeklődési területek is megismerhetőek. „A hallgatóink olyan helyre érkeznek, ahol érzik, hogy várták őket, ismerik a sajátosságaikat, és erősségeikre építenek majd. Felkészült kollégáink teljeskörű támogatást biztosítanak számukra” – mondta Nagy-Varga Maya.

40 mentor

A projekt indulásakor számos kolléga jelentkezett a mentor programba; termelési és fejlesztési területről egyaránt.  

Végül azon 40 munkatárs került kiválasztásra, akik már legalább 3 éve megszerezték releváns diplomájukat, rendelkeznek munkatapasztalattal, minimum 1 éve Schaeffler-munkavállalók, emellett feltétel, hogy vezetőjük és a HRBP is ajánlja őket kompetenciáik és teljesítményük alapján erre a felelősségteljes pozícióra.

A kollégák minden esetben egyéni betanulási tervvel, területre való betanításban, szakdolgozatírásban, illetve egészen az államvizsgáig támogatják az egyetemistákat.

A holnap mérnökei

Az első mentorok a napokban vehették át tanúsítványukat, oklevelüket. Az elismerés mellett a programban részt vevő Schaeffler-munkatársak havi külön juttatásban részesülnek, amiért idejüket és energiájukat a vállalatra, az oktatásra és a következő generáció szakmai fejlődésére szánják.

„A jelenben is a jövőnket építjük, a holnap mérnökeit oktatjuk. A dinamikusan változó gazdasági környezetben meg kell találnunk azokat a képzési megoldásokat, melyekkel a fiatal generációk számára is megfelelő kapcsolódási pontokat nyithatunk. Kiemelt fontosságú, hogy tudásunkat hatékonyan adjuk át a következő generációnak. Lényeges az is, hogy a mentorok szeretettel forduljanak a hallgatók felé, felkészültek és elkötelezettek legyenek” – fogalmazott Gazdag András, a Schaeffler magyarországi vállalatainak HR igazgatója.

További részletek a szombathelyi Schaeffler Akadémia tevékenységéről: https://www.schaeffler.hu/hu/careers/your-development/schaeffler-academy/

A felkészült és elkötelezett mentorok egy része már átvehette tanúsítványát, oklevelét a szombathelyi Schaefflernél.
A felkészült és elkötelezett mentorok egy része már átvehette tanúsítványát, oklevelét a szombathelyi Schaefflernél.

Gazdag András elmondta, „a jelenben is a jövőnket építjük, a holnap mérnökeit oktatjuk.”
Gazdag András elmondta, „a jelenben is a jövőnket építjük, a holnap mérnökeit oktatjuk.”

Nagy-Varga Maya isÖnkéntes jelentkezést követően, az előírt követelmények teljesítése esetén munkatársaink specifikus oktatásokon, továbbképzéseken vesznek részt, hogy a duális képzési rendszer keretein belül, a generációs sajátosságok figyelembevételével, a lehető leghatékonyabb mentoring-gal járulhassanak hozzá a fiatalok épüléséhez” – részletezte Nagy-Varga Maya.

Képek: Schaeffler / Luxfoto / szombathelyigepesz

 

  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A teljesítményértékelés digitalizálása: Hogyan változtatják meg a digitális eszközök a teljesítményértékelési folyamatokat?

A teljesítményértékelés a legtöbb vállalat számára alapvető folyamat. Azonban a digitalizáció terjedésével, egyre nagyobb népszerűségnek... Teljes cikk

Több mint 27 éves HR vezetői tapasztalatát viszi be a Corvinus képzésébe

Jakobsen Petra HR tanácsadóval, a Flow Consulting HR üzletágának vezetőjével a teljesítményértékelés változásáról, a HR analitika üzleti... Teljes cikk