kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hete

Bódis László: a doktori képzés kulcsfontosságú az innovációban

Magyarország akkor képes egyre jobban teljesíteni az innováció területén, ha kiemelt figyelmet kell fordít a doktori képzésben résztvevő hallgatókra. A kormány számos lépésével ezt célozta az elmúlt időszakban - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára az Óbudai Egyetemen a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) szervezésében megkezdődött Tavaszi szél című háromnapos nemzetközi konferencián.

Bódis László köszöntőjében kiemelte: Magyarországon ma egymillió lakosra mintegy 6500 kutató fejlesztő mérnök jut, ami több mint 50 százalékos előrelépés a 2010-es, 3000 fős adathoz képest. Hozzátette: Németországban, Finnországban 9000-10000 főt is eléri a hasonló adat, tehát van még teendőnk.

A doktori képzésekről szólva Bódis László kitért arra, hogy hazánkban - szintén lakosságarányosan - tavaly ősszel 3600 doktori képzésben résztvevő hallgató kezdte meg a félévet, ami megegyezik a vonatkozó osztrák adattal.

"Azt szeretnénk látni, hogy a doktori képzés minél nagyobb arányban folyjon a matematikai, természettudományi, informatikai, műszaki, valamint egészség- és agrártudományi szakokon. Jelenleg a doktori képzésbe belépők 30 százaléka választ ilyen szakot, ami 2018 óta 50 százalékos növekedésnek felel meg.A külföldi hallgatók aránya a hazai doktori képzésben jelenleg 25 százalék, ez az elmúlt öt-hat évben 80 százalékkal emelkedett. Versenytársaink itt 35-37 százalékon teljesítenek" - szögezte le Bódis László.

Mint elhangzott, a kormány tavaly meghirdetett innovációs programjában, a Neumann János Programban hét kiemelt intézkedést határoztak meg a doktori képzés vonatkozásában. Ezek közé tartozott, hogy megerősítették a kiválósági alapú ösztöndíjakat, nagyobb autonómiát biztosítottak a felsőoktatási intézményeknek, létrehozták az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Programot évente 10 milliárd forintos támogatási kerettel.

"Ambicionáljuk, hogy a doktori képzések az eddiginél jobban mozduljanak el az iparral, a gazdasággal való együttműködés irányába. Ennek érdekében adókedvezményt adnak a PhD-képzésben résztvevő foglalkoztatottak után, és lehetőséget teremtettek arra, hogy a tudományos teljesítmény mellett az innovációs teljesítményt is ismerjék el az előmenetel tekintetében. Emellett a hitelképesség és a nyugdíjbeszámítás tekintetében is előre léptünk" - sorolta a helyettes államtitkár.

A konferencián együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) és a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ); a dokumentumot a NIÜ részéről Bódis László vezérigazgató, a DOSZ oldalán Molnár Dániel elnök látta el kézjegyével.

A Tavaszi szél konferenciát immár 27. alkalommal szervezték meg a hazai és a határon túli doktorandusz közösség számára. A pénteki szekcióban köszöntőt mondott még Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Csépe Valéria, a Magyar Akkreditációs Bizottság ügyvivő elnöke, Borhy László, a Magyar Rektori Kamara elnöke, Benyó Zoltán, az Országos Doktori Tanács elnöke, Szabó István, a HUN-REN stratégiai és innovációs vezérigazgató-helyettese, valamint Viktor Patrik, az Óbudai Egyetem Diák Önkormányzatának elnöke.

MTI

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokkal ismerkedhetnek a Pécsi Tudományegyetem hallgatói

Az érdeklődők a vállalkozásfejlesztésről és a termékek piacosításáról is tanulhatnak. Teljes cikk

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Hétfőn magyarból érettségiztek a diákok. Teljes cikk

Fordított állásbörzét tartanak a Pécsi Tudományegyetemen

A cégek képviselői a jövőbeni gyakornokaikat, munkavállalóikat is megtalálhatják a rendezvényen. Teljes cikk