kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Villamosmérnöki fellegvárrá tennék Kaposvárt

Villamosmérnök-képzést indít az Óbudai Egyetem szeptemberben a Kaposvári Egyetemen, az erről szóló szándéknyilatkozatot csütörtökön írták alá a fővárosi felsőoktatási intézmény, a kaposvári önkormányzat, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Robert Bosch Kft. képviselői Kaposváron.

A nyilatkozat szerint a felek elkötelezettek amellett, hogy a jövőben Kaposvár legyen a magyar villamosmérnök-alapképzés és a duális felsőoktatási képzés egyik fontos bázisa.

Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára az aláírás előtt tartott tájékoztatón mérföldkőnek nevezte a szak indítását a magyar műszaki felsőoktatás fejlesztésében.

"Magyarország kormányának elsődleges célja, hogy a tudásközpontok és a felsőoktatás elősegítsék az ország gazdasági, társadalmi stabilitását és a magyar emberek jólétét" - jelentette ki.

Ugyanilyen fontos - mondta -, hogy a magyar egyetemi és kutatói szféra meg tudja méretni magát a világ előtt, és innovatív megoldásokkal globális szerepet tudjon vállalni.

Az államtitkár utalt arra, hogy a megállapodás rögzíti a közös kutatási és fejlesztési irányokat a mesterséges intelligencia, a robotika, a precíziós gazdálkodás és az önvezető járművek területén.

A képzés erősen kötődik az ipar szükségleteihez; a cél az, hogy a mérnökhallgatók a legkorszerűbb ismereteket sajátítsák el, és azonnal teljes értékűen kapcsolódjanak be a munkába. A kaposvári felsőoktatás erősödő pályán van - jegyezte meg.

Schanda Tamás hangsúlyozta: a magyar kormány elkötelezett a duális képzés erősítése mellett. 2015 óta az abban részt vevő hallgatók száma ötszörösére, a képzési partnereké 2,5-szeresére nőtt. A duális képzésnek a következő években tovább kell bővülnie, az elvárás, hogy 2023-ig a releváns képzési területeken az abban részt vevő elsőévesek aránya meghaladja a hat százalékot.

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora közölte: 2020. szeptembertől a klasszikus formában indul a villamosmérnök-képzés, a tervek szerint 2021. szeptember 1-jétől már villamos-üzemmérnököket képeznek Kaposváron.

Elmondta: virtualizált robotikai kutató-fejlesztési központot hoznak létre, amelynek segítségével távolról lehet virtuális környezetben irányítani robotokat. A központ közép-kelet-európai viszonylatban egyedi megoldás lesz - tette hozzá.

Szászi István, a Robert Bosch Kft. budapesti fejlesztési központjának vezetője arról beszélt, hogy a cég 14 felsőoktatási intézménnyel működik együtt Magyarországon, közülük négyben gyakorlatorientált, duális képzés zajlik. Azt mondta, Kaposvár a jövő évtized járműipari innovációs központjává válhat.

Kitért arra, hogy a Bosch-csoportnak világszerte 60 országban 400 leányvállalata van, több mint 400 ezer munkavállalóval. Magyarországon 9 tagvállalat több mint 15 ezer embert foglalkoztat, és Budapesten van a Bosch második legnagyobb, európai fejlesztési központja.

Szita Károly, Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere a többi között arról beszélt, hogy a somogyi megyeszékhelyen még ebben az évben helyi vállalkozók segítségével kaposvári ipari életpályamodellt alakítanak ki.

A Robert Bosch Kft. sajtóközleményében azt írta, hogy a Kaposváron induló műszaki képzés 2030-ig folyamatosan bővül, legalább három szakirányon alap- és mesterképzés is lesz, megteremtve ezzel a multidiszciplináris képzés alapjait.
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hogyan hangoljunk össze embereket különböző kultúrákból vállalati közegben?

Rengeteg érzelem, meggyőződés, konfliktus és öröm, egymástól tanulás és összefeszülés övezi az interkulturális szervezetek működését. A... Teljes cikk

A munkavállalók készségfejlesztése elmaradásban van, pedig fenekestül felfordul a munka világa

A generatív mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével a munkavégzéshez szükséges készségek 2030-ra várhatóan 68%-kal változnak majd... Teljes cikk

A tanár is munkavállaló!?

Employer branding, toborzás, munkáltatói márka, karrierút, megtartás, juttatások, bérbenchmark stb. Szinte már elcsépelt szavak, unalomig... Teljes cikk