kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Újra definiáljuk a HR szakmát – Interjú Oszlányi Törtellel a szakmai képzések piacáról

A HR szakmának még soha nem volt akkora szüksége az egymástól való tanulásra, mint most. A siker kulcsa a továbbképzés lesz, mert ez teszi lehetővé a piaci tapasztalatok megosztását és integrálását. Ennek érdekében indít közös képzést a Pécsi Tudományegyetem és a Széchenyi István Egyetem. Az oktatók között lesz, Oszlányi Törtel, a Takarék Csoport HR ügyvezető igazgatója, akit arról kérdeztünk, mitől lesznek mások ezek a képzések? Mivel ad többet a HR-esnek? Hogyan lesznek képesek a szakemberek a HR-t újra definiálni?

Oszlányi Törtel-

Az elmúlt évtizedekben a HR stratégiai szerephez jutott a nagyvállalatok szervezeti hierarchiájában, a pandémiás időszak pedig a kkv-kban is kiemelt pozíciót adott a HR-szakterület számára. A kérdés az, hogy amikor vége lesz ennek az időszaknak, a cégek professzionális és szakmai tartalmat tudnak-e adni a HR-nek. A siker kulcsa a továbbképzés lesz, mert ez teszi lehetővé a piaci tapasztalatok megosztását és integrálását. A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar (PTE KTK) és a Széchenyi István Egyetem (SZIE) olyan átfogó diplomát adó képzéseket indít, melyek az aktuális HR-trendek és kihívások köré lettek építve. A képzések oktatói csapatát erősíti többek között Oszlányi Törtel, a Takarék Csoport HR ügyvezető igazgatója, valamint David Ulrich is, aki 2021-ben a „Legbefolyásosabb globális HR-vezető” díjat nyerte el. Oszlányi Törtel kérdeztük a részletekről.

Hogyan jött az ötlet a HR-képzés elindítására? Mi inspirálta ebben az együttműködésben?

Eltérő a két HR-es szakképzés előtörténete, a jövőben mégis összekapcsolódhatnak. A Széchenyi István Egyetemen (SZIE) szeptemberben induló HR-stratégia képzés főszervezője a New Code Csoport. Zsiska Zsófia és Kovács Magdolna, a képzés szakmai programfelelősei több éves HR-szakmai, szervezetfejlesztési tapasztalattal rendelkeznek. A képzés alapötlete másfél évvel ezelőtt született meg, és több mint egy évig tartott a program előkészítése. A cél az volt, hogy egy olyan államilag elismert, a meglévő oktatási formákat kiegészítő, átfogó elméleti és egyben gyakorlatorientált képzés induljon el, amely stratégiai szinten és rendszerben kezeli a szakmai kérdéseket.

Úgy gondolták, hogy a leghitelesebb, ha olyan vezetőket kérnek fel oktatóknak, akik több évtizedes nagyvállalati múlttal rendelkeznek, és vállalnák az egyetemen tapasztalataik átadását. Így jutottak el, többek között, hozzám, én pedig örömmel vállaltam el a megtisztelő felkérést. Ezzel párhuzamosan a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) szintén hosszas előkészület előzte meg a szeptembertől induló Stratégiai HR vezető képzést, ami a már futó MBA képzés egyik választható specializációjaként, a vezetőképzés mellett, a nagyvállalati HR-vezető képzés hazai meghonosítását tűzte ki célul. A PTE Közgazdaságtudományi Karának képviseletében Dr. Ásványi Zsófiával dolgozunk az egyetemi képzési program tartalmi kialakításán. Mindkét felkérés nagy megtiszteltetés és a HR-szakmai képzés újra definiálásának fontos sarokköve, és természetesen számomra is tanulási, fejlődési lehetőséget biztosít.
 
A Pécsi Tudományegyetemen és a Széchenyi István Egyetemen induló szakokra miért most van szükség?
 
A HR évtizedek óta szeretné elérni, hogy stratégiai szerepet kapjon ne csak a nagyvállalatoknál, de a hazai kkv-k és az állami intézmények szervezeteiben, és most a külső körülmények is hozzásegítették ehhez, hiszen a pandémia rövid időre a kisebb szervezetekben is stratégiai szerephez juttatta a HR-t, de félő, hogy a korábbi adminisztratív fókusz kerülhet újra előtérbe, és – nem mellesleg – szükség van már a szakma "ráncfelvarrására” is. Ha nem tanulnak a HR-esek, elsősorban a HR-vezetők, akkor az általuk támogatott szervezetek lemaradnak a piaci versenyben. Az a cég jut előnybe, amelyik megújult tartalommal tudja feltölteni HR-tevékenységét. Ahol a HR stratégiai szerepét vesztve visszakerül a korábbi adminisztratív/kiszolgáló dobozba, ott a cég lépéshátrányba kerül a versenytársakkal szemben.

Úgy gondolom, hogy egy modern és fejlődésre nyitott vállalati kultúrában a HR stratégiai szerepének fontossága és hozzájárulása nélkülözhetetlen az üzleti stratégia megvalósításához, és a HR-szakmának is újra kell terveznie a munka világát. A szervezetek komplex HR-kihívásokkal néznek szembe a munkaerő-piaci változásoknak és a technikai fejlődésnek köszönhetően, emiatt körültekintő humán stratégiát kell kialakítaniuk. A HR akkor fog túlnőni az adminisztratív szerepkörön, ha a szervezeten belüli problémákra való megoldások mellett stratégiai javaslatokban is gondolkodik.
 
Az új képzések HR alapképzésre épülő szakok vezetők számára. Miért javasolt elvégezni?

Fontos megjegyezni, hogy a hazai vállalati HR-vezetők egy része nem rendelkezik HR-es végzettséggel, ahogy a magyar gazdaságot működtető vezetők vezetői képzettsége is jócskán elmarad a régió trendjeihez képest. A piaci folyamatok és a folyamatos fejlődési „kényszer” pedig a HR interdiszciplinaritását teszik szükségessé, mindkettő érv a folyamatos önfejlesztés és képzés igényét indukálja. Ez azért komoly hiányosság, mert a tapasztalati úton szerzett tudás és a karizma nem mindig elegendő komplex problémák megoldásához, egy vállalat vagy akár a HR-szakterület irányításához. Egyszerűen azért nem, mert az uralkodó trendek ismerete mellett alapos elméleti tudást is igényel az ilyen magasszintű problémák kezelése. A folyamatos változás megköveteli, hogy gyorsan tanuljunk, és most egymástól… A HR-szakembereknek szükségük van külső inputokra, ezért az egyetemeken induló gyakorlatorientált képzések éppen jókor valósulnak meg. Benne vagyunk a változásban, sőt bizonyos értelemben a HR maga a változás, és most eszközöket is kapunk, hogy a javunkra tudjuk fordítani ezt a folyamatot. Mindkét képzés tematikája a jelenlegi HR-kihívások és trendek köré lett felépítve.  

Milyen egyéb előnyei vannak a képzésbe való bekapcsolódásnak?
 
A képzések összehozzák a magyarországi HR-szakma legnevesebb képviselőit, ahol gyakorlati példákon keresztül meg tudják mutatni, hogy saját vállalatuknál mi működik, és mi nem. A hallgatók a megszerzett tudást saját munkahelyi környezetükre tudják adaptálni, így a tudás hasznosulása javítható és mérhető lesz, arról nem beszélve, hogy az interaktív jelleg és a párbeszéd miatt a hallgatók mellett az oktatók is fejlődnek, tanulnak.

A SZIE képzésén a hallgatók olyan nemzetközi gyakorlatokat ismerhetnek meg, melyek itthon is hatékonyan működtethetők, és akadémiai keretek között szerezhetnek nagyvállalati gyakorlati ismereteket több mint 20 hazai nagyvállalat első számú HR-vezetőjétől. A képzés oktatói között van David Ulrich, a Michigan-i Egyetem Ross School of Business professzora és a The RBL Group társalapítója, aki 2021-ben elnyerte a "Legbefolyásosabb globális HR vezető" díjat.  

A képzés mögött egyébként a legnagyobb hazai HR-szakmai szervezetek állnak, mint az OHE, Magyarországi HR Network Egyesület és a Magyar Banki és Pénzügyi Akadémia. Reményeink szerint a hallgatók és az előadók között valódi szakmai közösség fog kialakulni, amely a képzés után is biztosítani tudja az információáramlást. 

A szakok között milyen különbségek vannak? Illetve van-e átjárhatóság?
 
A két intézmény által nyújtott képzések között felmenő rendszerben is lehet haladni, hiszen a már meglévő alapszak vagy mesterdiploma birtokában – néhány évnyi piaci tapasztalat után – a HR-stratégia szakirányú továbbképzés kkv-k HR-szervezetének irányítására, nagyvállalati senior HRBP vagy középvezetői szerepkörre is felkészíthet. Akik nagyvállalti HR-vezetői karrierutat terveznek, vagy csak a HR elméleti narratívája felé nyitottak, a Pécsiközgáz (Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar - a szerk.)MBA képzésének stratégiai HR-vezető specializációja irányába mehetnek tovább. Talán nem túlzó az a kijelentés, hogy ezen képzési folyamat teljesítése megfelelő elméleti, gyakorlati alapokat biztosít a jövő vezetői számára, de ami talán még fontosabb: a szakma jeles elméleti és gyakorlati képviselőivel kerülhetnek kapcsolatba, ami egy ilyen kapcsolatorientált területen jelentős versenyelőnyt jelenthet. A végzettek mind a két képzés végén egyetemi oklevelet kapnak, és felkészültek lesznek arra, hogy kulcsfontosságú szerepet töltsenek be a vállalatok életében.

Meggyőződésem, hogy az iskolapadokból a jövő régiós, sőt, talán globális vezetői fognak kikerülni.
 
Milyen új tapasztalatokhoz, tudásanyaghoz juthatnak azok a vezetők, akik elvégzik valamelyik képzést? A két szak miben lesz más az eddigi HR-es diplomát adó képzésekhez viszonyítva?
 
A SZIE HR-stratéga képzésén a nagyvállalati HR-vezetők mellett David Ulrich is erősíti az oktatói csapatot, akinek személyes jelenlétét az MBPA szakmai szervezet támogatja. Az ő tudásából és tapasztalatából minél többet próbálunk majd itthon tartani. Mellette több évtizedes múlttal rendelkező akadémikusok, egyetemi tanárok és a HR-szakma tanácsadói oldaláról érkező munkatársak is részt vesznek, így egyszerre fog megjelenni a képzésben, hogy mit, miért és hogyan érdemes és lehet hatékonyan csinálni. A PTE MBA stratégiai HR-vezető képzésén pedig a hazai HR elméleti szakemberei adják át tudásukat, aminek a gyakorlati megvalósítási lehetőségei is meg fognak jelenni, mégpedig egyenlő arányban. Magyarországon ilyen komplex képzések eddig még nem indultak. Tele vagyunk várakozásokkal…
 
Milyen hatással lehetnek a képzések a HR szakmára a jövőben?
 
A képzést elvégzők egy olyan hallgatói-oktatói közösség részévé válnak, ahová elakadás, felmerülő kérdés esetén nyugodtan fordulhatnak. Egy alumni programhoz lehet hasonlítani, ahol a szakmai fórumon keresztül tarthatják egymással a kapcsolatot, így a kihívások idején is lesz kihez fordulni, nem lesznek egyedül a bajban. Emellett a résztvevők hazai és nemzetközi elméleti valamint gyakorlati mintákat ismerhetnek meg, melyekhez – saját értékajánlatukat megvizsgálva – hozzáigazíthatják szervezeti működésüket. Ez másképpen az értékajánlati stratégia része, ami nagyon fontos a HR-szakmában, és olyan folyamatokat erősíthet fel, amelyek egy új HR-működést támogatnak, újra definiálva a terület stratégiai szerepkörét is.

 

 

  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hogyan hangoljunk össze embereket különböző kultúrákból vállalati közegben?

Rengeteg érzelem, meggyőződés, konfliktus és öröm, egymástól tanulás és összefeszülés övezi az interkulturális szervezetek működését. A... Teljes cikk

A munkavállalók készségfejlesztése elmaradásban van, pedig fenekestül felfordul a munka világa

A generatív mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével a munkavégzéshez szükséges készségek 2030-ra várhatóan 68%-kal változnak majd... Teljes cikk

A tanár is munkavállaló!?

Employer branding, toborzás, munkáltatói márka, karrierút, megtartás, juttatások, bérbenchmark stb. Szinte már elcsépelt szavak, unalomig... Teljes cikk