kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 15 éve

Túléli-e a változásokat a szakképzési rendszer?

Júliustól változnak a szakképzési hozzájárulásra vonatkozó szabályok, többek között megszűnik az oktatáshoz szükséges tárgyi eszközök támogatásának nagy része. A karbantartásra, javításra fordított összegnek, valamint az anyagköltségnek csupán a felét számolhatják majd el a cégek. A megszorítás jegyében hozott kormányzati intézkedés a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint tönkreteheti a szakképzési rendszert, a kormány szerint azonban a gyakorlati képzésnek még így is több a pozitív gazdasági hatása. A szakképzési hozzájárulással egyébként inkább a nagy cégek élnek, és jobbára saját dolgozóik képzésére fordítják.

Július elsején lépnek életbe az adótörvények szakképzési hozzájárulásra vonatkozó módosításai, amelyek csökkentik az eddig teljesen elszámolható tárgyi-, anyag-, és ösztöndíjköltségeket a szakképzési hozzájárulásban. - Az elfogadott adótörvények elsősorban a gyakorlati szakképzésben elszámolható tárgyi eszközök körét érintik, a gyakorlati képzést végző intézményeknél a tanulói juttatásként elszámolható összeget, a minimálbér 50 százalékát, a hiányszakmák esetében 70 százalékát a törvény 20 százalékra, a hiányszakmákban 40 százalékra csökkentette. A gyakorlati képzést nyújtóknak így 10 százalék önerőt kell biztosítaniuk - mondta Mátyus Mihály, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Szakképzési és Felnőttképzési Főosztályának főosztályvezetője egy közelmúltban rendezett szakmai konferencián.

A módosítás szerint az eddig korlátlanul elszámolható csoportos gyakorlati képzésre eszközölt beruházásokat nem lehet majd elszámolni, hanem csak a gyakorlati képzésben használt tárgyi eszközök javításának, karbantartásának az 50 százaléka számolható el. Ugyancsak módosult az oktatókra elszámolható bér is, eddig a minimálbér három-ötszöröse közötti összeget számolhatták el a cégek, ez most a minimálbér maximum két-háromszorosára csökkent - jegyezte meg a főosztályvezető.

Az iskoláknak átadható fejlesztési hozzájárulás mértéke is változott: a felsőoktatási intézmények, illetve szakképző intézmények számára átadott hozzájárulás mértéke nem lehet nagyobb a szakképzésben részt vevő tanulói létszám és a gyakorlati hallgatói normatíva kétszeresének szorzatánál, ami körülbelül 212 ezer forint tanulónként egy évben - mutatott rá Mátyus Mihály. Elmondása szerint a módosításnak négy célja volt, köztük a non profit gazdasági társulások hozzájárulási kötelezettségének szabályozása, valamint a szakiskolai ösztöndíj bevezetése, és azok forrásának biztosítása.

A '90-es évek szintjére eshet vissza a szakképzés?

A szakképzési törvény módosításával kapcsolatban az elmúlt hetekben számos kritika fogalmazódott meg. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara számításai szerint akár 74 százalékkal is visszaeshet a tanulószerződések száma, ami később szakemberhiányhoz vezethet. A kamara szerint az intézkedéssel nem tud érdemben megtakarítani a kormány, miközben legalább öt évvel visszavetik a szakképzést. Egyes vélemények szerint a szakképzés helyzete visszaeshet a kilencvenes évek közepén tapasztalt szintre.

A munkáltatóknak és a nem átalányadózó egyéni vállalkozóknak éves bruttó bérköltségük 1,5 százalékát szakképzési hozzájárulásként be kell fizetniük a Szakképzési Alapba. A befizetett összeg 60, illetve 33 százaléka erejéig a szakképzési hozzájárulásra kötelezett vállalat munkavállalói szakképzéséről gondoskodhat vagy támogathat egy, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet által kijelölt intézményt, vagy gyakorlati szakképzést biztosíthat. A vállalkozás ezenkívül a teljes összeget is befizetheti az alapba.


Mátyus Mihály a kritikákra reagálva a konferencián úgy fogalmazott: nem szeretne jóslatokba bocsátkozni a változások hatásával kapcsolatban, de hangsúlyozta, hogy az elszámolhatósági kör nem szűnt meg, csak csökkent. A főosztályvezető úgy véli, a módosítások ellenére a gyakorlati képzésnek még így is több pozitív gazdasági hatása van: így például az MPA képzési alaprész decentralizált keretből nyújtott támogatásokat el lehet nyerni, 2003-2008 között nagyjából 14-15 milliárd forintot nyertek el a szakképzési hozzájárulásra kötelezett cégek, nem lebecsülendő a foglalkoztatott tanuló által előállított termék értéke sem, illetve a cég ezáltal biztosítani tudja a munkaerő-utánpótlást.

A kis cégek alig ismerik a szakképzési hozzájárulást

A konferencián ismertették a LifeLong Learning Magyarország Alapítvány kutatását is, amelyben a szakképzési hozzájárulás felhasználhatóságát vizsgálták. Kiderült, hogy a vállalkozások mérete összefüggést mutat azzal, mennyire ismerik a szakképzési hozzájárulás felhasználásának lehetőségeit. A mikro-vállalkozások negyede nem, 42 százaléka pedig csak felszínesen tud a lehetőségekről. A közép- és nagyvállalkozások már sokkal nagyobb, 73, valamint 81 százalékos arányban és részletesebben ismerik a felhasználás módjait.

Hozzájárulásuk felhasználhatóságát a közepes vállalkozások érzik a legoptimálisabbnak: 95 százalékuk gondolja úgy, hogy a lehető legjobban kihasználják a szakképzési hozzájárulás felhasználásában rejlő lehetőségeket. A középvállalkozások 83, a kisvállalkozásoknak azonban már csupán 31 százaléka vélekedett hasonlóképpen, a 10-nél kevesebb embert foglalkoztató mikro-vállalkozásoknak pedig csak 13 százaléka vélte optimálisnak a szakképzési hozzájárulás felhasználását. A nem optimális felhasználhatóságot megjelölő válaszadóknál minden méretkategóriában megjelent indokként az adminisztráció bonyolultsága, illetve az, hogy kevésnek bizonyult a képzésre fordítható összeg.

Általánosan elmondható, hogy a mikro méretű szervezeteknél 88 százalékban nem, vagy alig fedezi a szakképzési hozzájárulás a képzés költségeit. A kis- és nagyvállalkozásoknál helyzete közel azonos képet mutat: a válaszadók szerint a szakképzési hozzájárulás alacsony mértékben képes fedezni az oktatási költségeket.

Az oktatási rendszer támogatásával kapcsolatban elmondható, hogy gyakorlat szervezésének lehetőségével - tanulószerződéssel vagy a nélkül - a mikro-, kis- és középvállalkozások lényegesen kisebb arányban éltek, mint a nagyvállalkozások, ahol a fel nem használt fejlesztési támogatási lehetőség is elenyésző mértékű, a többi méretkategóriával ellentétben.

Ugyancsak a vállalat méretével áll összefüggésben, élni tudnak-e a képzési lehetőségekkel: a kis és közepes vállalkozásoknak csak a fele tudta dolgozóinak több mint 40 százalékát valamilyen oktatásra elküldeni. A nagy és közepes vállalatok kétharmada biztosított dolgozói több mint negyven százalékának valamilyen képzésen való részvételt 2008-ban.

A képzési formákkal kapcsolatban elmondható, hogy nem iskolarendszerű képzéseket a vállalkozások 73 százaléka finanszírozott a szakképzési hozzájárulás terhére, valamilyen iskolarendszerűt csak 45 százalékuk.

A szakképzési hozzájárulást felhasználó cégek csaknem fele, 45 százaléka saját munkavállalóinak képzésére fordítja a pénzt, 26 százalékuk befizeti a Szakképzési Alapba, 20 százalék fejlesztési támogatást nyújt, 9 százalék biztosít belőle gyakorlati képzést.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Digitális jogosítvány" nélkül nagyot fog ütni a "digitális üvegplafon"

A mesterséges intelligenciára érdemesebb nem veszélyként, hanem a digitális műveltség részeként tekinteni, aminek a fejlesztése nemcsak a... Teljes cikk

Hogyan hangoljunk össze embereket különböző kultúrákból vállalati közegben?

Rengeteg érzelem, meggyőződés, konfliktus és öröm, egymástól tanulás és összefeszülés övezi az interkulturális szervezetek működését. A... Teljes cikk

A munkavállalók készségfejlesztése elmaradásban van, pedig fenekestül felfordul a munka világa

A generatív mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével a munkavégzéshez szükséges készségek 2030-ra várhatóan 68%-kal változnak majd... Teljes cikk