kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Rugalmas munkát szeretnének a munkába visszatérő szülők

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a kisgyermekes szülők (vissza)foglalkoztatásának témakörét járta körül.

„Nem vesznek vissza GYES után!” „A családos munkavállaló hatékony munkaerő, jól gazdálkodik idejével.” E két kijelentés is jól érzékelteti, mennyire eltérően gondolkodnak szülők és munkaadók a munkába való, GYES utáni visszailleszkedésről. A gyerekvállalás mellett sok félreértés, félelem jellemzi a munkába való visszatérést is. Országos online kutatása során a kisgyermekes szülők (vissza)foglalkoztatásának témakörét járta körül a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és együttműködő vállalati partnerei, a British Telecommunications (BT), az ingatlan.com, a K&H Bank és a MetLife.

Ma Magyarországon a szülési szabadságról való visszatérés nem mentes a kihívásoktól, a kutatás kimutatta, hogy a szülők 46%-a folytatta munkáját ugyanannál a munkáltatónál, ahonnan szülési szabadságra ment. Közülük 68% ugyanabban, 17% más, 10% viszont alacsonyabb pozícióban folytatta munkáját. A válaszadók 43 %-a biztosra veszi, hogy visszaveszik, 23 %-uk viszont egyáltalán nem biztos ebben. A munkavállalók legnagyobb részének vélekedése szerint a gyermek 2 éves kora utáni visszatérés lehet sikeres. Kiderült, hogy az apák tekintélyes hányada, 38%-a vállalná a huzamosabb ideig tartó távollétet. A sikeres visszatérés záloga a munkavállalók szerint a fokozatos visszatérés és a rugalmas munkavégzési formák lehetősége, valamint a több bölcsődei kapacitás megteremtése.

Mint azt a kutatás is megerősíti, érdemes kereteket szabni a két-három év távollét alatti kapcsolattartásnak, témává emelni, közösen megtervezni a munkába való visszatérést. A kutatás kimutatta, hogy a cégek 69-75% tartja nyilván a GYED/GYES-ről visszatérő szülőket. A sikeres visszatérést a cégek - csakúgy, mint a munkavállalók - a fokozatos visszatérés és a részmunkaidő lehetőségében látják. A többműszakos munkarend alóli felmentés is elöl szerepel a felajánlott opciók között. A cégek 47%-a szerint a visszatérők elkötelezettek, jól gazdálkodnak idejükkel, és 44%-uk szerint hatékonyan dolgoznak.

A cégek 60%-nak vélekedése szerint a munkaerőhiány enyhíthető, ha több, gyerekgondozásból visszatérő embert tudnak foglalkoztatni. válaszadók 84%-a szülő, háromnegyedük jelenleg is dolgozik, az otthon lévők négyötöde szülési szabadságon van.
A kérdőívet 791 fő töltötte ki, 28%-uk a banki, biztosítási, 11%-uk az egészségügyi szektorban dolgozik.

A Nézőpont Intézeten belül működő Társadalomkutató Kft.-nek a Három Királyfi Mozgalom felkérésére végzett felméréséből az derült ki, a visszailleszkedést az segíti legjobban, ha a dolgozó időben értesíti erről a munkaadót, és ha világos keretek születnek a munkavégzés mennyiségéről. A motiváció és a megváltozó napirendhez való igazodás szintén fontos tényezők ebben a folyamatban. A felnőttek többsége, 45 %-a úgy véli, hogy a gyermek 3 éves koráig mindenképpen maradjon otthon egy szülő a gyermekkel, míg 19 %-uk véli úgy, hogy elég 2 éves korig otthon maradni. A válaszadók 27 %-a viszont az „ameddig csak lehet” opciót választotta. A budapestieknek csak 30%-a maradna otthon 3 éven át, míg falun erről gyökeresen másképp gondolkodnak, 54%-uk döntene a hosszabb otthonlét mellett.

A kutatás legfőbb üzeneteit így fogalmazta meg Ujvári Enikő a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Balansz Programjának vezetője:
1. A KISGYERMEKES PROGRAM NEM CSAK NŐKNEK SZÓL! A sikeres munkaerőpiaci re-integráció az egész család ügye. A munkavállalói kitöltők között 10%+ apuka és leendő apuka is elmondta véleményét, akinek közel 40%-a nyitott lenne arra, hogy gyermekével otthon maradjon.
2. MÉRJÜNK, HOGY LÁSSUNK! A felmérésben résztvevő cégek nem egészen 2/3 része tartja nyilván a GYED/GYES-ről visszatérő szülőket.
3. CSALÁDBARÁTSÁG = PIACI ELŐNY A családbarát működés előnyt jelent a munkaerőpiacon és pozitív hatása van a munkahelyi légkörre mind a munkavállalók, mind a munkáltatók jelentős többsége szerint.
4. INAKTÍV ÁLLOMÁNY = KINCS ÉS REJTETT TARTALÉK A GYED-en, GYES-en lévő kisgyermekesekre értékes potenciálként tekint a válaszadó cégvezetők nagyobb hányada 60%-a.
5. A SIKER TITKA A FOKOZATOSSÁG A kisgyermekes munkavállalók legfontosabb elvárása, hogy fokozatosan (pl. részmunkaidő) térhessenek vissza a munkába, legyenek atipikus foglalkoztatási formák.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Női oktató kapta idén a Gács-András díjat

Csomós Petra, az ELTE TTK Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszékének docensének személyében másodszor nyerte el női oktató az... Teljes cikk

Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk