kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Orvosi diploma 80 ezer euróért

A budapesti Semmelweis Egyetem Németországban indított székhelyen kívüli képzést. Sok német diák ugyanis nem nyer felvételt az ottani képzésekre, így külföldön keresnek tanulási lehetőséget. Olcsónak nem mondható a doktori címhez vezető út még a németeknek sem; az egyedülálló képzés 80 ezer euróba kerül.

A napokban a német sajtó, kissé méltatlankodó hangvétellel adta hírül, hogy szeptemberben megnyitotta kapuját az Asklepios Campus Hamburg, a budapesti Semmelweis Egyetem német nyelvű orvosi képzésének új, hamburgi telephelye. Az elsődlegesen - más kifogásolni való híján - a magas tandíj miatt sajnálkozó írásban ott van az a kis irigység is, hogy lám-lám, a létszámkorlát miatt a német egyetemeken kívül rekedt diákok is orvosi diplomához jutnak. És nem is akármilyenhez; a német Manager Magazin cikke ugyanis azt is elismeri, hogy a magyar egyetem jó hírben áll Európa szerte.


Hamburg - Orvos akarok lenni. Szeretnék!



Astrid Kleinbongardt, családjában elsőként akart orvos lenni, de mivel az érettségi jegyei nem voltak elég jók, várólistára került; legalább öt évet kellett volna várnia a felvételre. Most, csupán két év elteltével, az Asklepios Campus Hamburg frissen festett termében ül, hogy megkezdje az orvosi képzés gyakorlati részét. A 23 éves Kleinbongardt a Semmelweis Egyetem hallgatója. Tulassay Tivadar, az egyetem rektora 2008. szeptember 5-én nyitotta meg az évet a hamburgi Asklepios Campusban. Az egyetem és az Asklepios Medical School megállapodása szerint a két intézmény kooperációban végzi a hallgatók képzését. A Semmelweis Egyetemen teljesített két éves elméleti képzés után 14 német hallgató kezdte meg a képzés második felét (a preklinikai és klinikai gyakorlatot) Hamburgban. A program végén a hallgatók a Semmelweis egyetem diplomáját kapják.


"Egyelőre ez még csak az alapkő"



Jelenleg az a probléma Németországban, hogy bár az alaptörvény garantálja a szabad szakmaválasztást, gyakorlatilag azonban a numerus clausus megszabja a felső létszámkorlátot. Kevés az orvostanhallgató-hely Németországban, a hallgatói helyekről döntő hivatal (ZVS) és az egyetemek pedig szigorúan szelektálnak érettségi pontok és a várakozási idő szerint. Az orvos aspiránsok trükkje, amivel megkerülik a korlátot, egyidős a helyhiánnyal: kimenni külföldre, legyen az Ausztria vagy Nagy-Britannia, vagy éppen Magyarország. Eddig, a Semmelweis Egyetemen tanuló "numerus-clausus-menekültek" egy részének várnia kellett a németországi gyakorlati helyekre. Vagy, olyan jól meg kellett tanulniuk magyarul, hogy akár magyar betegágyak mellett is megállják helyüket.

"Az első félévben kötelező a magyarnyelv-tanulás ", meséli Astrid Kleinbongardt. A nyelvi teszten azonban, ami elengedhetetlen a magyarországi gyakorlathoz, nem mindenki megy át. "Néhányuknak sikerül, és ők a tanulmányok végéig Magyarországon maradnak. De időre van szükség, hogy ezt a nehéz nyelvet megtanuljuk." Most viszont elindult az orvostanhallgatók vissza-importálása. "Új kezdet" és "Úttörők" - hangzottak a nagy szavak a megnyitón, amelyek segítik áthidalni a minden oldalon jelen lévő bizonytalanságot. A német befektetők és magyar képzésgazdák ugyan lengetik az örömzászlót, de kicsit még mindenki előtt homályos a terv. "Ma még csak egy alapkövet fektettünk le, ez még nem több", mondja Jörg Weidenhammer, a magyar vezetés alatt működő új Medical School igazgatója. "A rendszer akkor áll majd biztos lábon, amikor az első diákok levizsgáztak."


"Nem csak a vastag pénztárcájúaknak"



Astrid Kleinbongardt mindent jól csinált, sokat tanult, és 2004-ben 1,9-es átlaggal érettségizett (magyar rendszer szerint 4,1). Csak azt az átkozott ponthatárt 1,8-nál (4,2) húzták meg. Akkoriban legalább annyira nehéz volt bejutni, mint ma, bár időközben a ponthatár, 1,0 és 1,3 között van, a várakozási idő pedig tíz év. De mivel ő annyira akarta, a család előteremtette a 80.000 eurót a tandíjra. "Ebbe nem szabad belegondolni", mondja a diáklány nevetve, miközben kezét az arca elé emeli.

A magyar Semmelweis Egyetem nagyon is intenzíven belegondol ebbe. Már 1983-ban indítottak német nyelvű képzést német hallgatók számára. - Deviza bevételre volt akkor szüksége a kormánynak. A szocialista állam keményvalutát akart, az orvosképzés jó híre pedig német márkát hozott az országnak. - Korábban fogadtunk hallgatókat az NDK-ból is, így volt múltja a német nyelvű oktatásnak. Két évvel később angol nyelvű képzés is indult - meséli Tulassay Tivadar. Ma, 25 évvel később is örömmel fogadják a német hallgatók pénzét: Tulassay így fogalmaz ezzel kapcsolatban: ez fejlesztés. Egy állami egyetem függ az államtól, ha pénzhez akar jutni. Magyarország kevés pénzt tud fejlesztésre fordítani, az egyetem azonban fejleszteni szeretne, elő kell tehát teremteni a forrást.

A numerus clausus elől menekülő Bernhard Lamprechtet fogorvosi tanulmányai révén, kerülőút vezette végül Budapestre; Astrid Kleinbongardt pedig gyakorlaton és egy fizetős előkészítőn is járt, mielőtt sok pénzért Budapestre jött. Évi 11.200 euróba kerül a képzés a Semmelweis Egyetem német nyelvű programjában. Hamburgban most még ennél is több, 14.400 euro. Mindkettőjüknek a család fizeti a tandíjat. Arról még nincs megállapodás, hogy mikor és hogyan fizetik vissza a pénzt a szülőknek - mondják.

A megnyitón Frank Ulrich Montgomery is ünnepelt. A Hamburgi Orvosi Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország sem kizárólag a fizetőképesség alapján dönt arról, hogy ki tanulhat a Duna melletti városban: "Ez nem a vastag pénztárcájúaknak szól, a magyarok nagyon is szigorú felvételi követelményeket támasztanak." Egy összetett rendszerrel választjuk ki a hallgatókat, a felvételi vizsga eredménye, és a természettudományi tárgyak érettségi pontjai számítanak, de orvosi előkészítő tanfolyam, önkéntes vagy ápolói munka is nyom a latba - mondta Tulassay Tivadar.


Kapósak a helyek a magyar egyetemen



A Semmelweis Egyetem diplomája nagyon keresett. Tíz évvel ezelőtt volt a jelentkezési csúcspont, aztán valamivel visszaesett az érdeklődés. De néhány éve, mióta Európa szerte orvoshiány van, ismét óriási a túljelentkezés. Ligeti Erzsébet professzor, a német nyelvű orvosképzés igazgatója túljelentkezésről számolt be. A jelenlegi 200 helyre ezer német jelentkező vár. Abban, hogy a diákok kifogástalan képzést kapnak, nem kételkedik a német Orvosi Kamara: "A Semmelweis Egyetemnek kiváló híre van" - mondja Montgomery, a kamara elnöke. Különösen az elméleti és klinikai előkészítő oktatásról híresek a budapesti orvosok.

A diákok is első osztályúnak ítélik meg a képzést. "Minden vizsga szóban zajlik, nincs feleletválasztós teszt, mint Németországban" - mondja Melina Lutz, harmadéves hallgató. "A követelmények magasabbak Magyarországon, a szóbeli vizsgákon nem lehet puskázni vagy másolni. Ha valamit nem tudsz, megbuksz." Bernhard Lamprecht, aki Németországban már tanult a fogorvosin, ugyanígy látja: "Magyarországon mindenképpen nagyobb a tananyag."

A terv, hogy a medikusok a klinikai gyakorlatot német betegek mellett teljesítik, már 2003 óta megvan, de csak idén nyáron sikerült a Semmelweis Egyetemnek akkreditáltatnia a hamburgi intézményt a magyar Oktatási Minisztériumban.


A rektorok és az orvosok is elfogadják a magyar diplomát



A német sajtó még aggodalmaskodik a minőség felett, hiszen a német diákok azért mennek külföldre, mert nem jutottak be német egyetemekre. Ilyen formán akár arról is szó van, hogy a külföldi egyetemek a maradékot gyűjtik be. Tulassay Tivadar azonban eloszlatja a kételyt: a német diákok egyáltalán nem gyengék, sőt, nagyon jó, szorgalmas tanulók. A jegy csak egy kiválasztási szempont, viszont semmit nem mond a minőségről. Joachim Weber, a németországi Egyetemi Rektorok Szövetségének főtitkára is kiáll a magyar képző intézmény melett: amíg a hamburgi orvostársadalom nem rázza meg a vészharangot, nincs kifogásunk a magyar képzés ellen - jogilag megengedett, és ha a minőség is megfelelő, nincs mit kifogásolni. Az Orvosi Kamara egyenértékűnek fogadja el a magyar záróvizsgát, így a németországi gyakorlatnak semmi akadálya. A Semmelweis Egyetemen megszerzett orvosi címet pedig Európa szerte elismerik.

Petrány Viktória, HR Portal
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Digitális jogosítvány" nélkül nagyot fog ütni a "digitális üvegplafon"

A mesterséges intelligenciára érdemesebb nem veszélyként, hanem a digitális műveltség részeként tekinteni, aminek a fejlesztése nemcsak a... Teljes cikk

Hogyan hangoljunk össze embereket különböző kultúrákból vállalati közegben?

Rengeteg érzelem, meggyőződés, konfliktus és öröm, egymástól tanulás és összefeszülés övezi az interkulturális szervezetek működését. A... Teljes cikk

A munkavállalók készségfejlesztése elmaradásban van, pedig fenekestül felfordul a munka világa

A generatív mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével a munkavégzéshez szükséges készségek 2030-ra várhatóan 68%-kal változnak majd... Teljes cikk