Nyissunk éttermet! Jó, de nem értünk hozzá! - Szabolcs-Gyuris Éva, a Funky Pho alapítója
Szabolcs-Gyuris Éva, férjével, Szabolcs Andrással alapította a Funky Pho ázsiai street food éttermet, amely 7 éven keresztül meghatározó szereplője volt a hazai gasztronómiának (is). Mindenféle előzetes vendéglátói tapasztalat nélkül vágtak neki, nem értettek hozzá, de beletanultak és sikerre vitték. Aztán a járvány közbeszólt.
„Emlékezetes pillanat volt, mert Brazíliában ültünk a tengerparton, éppen Piña Coladat szürcsölgettünk, amikor kvázi viccből azt mondtam: Nyissunk éttermet! Mire a férjem: Jó, de nem értünk hozzá! - és ezen elröhögtünk, persze a Piña Colada segített oldani ennek a feszültségét. Így született meg a Funky Pho ötlete.”
Végül 2013-ban nyitották meg az éttermüket, amit 3-4 év előkészítő-munkálat előzött meg. Hogy miért? „Mert tényleg nem értettünk hozzá.” – mondja Évi, aki még nem volt 30 éves, amikor a Funky Pho-t elkezdték, ez előtt újságíróként gyakornokoskodott, a férje az üzleti szférában mozgott, de nem vállalkozóként. Gondolták akklimatizálódnak egy ideig Magyarországon és tanulnak, mielőtt megnyitják az éttermüket.
Évi 4-5 évig – elmondása szerint – „jóvendég volt a világ minden táján” és itt volt az ideje, hogy belülről is megismerje a vendéglátás csínját-bínját, így a szállodaiparban kezdett el dolgozni.
Kiderül, hogy miért ázsiai street food-ot álmodtak meg Magyarországon? Mi szerepelt a 2010-es világmegváltó üzleti tervükben? Éviék egy dologban biztosak voltak, mégpedig hogy: „Nagyon jó minőségű ételt fogunk kínálni, nagyon szerethető formában. Ez a férjem love brand ötletén alapult.”
Évi elmondása szerint mindig is jól főzött, de azért meg kellett tanulnia igazán jól főzni. A Pho leves tökéletesítésére két éven keresztül gyakorolt.
Mindent egy lapra tettek fel az étterem kapcsán, minden pénzüket ebbe fektették. Közben megszületett a kislányuk, így a vállalkozás tervezése, építése mellett szülőként is helyt kellett állniuk.
Hallgasd meg Szabolcs-Gyuris Éva sztoriját:
Szerkesztő-műsorvezető: Hadobás Bernadett
Mit tanult a vállalkozásából?
- Hogy a nehézségek arra vannak, hogy tanuljunk belőlük. Ha a szándék megvan bennünk, akkor nagyon sok mindent meg lehet oldani.
- A csapatról azt, hogy bár Anyukaként nagyon nehéz vállalkozást indítani, de mindig olyan emberek találták meg őket, akikben tudtak bízni és jól együttműködni.
- És végül azt, hogy olyasmit kell csinálni, amit az ember szeret. „A Funky Pho minden porcikáját a magaménak éreztem és jól éreztem magam benne.” Mással is próbálkozott Évi, de mivel azokat a dolgokat nem érezte igazából magáénak, nem lett belőlük sikersztori.
Karrierváltás & Sabbatical című podcastunk korábbi részei:
- Topmenedzserből sajtkészítő - Reményik Kálmán
- Budapesti multiból vállalkozó Spanyolországban - Gódor Eszter
- Karrierváltás 22 év Mercedes után - Kozári Edina
- A 12 hónapos sabbatical leave - Barhács Csaba
- Gyári munkásból 2000 főt foglalkoztató cégvezető - Rácz Mihály
- Telefonos értékesítőből író és szerkesztő - Szarka Károly
- Kiégés után: Grafikusból kortárs asztalos - Kiss Máté
- Váltás 22 év papi szolgálat után - Füzes Ádám
- HR tanácsadóból dietetikus: Soltész Erzsébet
- A BBC létesítménymenedzseréből világutazó - Kovács Zsuzs "Female Yeti
Nyitóképen: Szabolcs-Gyuris Éva - Fotó: Erdőháti Áron
- 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni Részletek Jegyek
- 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény! Részletek Jegyek
- 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat. Részletek Jegyek
Szabolcs-Gyuris Éva, férjével, Szabolcs Andrással alapította a Funky Pho ázsiai street food éttermet, amely 7 éven keresztül meghatározó szereplője... Teljes cikk
Zsuzsa 2005-ben gondolt egy nagyot, közgazdász diplomával és 18 000 Ft-tal a zsebében Angliába költözött. Babyszitterként helyezkedett el, majd... Teljes cikk
Soltész Erzsébet a Corvinuson szerzett HR diplomát, sok éven át dolgozott HR és a HR-t támogató szoftverek tanácsadásával. Majd lelkes... Teljes cikk
- Hogyan lehet összeállítani konyhai személyzetet kizárólag thai munkavállalókkal? 1 hónapja
- A Z generáció sajátosságai, avagy lehet-e óriás hamburgert enni a mítingeken? 4 hónapja
- Terjeszkedne Magyarországon a Pizza Hut 5 hónapja
- Kilőtt az Eventrend Group - Minden eddigi saját csúcsot megdöntött a magyar cégcsoport 5 hónapja
- Így lehet sikeres a karrierváltás 40-en túl 6 hónapja
- Újra meghirdették a munka világába visszatérőknek szóló programot 7 hónapja
- Trónok harca, avagy a vállalati képzések a trendek és az erőforrások tükrében 7 hónapja
- A munkád mondja meg, hogy ki vagy? 8 hónapja
- Nagy a baj: A vendéglátósok szerint nagyon gyenge volt az idei szezon 9 hónapja
- Bárpultos 9 hónapja
- A Balatonon és Velencei-tónál razziázott a NAV, ennyi szabálysértést talált 10 hónapja