kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Munkalehetőség lányoknak: most kell felszállni a "technikai" gyorsvonatra

Székesfehérvár és a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) sokat tesz azért, hogy minél több lány válassza műszaki, természettudományos és informatikai tanulmányokat, és megszerzett tudásukat helyi cégeknél kamatoztassák. A programjuk egyéves, és nagy a sikere, ezért folytatni kívánják.

Pont egy évvel ezelőtt indította útjára a "Megtervezem - Okosjövő lányoknak" elnevezésű programsorozatát a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) nevével fémjelzett szakmai konzorcium Székesfehérváron. A programnak nagy a sikere. A munkaerőpiacon számítanak a nőkre a jövőben is - tájékoztatták lapunkat. Az eddigi tapasztalatokról és a jövőbeni lehetőségekről rendeztek műhelykonferenciát március másodikán.

A közleményben kitérnek arra, hogy a program - a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) szervezésében, az amerikai egyesült államokbeli AAUW (Amerikai Egyetemista Nők Egyesülete) és az Alcoa Foundation támogatásával egy évvel ezelőtt indult el Székesfehérváron.

A programsorozat célja, hogy csökkentsék a pályaválasztás előtt álló lányok tudományos területeken való elhelyezkedéséhez kapcsolódó előítéleteit, feltárják előttük a városban rejlő munkavállalási lehetőségeket, saját élményen keresztül, élőben mutassák meg az egyes szakmák konkrét feladatait. Mint írják, hosszú távú céljuk, hogy a helyi fiatalok közül minél több lány válassza a műszaki, természettudományos és informatikai tanulmányokat, és megszerzett tudásukat helyi cégeknél kamatoztassák.

Nincs kapcsolat a cégek és az iskolák között

A program elején Szigeti Fanni, a NATE ügyvezetője foglalta össze a tavalyi eredményeket. Sikerként könyvelte el, hogy már ez első programban tíz iskola százötven diákja mellett tizenegy lokálpatrióta céget sikerült maguk mellé állítani, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a a helyi cégek és az iskolák közötti kapcsolat hiánya gondot okoz. Ezért a saját maguk szerepét nem csak a kezdeményezésben, hanem a kapcsolatok megteremtésében is kiemelte.

Az iskolák és a szülők segítségével személyesen keresték meg a 12-17 éves korosztályt, hogy bátorítsák őket a műszaki, természettudományi és informatikai szakmák - melyek manapság a beidegződött sztereotípiák miatt fiús szakmának számítanak – felé való orientációra.

Száz lány nyert betekintést egy cég életébe

Száz lánynak volt lehetősége a nyár folyamán árnyékként követni egy-egy cég munkatársát és így testközelből megismerkedni a munkafolyamatokkal és eszközökkel, az alkotás élményével, annak érdekében, hogy előítéletek helyett valós tapasztalatokon alapuló döntést hozhassanak saját jövőjükről. A programmal összesen kétszázötven diákot értek el, az Okosjövő napján százötvenen vettek részt.

Egyértelmű tapasztalatként említette, hogy a mai fiatalok nagy részének kevés információja és elképzelése van arról, hogy mi zajlik általában és a városukban található ipari üzemekben. A program lezárásaként megszületett kreatív beszámolókból az is kiderült, hogy viszont annál nagyobb hatással volt rájuk az ott eltöltött nap.

Hatalmas a mérnökhiány

Fontos eredményként értékelte azt a lehetőséget, hogy a város jelentős cégei csatlakoztak partnerként a „Shadowing” programhoz.

Végezetül gondolatébresztőként a 2016-os Davosi Világgazdasági Fórumra elkészült, a negyedik ipari forradalomhoz vezető óriási technológiai fejlődésnek a munkaerőpiacra gyakorolt hatását vizsgáló tanulmányból (wefpdf) emelt ki néhány érdekességet:

- Elmondta, hogy míg már napjainkban is érzékelhető az óriási mérnökhiány Európában (Hollandiában mintegy 30 ezer, Németországban 80 ezer hiányzik az álláspiacról), addig az igény ezeken a területeken - amellett, hogy napjainkban népszerű állások teljesen eltűnhetnek és egyben ma még nem is létező foglalkozások születnek - a jövőben folyamatosan növekedni fog.

A lányoknak most kell felszállniuk a "technikai" gyorsvonatra

- Kiemelte, hogy a fiatal lányoknak még most kell felszállniuk a „technikai” vonatra, különben elmegy mellettük az a lehetőség, hogy a legjobban keresett és fizetett szakmákba bekerüljenek. Különösen fontos lenne ez azért is, mert a legtöbb állás azokon az adminisztratív, orvosi és jogi területeken fog megszűnni, ahol ma jellemzően többnyire nők dolgoznak.

A technikai fejlődésnek természetesen a nők foglalkoztatottságára is van kihatása, kilátásba helyezi a tanulmány, hogy a nők munka utáni dupla terheltségét a házimunkában teljesen felváltják a gépek, ők pedig az így felszabadult idejüket hasznosítani tudják a munkaerőpiacon.

A cégek sem ülhetnek ölbe tett kézzel

- Felhívta a figyelmet arra, hogy a munkaerőpiacon egészen más képességekre lesz szükség, mint napjainkban, a munkaadóknak saját maguknak is sokkal nagyobb erőforrást kell majd allokálniuk a munkatársak fejlesztésére.

Az előrejelzések szerint a vállalatoknál is változtatni kell majd a működésen, az eddigi digitalizálás helyébe, a különböző tudományágakhoz kapcsolódó, innováción alapuló vállalkozási modellek léphetnek. Feltűnő, hogy míg a komplex problémamegoldás marad továbbra is az első helyen, előtérbe kerül a kritikus gondolkozás és a kreativitás és az érzelmi intelligencia, csökken a jelentősége a másokkal való egyeztetési készségnek, és kikerül pl. a tíz legfontosabb tulajdonságok közül az aktív figyelem és hallgatás képessége valamint a minőségellenőrzés.

A program idén is folytatódik

Egyetértés volt abban, hogy a program kommunikációját mindenképpen erősíteni kell a városban. A vállalati oldal támogatná egy olyan platform létrehozását, ahol bemutathatnák a termelési folyamatokat és azokat a szakmákat, amikre az adott üzemekben szükség van, de szívesen mennek el az iskolákba is és népszerűsítik az egyes szakmákat például az osztályfőnöki órák keretében.

Többen kiemelték a pedagógusok meghatározó szerepét a szülők valamint a gyerekek megszólításában, mert a tőlük érkező ajánlásokat tekintik mérvadónak és hitelesnek. Egyetértés volt abban is, hogy a „Shadowing” program egy életre meghatározó élményt nyújt a gyerekeknek, ugyanis a személyes tapasztalat rendkívül inspirálóan hat rájuk, ezért fontos lenne, ha a jövőben még több cégnél adódna lehetőség egyes munkafolyamatok konkrét kipróbálására, egy-egy emlékként elvihető tárgy elkészítésére.

Konszenzusos vélemény volt a tekintetben is, hogy több gyerek érdeklődését erősebben fel lehetne kelteni annak a kérdésnek a hangsúlyozásával, hogy ha még bizonytalan abban, hogy mi szeretne lenni, akkor vegyen részt a programon, mert mutatnak egy-két érdekes lehetőséget.

Pozitívan értékelték a már résztvevő gyerekekből alakuló nagyköveti hálózatot, akiknek fontos szerepe van a többi gyerek motíválásában. Javaslatként hangzott el, hogy érdemes lenne kiterjeszteni a nagykövetek toborzását a felsőoktatásban tanulókra is. A szervező konzorciumnak jó oka van feltételezni, hogy az idén még több diákot sikerül bevonni a programokba - olvasható az összefoglalóban.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Digitális jogosítvány" nélkül nagyot fog ütni a "digitális üvegplafon"

A mesterséges intelligenciára érdemesebb nem veszélyként, hanem a digitális műveltség részeként tekinteni, aminek a fejlesztése nemcsak a... Teljes cikk

Hogyan hangoljunk össze embereket különböző kultúrákból vállalati közegben?

Rengeteg érzelem, meggyőződés, konfliktus és öröm, egymástól tanulás és összefeszülés övezi az interkulturális szervezetek működését. A... Teljes cikk

A munkavállalók készségfejlesztése elmaradásban van, pedig fenekestül felfordul a munka világa

A generatív mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével a munkavégzéshez szükséges készségek 2030-ra várhatóan 68%-kal változnak majd... Teljes cikk