kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Miért mond fel egyre több fiatal dolgozó élőben a TikTok-on?

Egyre több fiatal munkavállaló közvetíti valós időben felmondását. A videók milliós nézettséget érnek el a TikTokon. A #quittok jelenséget mutatja be és az okokat elemzi a BBC írása.

TikTok trend felmondás fiatal munkavállalók élőben-

Még évekkel a nagy felmondás után is tömegesen hagyják el munkahelyüket a munkavállalók. Míg a többség még mindig hivatalos felmondó e-maileket küld a főnökeinek, a fiatalabb munkavállalók egyre inkább egy másik utat választanak: élőben lépnek ki - írja a BBC.

2021 júliusában terjedt el egy klip, amelyben a brit McDonald's dolgozói a műszak közepén felmondtak - és most a TikTokot elárasztották a felhasználók, akik valós idejű felvételeket osztottak meg arról a pillanatról, amikor azt mondták a főnökeiknek, hogy "felmondok". Ezek a néha feszült, gyakran vicces és szinte mindig lenyűgöző rövid videoklipek több ezer - néha több millió - nézőt vonzanak a közösségi oldalon.

Mi is történik?

Bár ezek a #quittok videók különböző formákban jelennek meg - például élő Zoom-hívásban veszik fel a távozás bejelentését, vagy azt a másodpercet dokumentálják, amikor beadják a felmondólevelet - mindegyik klip azt a valós idejű pillanatot rögzíti, amikor a munkavállalók kilépnek.

2022 szeptemberében a 31 éves Christina Zumbo, egy korábbi ausztrál kormányzati alkalmazott megosztotta a pillanatot, amikor a felmondó e-mailjének elküldésére kattintott, és izgatottan várta a főnöke videohívását. Zumbo, aki már korábban is bepillantást adott a munkahelyi mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmeibe 140 000 TikTok-követőjének, azt mondta, úgy érzi, hogy a platformon mások is azonosulni fognak a bejegyzéssel.

"Nagyon megküzdöttem azzal, hogy meghozzam ezt a döntést a távozásról, úgy éreztem, hogy cserben hagyom a csapatom és a főnököm, és azzal a gondolattal is, hogy munka nélkül maradok, az akkori viszontagságos álláspiacon" - mondja. "Úgy döntöttem, hogy megosztom ezt az utat az interneten, mert egyszerűen nem beszélnek róla eleget."

De még őt is meglepte az elképesztő reakció: 53 000 lájk és közel 3000 komment érkezett a rövid kliphez. "Fogalmam sem volt róla, hogy ennyi ember látja, elmeséli és megosztja a saját történetét - vagy azt, hogy félnek elhagyni a jelenlegi munkahelyüket, vagy hogy erősen vágynak arra, amit én tettem" - mondja a Brisbane-ben élő Zumbo. "Mindig pozitív meglepetés a közösség érzése, amit akkor érzünk, ha megnyílunk, megmutatjuk valódi, átélhető sebezhető énünket az interneten."

Marisa Jo Mayes is "szórakoztató, kreatív kiútként" használta a TikTokot, és a tartalmak megosztásával "küzdött a munkahelyi boldogtalanság ellen", amikor úgy döntött, hogy élőben felmond egy orvosi eszközöket gyártó vállalatnál.

"Jó fizetésem volt, utazhattam, és az iparág legnagyobb neveivel dolgozhattam együtt, de borzalmasan éreztem magam" - mondja a 29 éves Egyesült Államokban (Arizona) élő lány. "Életem legmélyebb kiégésében voltam, a munkán kívül semmire sem tudtam gondolni, és stressz okozta egészségügyi problémákkal küzdöttem."

Mayes 30 másodperces klipje a főnökével való telefonbeszélgetés előtti feszült pillanatokat mutatja be - majd az azonnali megkönnyebbülést. 'Olyan, mintha egy elefánt lába lenne le a mellkasomról, de egyben szomorú is vagyok' - írta a videóhoz a képaláírást.

A 2020 végi első megosztás után még mindig az egyik legnézettebb #quittok pillanat, a cikk írásakor több mint 200 000 kedveléssel. Mayes szerint természetesnek érezte a pillanat közzétételét a platformon. "Nem volt igazán tudatos döntés, hogy videót készítsek, inkább rutin. Sokat osztottam meg az önfejlesztő utamról, így természetesnek éreztem, hogy hírt adjak erről, mivel ez életemnek egy jelentős eseménye volt".

A válaszok azonban vegyesek voltak: "Az "OMG gratulálok, az én álmomat éled" szövegtől kezdve a "Te csak egy Y generációs vagy, aki megérdemli, hogy munkanélküli legyen" - meséli. Annak ellenére, hogy megdöbbentette őt, hogy posztja milyen erős érzelmeket váltott ki, a visszajelzések többsége túlnyomórészt pozitív volt - ez arra ösztönözte Mayest, hogy folytassa önfejlesztő útjának megosztását. "A negatív hozzászólások nem akadályoztak meg abban, hogy továbbra is posztoljak a cég utáni tapasztalataimról - mert minden egyes dühös emberen kívül valószínűleg 10 másikat ez inspirál."

Mi mozgatja ezt?

A TikTok fiatal felhasználóinak többsége digitális bennszülöttként nőtt fel, és életük minden fontosabb pillanatát megosztják online. Bizonyos mértékig - mondja Tess Brigham kaliforniai terapeuta és coach - természetes, hogy privát beszélgetéseket is leírnak, közvetítenek, ahogyan kilépnek munkáltatójuktól.

"Ennek a generációnak ez a tapasztalata,  így tanult meg a világban lenni" - mondja. "Ha úgy nősz fel, hogy hozzászoktál a dolgok rögzítéséhez és publikálásához, miért ne osztanád meg ezeket a nagyobb, jelentősebb pillanatokat azonnal?".

De szerinte a #quittok trend hátterében egy sokkal alapvetőbb szemléletváltás is áll.

Az Y és a Z generáció tagjai látták, ahogy szüleik a 2008-as gazdasági összeomlás idején munkahelyekeiken küszködtek, és e fiatalok közül néhányan maguk is alacsony bérezésű állásokban, diákhitel-törlesztővel terhelve verődtek. Korai munkatapasztalataikat a covid is alakította, a legfiatalabb munkavállalók még csak be sem tették a lábukat egy irodába. Brigham szerint ezek a stresszorok együttesen azt eredményezték, hogy a fiatalabb munkavállalók - különösen a Z generáció - a mentális egészséget, a boldogságot és a pozitív munkahelyi környezetet helyezik előtérbe. Ennek következtében vágynak az olyan tartalmakra, amelyek olyan embereket ábrázolnak, akik kilépnek a "mérgező munkahelyekről" és szembeszállnak a tisztességtelen főnökökkel.

Ez igaz Zumbóra is, aki a covid óta nagy változást tapasztalt a munka és a magánélet egyensúlyában és a prioritásokban. "Szerintem fontos, hogy átvegyük az irányítást az életünk felett, és azt az utat járjuk, amit szeretnénk, ahelyett, hogy olyan úton járnánk, amelyen nem akarunk, vagy annál nem tudunk jobbat" - mondja. "Az online felmondásom megosztásával és a nagy karrierdöntéseken való elmélkedéssel azt érzékeltettem, hogy te irányítod a saját boldogságodat, te hozod meg a döntéseket az életedről, és a munka néha csak egy munka - nem az egész identitásod."

Mit jelent ez?

Brigham szerint az élő felmondás és a #quittok videók posztolásának hosszú távú következményei nem egészen láthatóak. Például nem lehet megjósolni, hogy ezek a posztok hogyan befolyásolják a jövőbeli karrierlehetőségeket.

Azonban úgy véli, amíg ez kiderül, addig a #quittok trendben megvan a lehetőség, hogy ösztönözze az átláthatóságot a vállalati világban.

  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk