kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 8 éve

Lépni kell, mert veszélyezteti a működést a munkaerőhiány

Az állami megoldásokra nem számíthatnak a cégek, ugyanakkor a szakképzett munkaerő hiánya most már súlyosan veszélyezteti a mindennapi működést. Ezért a különböző multinacionális vállalatok úgy döntöttek, hogy nem várnak tovább a „csodára”, és immár állandó körülményként kezelik ezt a helyzetet. A probléma nem akut, hanem krónikussá vált. Ezért teljes gondolkodási- és cselekvési terv-változtatásra van szükség. Például felülvizsgálják a szoros munkaerő-gazdálkodást, sokkal jobban odafigyelnek a megtartásra, és aktívan beavatkoznak az utánpótlás képzésébe. A MAPI Konzult Kft. rendezvényén jártunk, amely kifejezetten a hiányzó munkaerő pótlásáról szólt.

images

images

Akár Budapesten akár vidéken, szinte mindegy, hogy melyik szektorban és milyen munkakörre keres, egy toborzással-kiválasztással foglalkozó HR szakember mostanában még nagyobb kihívás elé van állítva mint korábban. Nincs ugyanis elegendő, szakképzett munkaerő a piacon. Sem fizikai, sem szellemi területen, sem a gyártásban, sem a szolgáltató iparban. Vidéken még nehezebb talán a helyzet, hiszen onnan már jóval a budapesti válság előtt elvándoroltak a sokat érő munkavállalók.

A hiány oka: képzési anomáliák, elvándorlás, demográfiai helyzet

Szabó Péter
Három, a HR területén dolgozó vezető mondta el az utánpótlással kapcsolatos aggályait, tapasztalatait a MAPI Konzult Kft. rendezvényén. Szabó Péter, az L&P Magyarország HR-vezetője a Komárom-megyei Tarján-Tornyópusztán működő, autóalkatrészeket gyártó cég HR-vezetője. Szerinte náluk elsősorban a műszaki pozíciók betöltése jelent kihívást, mivel a munkaerőpiac oldaláról sokfajta tényező együttesen teszi nehézzé a munkájukat. A képzési rendszer gyengeségei, a demográfiai helyzet és az elvándorlás egyaránt fejtörést okoz. A szakember ma még nem látja azt a „fénylő csillagot” a fekete éjszakában, aminek a beköszöntével ez a válságos helyzet megoldódna. Ezért intenzív lépéseket tesznek a vállalatnál.

Egyrészt, a kapukon belül intenzívebben kezdtek el foglalkozni az utánpótlás kérdésével. Minden vezetőnek tisztában kell lennie a témakör fontosságával és ennek megfelelően kezelni is a kérdést a vezetői munkája során.

Másrészt, ők maguk mindent megtesznek azért, hogy a létszámgazdálkodásban megteremtsék azokat a mozgástereket, amelyek a képzésre fordítandó plusz erőforrásokat lehetővé teszik. A „fekete-fehéren” értelmezett, szoros létszámgazdálkodás ugyanis nagyon kiszolgáltatottá tesz egy vállalatot, főleg akkor, ha hozzáadott értéket teremtő, szakképzett és ezért magasabb piaci értékkel bíró munkavállalókat alkalmazó üzletágban tevékenykedik. „Mindig kell lennie egy „B-tervnek” arra az esetre, ha a legfontosabb munkát végzők kiesnek”- foglalta össze Szabó Péter a tennivalókat.

A harmadik, „kitörési pont” az L&P-nél a folyamatoptimalizálás. Szabó Péter a Fraunhofer Institut még 2003-ban készült felmérésének egyik eredményét idézte fel, amely szerint egy átlagos üzleti szervezet nem termelő folyamataiban körülbelül 30 százalékos veszteséghányad él. Ez a veszteséghányad, legyen bármekkora is, potenciálisan kiaknázható kapacitásokat jelent, megszüntetésükkel tehát a leterheltség csökkentése és a rendelkezésre állás növelése egyszerre célozható. E mozgásteret – hiszen „csak” meg kell találni és meg kell szüntetni – minden cégnek tanácsos célba vennie, hiszen ennél olcsóbban és gyorsabban máshol aligha lelhető fel ilyen lehetőség.

Keleten és a vegyiparban még speciálisabb a helyzet

Pozsgay Zoltán
Pozsgay Zoltán, a szintén német tulajdonú, szintén Komárom-Esztergom megyei, hűtéstechnikai gyártócég, a Güntner-Tata Kft. képzési vezetője szerint az egyik legnagyobb probléma az, hogy gyakorlatilag a térségben nincs szakképzett munkaerő. Ezt a cégnél részben egy saját tanműhely felszerelésével, és 50 tanulónak a duális képzésbe való bevonásával, részben szakmai továbbképzéssel oldják meg.

Kenyeres Tamás, a svájci tulajdonú, tiszaújvárosi, vegyipari gyártócég, az INNO-COMP gazdasági igazgatója pedig a cég nehezített helyzetéről külön is beszélt. „Vesztésre áll Kelet-Magyarország”, mert a képzett munkaerő innen fokozottan elvándorol. A gyönyörű természeti környezetben elnéptelenedő falvakkal találkozhatunk, mert az az infrastruktúra, munkalehetőség és azok az életfeltételek, amik helyben vannak, egy fiatal szakember számára nem vonzóak.

Ezek mellett a vegyipar önmagában is súlyos utánpótlási gondokkal küzd az egész országban. „Régen a városban híres vegyipari technikusképzés folyt, amire a TVK-nak nagy szüksége is volt. De ezt a képzésformát leállították, és most nem találunk olyan szakembert, akire nekünk szükségünk volna”- mondta a gazdasági vezető.

A kevéssé specializált munkakörök betöltése, az adminisztrációval, vállalatirányítási feladatokkal, kereskedelemmel foglalkozó kollégák felvétele nem jelent most még gondot. Ahol az ő nehézségeik jelentkeznek, a műszaki, a mérnöki, és a vegyipari pozíciók betöltése. „Nagyon extrát kell mutatnunk azoknak a szakembereknek, akiket hozzánk szeretnénk csábítani”- foglalta össze a legnagyobb kihívásukat Kenyeres Tamás.

A hangsúly: megtartani és képezni

Kenyeres Tamás
Az INNO-COMP-nál a 2008-as válságot még jól tudták munkaerő-menedzsment szempontból kezelni. Egészen 2010-ig nem észlelték a helyzet rosszabbodását, de ekkor hirtelen elindult az elvándorlás, és a távozókat nehezen tudták pótolni. Sok olyan munkavállaló ment el más régióba vagy külföldre, akikre hosszú távon számítottak volna. Ezért úgy döntött a menedzsment, hogy a legfontosabb lépést megteszi, növeli az elköteleződést.

Ennek egyik eleme a cafeteria rendszernek a „demokratikus” átalakítása volt. A cégnél nem a beosztás alapján növekszik a keret, hanem a cégnél eltöltött idővel arányos a választható béren kívüli juttatásra fordítható összeg.

A másik cselekvési pont egy, úgynevezett „Munkavállalói Megtartói Program” keretében az évente 150 ezer forintos munkáltatói biztosítási díj fizetése. Kiválasztották a 100 fős cégből azt a 40 százaléknyi munkavállalót, akik „kulcsfontosságúak”, akiknek a távozása nagy űrt hagyna maga után, és a számukra egy tízéves futamidejű, biztosítási konstrukciót dolgoztak ki. Az első években még nem nagyon érződött ennek a hatása, hiszen akkor még viszonylag alacsony volt a számlán összegyűlő összeg. De most már, a hatodik évben közel egymillió forintról van szó, ami Kenyeres Tamás szerint körülbelül a 10. év végére kétmillió forint körül ér véget annak, aki marad. Ezzel a tervezett pénzzel ma már számolnak a dolgozók. Ezek az érintett munkavállalók nem is mentek el, tehát ez az intézkedés - bár most már adókötelessé vált a felvett pénzösszeg - eredményesnek bizonyult. A cégnél most azon gondolkodnak, hogy újabb munkaköröket azonosítanak be, és vonnak be a programba.

A harmadik jelentős, a megtartást segítő lépés a nagyon jó minőségű munkakörnyezet megteremtése. Hiszen foglalkozni kell azzal is, hogy szép irodaházban, kulturált környezetben töltsék az idejüket a dolgozók.

Mindezek mellett ők is úgy döntöttek, hogy „beszállnak” a szakképzésbe. Felvették a kapcsolatot a Borsod megyei Iparkamarával és többekkel közösen, és elérték az általuk nagyon hiányolt, vegyipari technikusi képzés újra indítását. Szükségük van erre a szaktudásra, amit az is bizonyít, hogy évente 3, speciális tudású szakembert mindenképpen föl is vesznek. A szakképzést nem csak kimeneti oldalon támogatja az INNO-COMP, hanem eszközzel is segítik a tanulást. „Tisztán látjuk, hogy szakember-utánpótlás a vállalati oldal beruházása nélkül nem működik, ezért is döntöttünk úgy, hogy felvállaljuk ezt a szerepet”- mondta Kenyeres Tamás.

Nincsenek gyakorlati oktatók a szakképzésben

A szakképzés akkor tud(na) megfelelően működni, ha a korszerű ismereteket adnák át a tanulóknak. Pozsgay Zoltán - aki maga is a szakképzés területének egyik szakértője -, a legnagyobb akadályként említette azt, hogy ma már szinte nincsenek jó, gyakorlati tapasztalattal rendelkező oktatók. Az elmúlt 5 évben nem történt semmilyen fejlesztés ezen a területen, és igaz, hogy most kísérletképpen tárgyi eszköz-fejlesztés zajlik, de maga az egész oktatási rendszer a ’70-es évek világát idézi. Azonban az akkori gyakorlati helyek bezártak, és most újra meg kell az iskoláknak keresniük azokat a gyártó cégeket, ahová kiközvetíthetik a tanulóikat. Erre sem ismeretük, sem kapcsolatuk, sem eszközük nincs.

Súlyos hiányossága a hazai szakképzésnek a technikai, technológiai elmaradottság is. Pozsgay Zoltán szerint „míg egy német technika, technológia fejlődésének minden második lépését átveszi a német szakképzési rendszer, addig itthon jó, ha minden 5-6. kerül be a tananyagba”.

A Güntner-Tata is – az 50 szakmunkástanuló foglalkoztatásán felül is - szoftvert, és a hegesztéshez speciális csöveket ad az iskoláknak, mert az a jó a cégnek, ha a tanuló azt a eszközt, módszert tanulja meg, amit utána a Güntner- Tata is elvár.


Essősy Ákos
A cégnél egyébként az a tapasztalat, hogy a bekerülő szakmunkástanulókat először munkára kell szocializálni. Ha a nevelés hatásos, akkor kezdhető el a szakma megismertetése a gyerekekkel. Ehhez az kell, hogy már az első perctől értelmes feladatot adjanak a fiataloknak, és akkor körülbelül egy-másfél év után már ők is hasznot hajtanak a cég számára. Az ötven tanulóból körülbelül 70 százalék marad meg a vállalatnál, akik közül felnőtt, szakképzett munkavállalókat válogathat ki a képzésükben részt vevő vállalat.

Essősy Ákos, a MAPI Konzult üzletfejlesztési igazgatója a rendezvény zárásaként elmondta, hogy várhatóan idén nyáron nyílik meg olyan társfinanszírozású pályázati forrás, amely keretből a munkaerő-piaci kulcskompetenciák fejlesztésére, illetve a munkahelyi képzések támogatására lesz lehetőségük a kkv-knak és a nagyvállalatoknak. A szervezetfejlesztést, képzést támogató pályázati források következetes felhasználása alternatíva lehet az egyéb állami támogatású programok - mint például duális szakképzés – mellett”- foglalta össze a javaslatát a szakember.
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hogyan hangoljunk össze embereket különböző kultúrákból vállalati közegben?

Rengeteg érzelem, meggyőződés, konfliktus és öröm, egymástól tanulás és összefeszülés övezi az interkulturális szervezetek működését. A... Teljes cikk

A munkavállalók készségfejlesztése elmaradásban van, pedig fenekestül felfordul a munka világa

A generatív mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével a munkavégzéshez szükséges készségek 2030-ra várhatóan 68%-kal változnak majd... Teljes cikk

A tanár is munkavállaló!?

Employer branding, toborzás, munkáltatói márka, karrierút, megtartás, juttatások, bérbenchmark stb. Szinte már elcsépelt szavak, unalomig... Teljes cikk