kapubanner for mobile
Megjelent: 9 hónapja

Itt van az ősz, itt van újra - Toborzásra vagy elbocsátásokra készül a nemzetközi munkaerőpiac?

A szakértők szerint idén ősszel számítani lehet a munkaerő-felvétel fellendülésére, tömeges elbocsátástól nem kell tartani, mert a vállalatok meg akarják tartani a jelenlegi létszámokat.

tt van az ősz, itt van újra - Toborzásra vagy elbocsátásokra készül a nemzetközi munkaerőpiac?-
images

images

Szeptember hagyományosan az az időszak, amikor a dolgozók felfrissülve térnek vissza a nyári szabadságról, és a cégek fokozzák a munkaerő-felvételt. Az álláspiac nyáron általában lassú, ősszel pedig aktív: ahogy hűl az idő, úgy pörög fel a munkaerő-felvétel.

"A munkaerő-felvétel jellemzően szezonális jellegű, a vállalatok az őszre összpontosítanak, mint a munkaerő-állományuk bővítésének időszakára" - magyarázza Selcuk Eren, a New York-i székhelyű The Conference Board globális gazdasági agytröszt vezető közgazdásza. "Az Egyesült Államokban a munka ünnepét (szeptember első hétfője) általában a munkaerő-felvétel kiugrása követi".

Grace Lordan, a London School of Economics docense szerint ez a nap sok munkavállaló számára szintén a változások időszaka. "A nyári pihenőidő lehetőséget ad a munkavállalóknak arra, hogy rájöjjenek, valóban élvezik-e a munkájukat, és a munkáltatóknak lehetőséget ad arra, hogy stratégiai szempontból átgondolják az év hátralévő részét" - mondja. "Szeptemberben tehát nagyobb mozgást látunk az álláspiacon."

De ahogy a dolgozók idén szeptemberben visszarázódnak a munkába, vajon a tipikus őszi munkaerő-felvételi hullámot tapasztalják majd? Az emelkedő globális kamatlábak, az infláció és a megélhetési költségek hatással lehetnek a rendszeres munkaerő-felvételi szokásokra, mivel a munkáltatók alkalmazkodnak a gazdasági bizonytalansághoz és a potenciálisan visszafogott kereslethez. Úgy tűnik, hogy a munkaerőpiac máris lehűlni látszik: Az Egyesült Államokban 2020 decembere óta júliusban volt a legalacsonyabb havi állásbővülés, míg az Egyesült Királyságban 256 000-rel kevesebb üres álláshely volt az egy évvel ezelőttihez képest – írja a BBC cikke.

"Az idei év más lehet" - véli Ryan Luby, a New York-i székhelyű McKinsey & Company tanácsadó cég vezető szakértője és társult partnere. "Folyamatos, több billió dolláros kérdés a fogyasztói kiadások mértéke, és az, hogy a kamatlábak további emelkedésével továbbra is magas költekezési negyedévet fogunk-e látni. Ez jelentős hatással van a fogyasztói keresletre, és ez kihatással van a munkaerő-felvételre is".

Mindezek ellenére azonban a kilátások viszonylag pozitívnak tűnnek. A munkavállalók ősszel még mindig számíthatnak a munkaerő-felvétel fellendülésére, még ha ez a hagyományos mintákhoz képest némileg csökkent is.

"A fogyasztói kiadások a világjárvány, az emelkedő energiaárak és az elmúlt évtizedek legmeredekebb kamatemelkedésének egymást követő útjain is ellenállóak maradtak" - teszi hozzá Luby. "Néhány vállalat még mindig magas kiadásokat tervez az év utolsó negyedévére, különösen a kiskereskedelemben és a vendéglátásban, ahol lesznek felvételek." De ezek az ingadozó gazdasági tényezők azt jelenthetik, hogy egyes munkavállalóknak az elbocsátások miatt is aggódniuk kell. Hiszen csak tavaly ősszel kezdtek a vállalatok - különösen a technológiai ágazatban - széles körű létszámleépítéseket bejelenteni. Bár a létszámcsökkentés 2023-ig folytatódott, az utóbbi hónapokban lelassult.

Eren szerint idén ősszel nem várható több tömeges elbocsátás. "Nem vagyunk recesszióban. És amit tavaly láttunk, az nem volt normális - ez egy egyszeri felismerés volt egy olyan iparágtól, amely túlságosan nagyra nőtt a kereslethez képest." Ehelyett a jelek arra utalnak, hogy sok munkáltató meg akarja tartani jelenlegi munkaerő-állományát. A Conference Board 2023. júliusi, 127 amerikai vezérigazgató körében végzett kis felmérése azt mutatja, hogy 60%-uk vagy enyhe létszámcsökkentésre, vagy stagnáló növekedésre számít a következő 12 hónapban. "Ez nem elég nagy ahhoz, hogy tömeges elbocsátásokra utaljon" - mondja Eren - "de arra utal, hogy a munkaerő-felvétel idén lassabb lesz, mint általában szeptemberben".

Bár a vállalatok és ágazatok között lesznek eltérések, Luby szerint a legtöbb cég valószínűleg megelégszik majd azzal, amije van. "A munkáltatóknak komoly nehézségeik voltak a magas felmondási arányok időszakában. Most sokkal alacsonyabb lemorzsolódást tapasztalunk, és lelassultak az elbocsátások hullámok: valószínű, hogy a munkáltatók meg akarják tartani a jelenlegi létszámot, hogy az ünnepi szezonban ki tudják szolgálni a keresletet. A bizonytalanság azonban azt jelentheti, hogy kevesebb munkaerő-felvételre kerül sor, mint egy átlagos ősszel."

A szezonváltás csak néhány álláskereső számára hozhat lehetőséget az újrakezdésre, mondja Lordan. "Még mindig érdemes felvenni a kapcsolatot a toborzókkal egy esetleges őszi kiugrás előtt - bármilyen kicsi is legyen az."

 

BBC

fotó: unsplash

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Stagnáló munkaerő-felvétel? - Erre számíthatunk idén a munkaerőpiacon

Bár a hiányszakmákban nem kérdés, hogy továbbra is keresik a cégek a munkaerőt, más területeken ez nem ilyen egyértelmű. Egyesek szerint... Teljes cikk

"Európában nagyon nehéz lett egy családot eltartani egy jövedelemmel" - avagy miért dolgozik több európai nő mint amerikai?

Gazdasági és társadalmi tényezők állnak a hátterében annak a ténynek, hogy több nő keres állást Európában mint Észak-Amerikában. Szerepet... Teljes cikk

Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk