kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Hogyan védekezzünk az irodai légkondi káros hatásai ellen?

Az évről évre egyre szélsőségesebb nyári kánikulák miatt ma már minden irodahelyiségben alapvető elvárásnak számít a légkondicionáló berendezések használata. Az optimális hőmérséklet biztosítása a kényelmi szempontokon felül számos további pozitív hatással bír a dolgozókra: növeli a koncentrációs képességet, hatékonyabbá teszi a munkavégzést, továbbá javítja az általános közérzetet. Nem megfelelő használat esetén, illetve a szükséges karbantartás és tisztítás hiányában azonban a klímaberendezések számos kellemetlenséget, illetve akár komolyabb légúti megbetegedéseket is okozhatnak.

Hogyan védekezzünk az irodai légkondi káros hatásai ellen?

Milyen egészségügyi problémákat okozhat a légkondi?

A klímaberendezések használatának elsődleges kockázata, hogy rendszeres tisztítás és karbantartás hiányában a különféle allergének, penészgombák, baktériumok és más szennyező anyagok felhalmozódhatnak a rendszerben. A levegőbe kerülve ezek a szennyező anyagok növelhetik egyebek mellett az asztmás rohamok, allergiás reakciók, továbbá a tüdőgyulladás és más légzőszervi problémák kockázatát a dolgozók körében.

A klímák mindemellett száríthatják a levegőt, ami bőrkiütésekhez, viszketéshez, hámláshoz és más bőrproblémákhoz is vezethet. Amennyiben a klimatizált helyiségben a hőmérséklet és a páratartalom nem a megfelelő szintre van beállítva, akkor az további kényelmetlenségeket, így például fejfájást vagy fáradtságot is okozhat, ezzel pedig negatívan befolyásolhatja a dolgozók munkateljesítményét.

Légiós betegség

A légkondi okozta legionellózis vagy légiós betegség egy bakteriális fertőzés, amelyet a Legionella pneumophila nevű baktérium okoz. A fertőzés általában akkor fordul elő, amikor a Legionella baktériumok elszaporodnak a légkondicionáló rendszerek által porlasztott vízben, majd a klimatizált helyiségben tartózkodók belélegzik a levegőben lévő kis cseppek formájában. A legionellózis tünetei hasonlóak lehetnek az influenzához vagy a tüdőgyulladáshoz, így többek között lázat, fejfájást, izomfájdalmat, orrdugulást, torokfájást, köhögést vagy nehézlégzést okozhat.

Az ilyen tünetek észlelése esetén ajánlott a fül-orr-gégészet felkeresése, ahol az orr és a torok vizsgálata segíthet azonosítani a betegség tüneteit, és a fül-orr-gégész orvos által végzett további vizsgálatok, például a torokváladék vagy a légzésfunkciótesztek segíthetnek a betegség pontosabb diagnosztizálásában és kezelésében. Mivel a legionellózis általában antibiotikum-kezelést is igényel, a fül-orr-gégészeten a megfelelő antibiotikumokat is felírhatja a szakorvos.

Nátha, megfázás

Amennyiben a hűtött helyiség levegője sokkal alacsonyabb, mint a kinti hőmérséklet, könnyen okozhat náthát, megfázást is. Az állandó hideg levegő áramlása szárítja az orrnyálkahártyát, amelynek így csökken a védekezőképessége, így pedig könnyebben bejuthatnak a szervezetbe a vírusok és a baktériumok. A légkondicionáló berendezésekben található szűrők is potenciális veszélyforrást jelenthetnek, hiszen ha ezeket nem tisztítják rendszeres, a bennük összegyűlt por, illetve a pollenek és a különféle allergének a levegőbe visszakerülve szintén irritálhatják az orrnyálkahártyát és a légutakat.

Gomba okozta fertőzések

A klímákban a nedves közeg ideális környezetet biztosít a különféle gombafajok elszaporodásához. A gombák spórája a levegőn keresztül a légutakba juthat, aminek következtében alsó légúti megbetegedések, illetve tüdőgyulladás is kialakulhat.

A gombás fertőzések tünetei közé tartozhatnak az allergiás reakciók, mint például a szemek viszketése, az orrfolyás, köhögés és tüsszentés, de nehézlégzést és mellkasi fájdalmakat is okozhatnak. A gombás fertőzések kezelése általában gyógyszeres kezelést és az érintett terület tisztítását és szárazon tartását igényli.

Módszerek a légkondi káros hatásainak megelőzésére

Tekintve, hogy a túlzottan hideg vagy meleg levegő hosszabb ideig való belélegzése ártalmas lehet az egészségre, a megfelelő hőmérsékletet tartva a szobában minimalizálhatjuk a légkondicionáló rendszer káros hatásait. A klíma beállításakor figyeljünk arra, hogy a kinti hőmérséklethez képest legfeljebb 5-8 ˚C-os eltérés legyen! A légkondicionáló berendezéseket évente legalább egyszer ki kell tisztíttatni, hogy a rendszerben megtelepedett baktériumok, gombák ne jussanak vissza a klimatizált helyiség levegőjébe. A rendszer szűrőjének rendszeres cseréje és tisztítása, valamint a páralecsapódás megakadályozása segíthet csökkenteni a nedvességet és így a kórokozók elszaporodását.

Amikor a légkondik beltéri egységeit felszereltetjük az irodahelyiségben, figyeljünk arra is, hogy azok úgy legyenek beállítva, hogy a kiáramló hideg levegő közvetlenül ne érje a dolgozókat! Amennyiben a klímarendszernek nincs külön légcserélő funkciója, fontos, hogy a rendszeres szellőztetéssel biztosítsuk az oxigéncserét is.

 

A légkondik tehát mind a dolgozók közérzetét, mind a munkateljesítményüket jelentősen javíthatja, ám az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében rendkívül fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő használatról, valamint a rendszeres tisztításról és karbantartásról.

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Többen rosszul lettek a csengeri börtön építése közben

Többen rosszullétre panaszkodtak hétfőn a csengeri börtön építésében résztvevők közül - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos... Teljes cikk

Sikkasztás miatt emeltek vádat egy postavezető ellen

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt egy volt postavezetővel szemben, aki a postai befizetéseket saját céljaira fordította - közölte a... Teljes cikk

Z-generációs álommeló - most bárkiből lehet utazási influencer

Tavalyhoz hasonlóan vajon most is lesz magyar kiválasztott, aki párjával együtt 4 héten át belekóstolhat abba, hogy milyen az utazási influencerek... Teljes cikk