kapubanner for mobile
Megjelent: 1 hónapja

Hogyan támogassuk a stresszel küzdő kollégát? - Ezt tanácsolja a mentálhigiénés szakértő

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyság tízből kilenc dolgozó érzett magas vagy extrém mértékű nyomást és stresszt az elmúlt egy évben. Egy szakértő összeszedte, hogyan tudjuk aktívan segíteni munkatársunkat.

Hogyan támogassuk a stresszel küzdő kollégát? - Ezt tanácsolja a mentálhigiénés szakértő-

A statisztikák szerint a modern világban jelentősen megnőtt a munkahelyi stressz, a depresszió és a szorongás valószínűsége.

A Mental Health UK által készített Burnout Report 2024 című jelentés arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság a "kiégett nemzetté" válás szélén áll, mivel 10 felnőttből kilenc azt mondta, hogy az elmúlt egy évben előfordult, hogy magas vagy extrém mértékű nyomást és stresszt tapasztalt – írja a HR News.

Ezt szem előtt tartva Michelle Robinson Hayes, a Vita Health Group mentális egészségügyi trénere és megelőző szolgáltatások vezetője 11 tippet osztott meg arra vonatkozóan, hogyan támogathatunk egy stresszel küzdő kollégát anélkül, hogy mi is túlterhelődnénk.

1. Fejezzük ki aggodalmunkat és empátiánkat

Kezdjük a kollégával való beszélgetést azzal, hogy kifejezzük őszinte aggodalmunkat a jólétéért. Használjunk empatikus kijelentéseket, hogy tudassuk velük, megértjük, hogy nehéz időszakon mennek keresztül.

2. Aktívan figyeljünk

Hagyjuk, hogy félbeszakítás nélkül megosszák érzéseiket és aggodalmaikat.

3. Megerősítés

Tudassuk velük, hogy teljesen elfogadható, hogy úgy éreznek, ahogy. Kerüljük el az érzelmeik elutasítását, és ne kínáljunk azonnali megoldásokat a problémáikra.

4. Bátorítsuk a nyílt kommunikációt

Teremtsünk biztonságos és ítélkezésmentes teret számukra, hogy kifejezhessék magukat. Bátorítsuk őket, hogy nyíltan osszák meg gondolataikat és aggodalmaikat!

5. Ajánljunk gyakorlati segítséget

Kérdezzük meg a kollégánkat, hogy van-e valami konkrét dolog, amivel segíthetünk enyhíteni a stresszét - segítsünk a feladatokban, osszuk meg a munkaterhet, és biztosítsunk hasznos forrásokat. Legyen konkrét a segítség felajánlásában, hogy kimutassuk valódi elkötelezettségünket!

6. Javasoljunk forrásokat

Ajánljunk olyan erőforrásokat, amelyek segíthetnek neki jobban megbirkózni a stresszel, például a vállalata munkavállalói segítségnyújtási programját (EAP), egy tanácsadó szolgálatot vagy egy stresszkezelési workshopot.

7. A határok tiszteletben tartása

Legyünk tekintettel az érintettek komfortérzetére, és ne kényszerítsük őket arra, hogy többet osszanak meg, mint amennyit jólesik nekik. Tartsuk tiszteletben a magánélet és a titoktartás iránti igényüket.

8. Ösztönözzük az öngondoskodást

Hangsúlyozzuk az öngondoskodás és a szünetek fontosságát. Javasoljunk olyan tevékenységeket vagy stratégiákat, amelyek elősegítik a jó közérzetet, mint például a testmozgás vagy a meditáció.

9. Rendszeresen ellenőrizzük őket

Rendszeresen keressük fel őket, hogy lássuk, hogy vannak. Tudassuk velük, hogy folyamatosan támogatjuk őket, és hogy bármikor fordulhatnak hozzánk, amikor csak szükségük van rá.

10. Szükség esetén értesítsük a megfelelő támogatási csatornákat

Ha a stressz-szintjük nagyon súlyosnak tűnik, vagy úgy érezzük, hogy veszélyeztethetik magukat vagy másokat, fontoljuk meg a vezetőség vagy a HR tájékoztatását. Ha úgy gondoljuk, hogy közvetlen életveszély áll fenn, lépjünk kapcsolatba a segélyszolgálattal.

11.  Legyünk rugalmasak és alkalmazkodóak 

Mindenki másképp reagál a stresszre. Legyen az a célunk, hogy olyan támogató környezetet teremtsünk, amely arra ösztönzi kollégáit, hogy segítséget kérjenek.

 

"Ha tudjuk, hogyan támogassuk a stresszel küzdő munkatársunkat, az nagyon sokat változtathat a közérzetén. Fontos azonban, hogy a kolléga segítése ne menjen a saját mentális egészségünk rovására". - mondja a szakértő. 

 

HR News

fotó: unsplash

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kihirdették Az Év Irodája verseny győzteseit - mutatjuk a legtrendibb munkatereket

Folyamatos az innováció az irodapiacon, amely az elmúlt évek változásaira új megoldásokat és alternatívákat kínál. A legfontosabb trendek... Teljes cikk

Honnan tudhatjuk, hogy már nem egészséges az, amennyit dolgozunk?

"Ha elfelejtjük, hogy kell feltöltődni. Elfelejtjük, hogy az este nem arra való, hogy hazavigyük a munkát és otthon folytassuk, hanem arra, hogy... Teljes cikk

Hogyan támogassuk a stresszel küzdő kollégát? - Ezt tanácsolja a mentálhigiénés szakértő

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyság tízből kilenc dolgozó érzett magas vagy extrém mértékű nyomást és stresszt az elmúlt egy... Teljes cikk