kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Hogyan alakultak a bruttó keresetek 2022-től napjainkig?

Az elmúlt több mint egy év számos gazdasági kihívást tartogatott, amely befolyással volt a bruttó-nettó bérek alakulására Magyarországon. Az ukrán-orosz konfliktus hatásai közvetett módon éreztették befolyásukat a magyar gazdaságon, amely leginkább az inflációra, energiaárakra és a befektetésekre gyakorolt hatást. Nézzük milyen befolyásoló tényezők mentén alakultak a bruttó bérek hazánkban!

images

Bruttó-nettó bérek

A bruttó nettó bérek alakulása Magyarországon az ukrán-orosz konfliktus kezdete óta folyamatosan növekszik. A nettóbér növekedését az alacsony munkanélküliségi ráta, a fokozódó munkaerőhiány és a gazdasági növekedés hatásai támogatták.

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) rendszeresen publikálja a nettó-bruttó bérekről szóló adatokat Magyarországon. Az alábbi grafikon tartalmazza, hogyan alakultak nemzetgazdasági ágazatonként a bruttó bérek 2022 és 2023 január között.

KSH, keresetek alakulása

A grafikonból megállapítható, hogy az átlagos bruttó bérek Magyarországon az utóbbi években folyamatosan növekedtek. A bruttó-nettó bérek alakulását azonban számos tényező befolyásolja:

  1. Gazdasági növekedés: A gazdasági növekedésnek jelentős hatása van a bruttó-nettó bérek alakulására. Az erős gazdasági növekedés általában magasabb béreket hoz magával, míg a gyenge gazdasági teljesítmény csökkentheti a nettóbéreket.
  2. Munkaerő-piaci kínálat és kereslet: A munkaerő-piaci kínálat és kereslet viszonyai is befolyásolják a bérek alakulását. Ha nagyobb a kereslet a munkaerő iránt, akkor általában magasabb béreket fizetnek, míg a nagyobb munkaerő-kínálat a fizetések csökkenéséhez vezethet.
  3. Infláció: Az infláció alakulása Magyarországon hatással van a bérek reálértékére, vagyis arra, hogy mennyit érnek a bérek a vásárlóerő szempontjából. Ha az infláció magas, akkor a bérek vásárlóereje csökkenhet.
  4. Adórendszer: Az adórendszernek jelentős hatása van a bruttó és nettó bérek közötti különbségre. Magas adókulcsok és járulékok esetén a nettóbérek csökkennek.
  5. Szakszervezetek: A szakszervezetek szerepe is fontos a bérek alakulásában. Amennyiben a szakszervezetek erős pozícióban vannak, akkor többnyire magasabb béreket tudnak kiharcolni a munkavállalók számára.

Adó és járulékkedvezmények

A fiatalok foglalkoztatásának, otthonteremtésének elősegítésének érdekében a kormány 2022 január 1-től eltörölte a 25 év alattiak számára a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetését az összevont adóalapba tartozó, a törvényben meghatározott jövedelmeik után (bérjövedelem, illetve további nem önálló tevékenységből származó, valamint egyes önálló tevékenységből származó jövedelmeik pl. megbízási díj, vállalkozói jövedelmek stb.után) A fiatalokat akkor is érinti az adómentesség, ha diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát.

A kedvezmény azokra a hónapokra jár, ameddig a fiatal be nem tölti a 25. életévét, ezért a születési hónapban érvényesíthető utoljára az adómentesség. A kedvezményt külön nem kell igényelni, mert a munkáltató a jogosultsági hónapokban figyelembe veszi az adómentességet, kivéve akkor, ha a fiatal nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését. Az adómentesség csak a személyi jövedelemadóra vonatkozik, a többi adót (pl. nyugdíjjárulék, egészségügyi hozzájárulás) továbbra is meg kell fizetni.

Ez az intézkedés kedvezően hatott a fiatalok foglalkoztatására, egyre többen szeretnék a későbbiekben is az adómentes jövedelmüket megkeresni.

További kedvező intézkedést vezetett be a kormány, amelyben 2023 január elsejétől a 25 év feletti és 30 év alatti anyák adókedvezményt vehetnek igénybe, ha gyermekük 2023. január 1 után születik. A személyi jövedelemadó mentesség a várandósság 91. napjától jár. A jogosultság a 25.életév betöltését követő hónaptól jár, amelyekben az anya vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek, illetve a magzat után családi kedvezményre jogosult. Az utolsó jogosultsági hónap annak az évnek a decembere, amelyik évben az anya betölti 30. életévét.

A 30 év alatti anyák kedvezményének összege 2023-ban havonta legfeljebb 499 952 forint, ami 74 993 forinttal növeli meg havi szinten a fiatal édesanyák fizetését. Ehhez még jár a gyerekek után járó családi adókedvezmény, valamint az első házasok adókedvezménye is.

A fentebb kiemelt adó és járulékkedvezmények fontos szerepet játszanak a nettó-bruttó bérek alakulásában hazánkban, mivel ezek összessége határozza meg, hogy mennyit keresnek a munkavállalók.

Fontosnak tartja megtudni mennyi kedvezményt vehet igénybe? A HR Portal bruttó nettó bérkalkulátora segítséget nyújthat Önnek!

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk