kapubanner for mobile
Megjelent: 4 hónapja

Hogy kerüljük el az életmódváltás buktatóit? Öt tanács Kálóczi-Wolher Veronika dietetikustól

Januári fogadalomként elhatározzuk, hogy megszabadulunk néhány kilótól. Majd eltelik pár hónap. Nem jönnek a vágyott eredmények, vagy villámgyorsan visszakúsznak a leadott kilók. Mi lehet a gond? Mire figyeljünk?

Hogy kerüljük el az életmódváltás buktatóit? Öt tanács Kálóczi-Wolher Veronika dietetikustól-

1. Legyen fenntartható az életmódváltás, különben belefáradunk!

„Sok esetben szélsőséges diétákat alkalmazunk, esetenként koplalunk is” – osztja meg tapasztalatait Kálóczi-Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa. Ha elérjük a célt, hátradőlünk, és minden visszazökken a régi kerékvágásba. Sajnos ilyenkor a pozitív változásoknak hamar búcsút inthetünk.

A gyors eredményekkel kecsegtető, radikális étrend, életmód tartósan nehezen kivitelezhető és egészségtelen. „Ne olyan projektként gondoljunk rá, amelynek van eleje és vége! A hatékony és biztonságos életmódváltás kulcsa, hogy nem „fogyókúrázni” kell, hanem olyan egészségesebb életmódot kialakítani és követni, amely hosszú távon is fenntartható” – tanácsolja a szakember.

2. Legyenek saját kihívásaink!

Ne változtassunk egyszerre mindenen! Ütemezzünk be magunknak saját kihívásokat, amelyek egy idő után zökkenőmentesen épülnek be a rutinba. Próbáljunk ki például új nyersanyagokat, fogyasszunk több zöldséget! Nyissunk az új konyhatechnológiák felé! Például a bundás kenyeret ne bő olajban süssük, hanem sütőpapíron, sütőben, vagy csak minimális zsiradékkal!

Ha csak egy dolgon módosítunk, fokozatosan haladunk, az célravezetőbb, mintha túl sok mindenen változtatunk egyszerre.

3. Válasszunk olyan mozgást, amiben tényleg örömünket leljük!

Annak érdekében, hogy a januárban elkezdett sport pár hónap múlva már ne csak emlék legyen, keressük meg azt a mozgásformát (vagy többet), amelyben mentálisan is jól érezzük magunkat. Így tartósan az életünk részévé válik majd a rendszeres mozgás.

4. Használjuk az „okostányért”!

Időnként azért veszítjük el a motivációnkat, mert a mérés komoly terhet jelent rohanó életünkben. A méregetés egy idő után nyűggé válik, de ha a szakmai fogódzókra (például az okostanyer.hu-ra) hagyatkozva megtanuljuk, mi számít egy adagnak és jó élelmiszernek, akkor már nem lesz kivitelezhetetlennek tűnő feladat a terv megvalósítása.

5. A lassúság dicsérete

Szerencsésebb, ha a súlyvesztés egy lassabb folyamat! Ne 2-3 hét alatt akarjunk megszabadulni 20-25 kilótól! Ha túl gyors a fogyás, fennáll a veszély, hogy a kilók leadása nemcsak zsírból történik, hanem izomzatból is, ráadásul a rosszul kialakított étrend hiányállapotot okozhat, gyengítve ezzel az immunrendszert.

Bár létezik egy súlyvesztési optimum (havonta 2-2,5 kiló), nem mindegy, milyen a kiindulási súly és a zsír-izom arány. A dietetikus ezek figyelembevételével személyre szabott tervet tud összeállítani, amelynek segítségével tartós, pozitív változások érhetők el.

Ha ön is életmódváltást tervez, forduljon bizalommal a Budai Egészségközpont dietetikusaihoz – januárban 20% kedvezménnyel vehető igénybe a tanácsadás. Időpontfoglaláshoz, kérjük, hívja a +36-1-489-5200-as telefonszámot vagy látogasson el a magánegészségügyi intézmény weboldalára!

  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A teljesítményértékelés digitalizálása: Hogyan változtatják meg a digitális eszközök a teljesítményértékelési folyamatokat?

A teljesítményértékelés a legtöbb vállalat számára alapvető folyamat. Azonban a digitalizáció terjedésével, egyre nagyobb népszerűségnek... Teljes cikk

Több mint 27 éves HR vezetői tapasztalatát viszi be a Corvinus képzésébe

Jakobsen Petra HR tanácsadóval, a Flow Consulting HR üzletágának vezetőjével a teljesítményértékelés változásáról, a HR analitika üzleti... Teljes cikk