kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 éve

Felnőttképzés: képzési körös engedéllyel kapcsolatos kérdések és válaszok

Mi a teendője a felnőttképzéssel foglalkozó intézményeknek az úgy nevezett "képzési körös" engedélyek kapcsán? Az FSZOE tájékoztatóját Dr. Henczi Lajos, a NEXON felnőttképzési szakértője állította össze.

paragrafus, felnőttképzés, Fktv-
images

1. Van-e „képzési körös” (régi) engedéllyel rendelkező felnőttképzőnek engedélyük visszavonására és a nyilvántartásból való törlésükre irányuló bármilyen bejelentési kötelezettségük?

SZÜKSÉGES INTÉZKEDÉS:

A „képzési körös” engedéllyel rendelkező felnőttképzőnek semmilyen jogszabályból fakadó intézkedést/bejelentést nem kell tenni „régi” engedélyük visszavonására, azaz nem kell törlési kérelmet benyújtania.

INDOKLÁS (TIM)

A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (Fktv.) 30. § (2)-(3) bekezdése alapján a 2020. január 1-jén engedéllyel rendelkező felnőttképzést folytató intézmény az engedélyben meghatározott felnőttképzési tevékenységnek az Fktv. 2019. december 31-én hatályos rendelkezései szerinti folytatására 2022. december 31-ig jogosult azzal, hogy az Országos Képzési Jegyzékben 2019. december 31-én szereplő és a felnőttképzési engedélyében meghatározott szakképesítésre, részszakképesítésre irányuló képzés utoljára 2020. december 31-én indítható, illetőleg vizsgaszervezésre az arra engedéllyel rendelkező felnőttképzést folytató intézmény a komplex szakmai vizsgáztatás szabályainak 2019. december 31-én hatályos rendelkezései szerint 2022. december 31-ig jogosult. 

Az Fktv. 30. § (5) bekezdésében foglaltak szerint a fenti tevékenységek ellenőrzésére és az ahhoz kapcsolódóan megállapítható jogkövetkezményekre a 2019. december 31-én hatályos jogszabályi rendelkezéseket kell alkalmazni.” A TIM álláspontja szerint - az idézett rendelkezések alapján – „a felnőttképzést folytató intézményeknek 2022. december 31-ig volt lehetőségük arra, hogy a felnőttképzési tevékenységük megszüntetését a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak (PVKH) bejelentsék, melynek alapján a PVKH az engedéllyel rendelkező képző intézmények nyilvántartásából törölte az intézményeket. A jelzett időpontot - 2022. december 31-ét - követően a felnőttképzést folytató intézményeknek a tevékenység megszüntetésére vonatkozó bejelentése az Fktv. fentiekben idézett átmeneti rendelkezései alapján okafogyottá vált, hiszen ezen intézmények felnőttképzési tevékenysége a törvény erejénél fogva 2022. december 31-én megszűnt, illetőleg a törvényi átmeneti rendelkezések semmiféle bejelentési kötelezettséget nem írnak elő az érintett intézmények számára a tevékenységük megszüntetésére vonatkozóan.”

2. A képzési körös engedéllyel rendelkező felnőttképzést folytató intézményeknek meddig kell vagyoni biztosítékkal rendelkezniük?

Azok a felnőttképzők, akik 2022. december 31-ig nem kérték engedélyük visszavonását és a nyilvántartásból való törlésüket, azoknak 2023. június 30-ig kell vagyoni biztosítékkal rendelkezniük!

3. A képzési körös engedéllyel rendelkező felnőttképzést folytató intézmények mikortól és milyen feltételek fennállása esetén használhatják fel a vagyoni biztosítékukat?

A vagyoni biztosíték felhasználásához és megszüntetéséhez a PVKH jóváhagyását kell kérni.

4. A képzési körös engedéllyel rendelkező felnőttképzést folytató intézményeknek kérniük kell-e a kormányhivataltól a vagyoni biztosíték felhasználását?

A felnőttképzőnek jóváhagyási kérelem formájában kérnie kell a kormányhivataltól a vagyoni biztosíték felhasználását, melyet - a PVKH jóváhagyását követően - 2023. június 30-a után tudnak csak felhasználni, illetőleg megszüntetni.

5. A képzési körös engedéllyel rendelkező felnőttképzést folytató intézményeknek kell-e képzéseikről szóló kimutatást készíteni és a kormányhivatalhoz benyújtani a vagyoni biztosíték felhasználása érdekében?

A felnőttképzőnek – értelemszerűen – már nem kell a jóváhagyási kérelemhez kimutatást készíteni és a kormányhivatalhoz benyújtani, mivel 2023-ban már nem lehet folyamatban lévő, előleg-befizetéssel rendelkező képzése.

6. A képzési körös engedéllyel rendelkező felnőttképzést folytató intézmények esetében hogyan hagyja jóvá a kormányhivatal a vagyoni biztosíték felhasználását?

A vagyoni biztosíték felhasználására és megszüntetésére irányuló jóváhagyási kérelemre válaszul a kormányhivatal – alaphelyzetben – hozzájárulás tárgyú levelet küld a felnőttképzőnek, amely birtokában a felnőttképző megszüntetheti a vagyoni biztosítékkal kapcsolatos szerződést.

INDOKLÁS (TIM)

„A felnőttképzési tevékenység folytatásához szükséges engedélyezési eljárásra és követelményrendszerre, a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásának vezetésére, valamint a felnőttképzést folytató intézmények ellenőrzésére vonatkozó részletes szabályokról szóló 393/2013. (XI. 12.) Korm. rendelet 18. §-a alapján a felnőttképzést folytató intézménynek vagyoni biztosítékkal kell rendelkeznie az engedélyezett felnőttképzési tevékenysége folytatásának teljes időtartamára és a felnőttképzési tevékenysége megszűnését követő hat hónapig az előlegként befizetett képzési díj azon részének a visszafizetése céljából, amelyre a képzés bármely okból történő ellehetetlenülése miatt az intézmény már nem nyújtott szolgáltatást. A vagyoni biztosíték felhasználásához és megszüntetéséhez a kormányhivatal jóváhagyása szükséges. E rendelkezés alapján azon felnőttképzési intézmények, amelyek 2022. december 31-ig – a felnőttképzési tevékenység megszűnésének bejelentéséhez kapcsolódóan - nem kérték a PVKH jóváhagyását a vagyoni biztosíték felhasználásához és megszüntetéséhez, a vagyoni biztosítékot a PVKH jóváhagyásával 2023. június 30-át követően tudják felhasználni, illetőleg megszüntetni, tekintettel a felnőttképzéséi tevékenység folytatásának törvényi határidejére. Az intézménynek a jóváhagyási kérelemhez ebben az esetben – értelemszerűen – nem kell mellékelnie a folyamatban lévő, előleg-befizetéssel rendelkező képzéseiről szóló kimutatást, mivel folyamatban lévő képzései nem lehetnek.”

7. A hatóság meddig vezet-e elektronikus nyilvántartást a jövőben képzési körös engedéllyel rendelkező felnőttképzést folytató intézményekről?

Ezek a nyilvántartások a jövőben már nem lesznek nyilvánosak, bár nem szűnnek meg, mert a hatóság számára még öt évig, 2027. december 31-ig elérhetők lesznek.

8. A hatóság - ellenőrzésével kapcsolatos jogkörének gyakorlása céljából - meddig kezeli és mikor törli a nyilvántartásokban szereplő személyes adatokat a képzési körös engedéllyel rendelkező felnőttképzést folytató intézmények esetében?

Azoknak a felnőttképzőknek, akik 2022. december 31-ig nem kérték engedélyük visszavonását és a nyilvántartásból való törlésüket a hivatal - 2023. január 1-jétől számítva - még öt évig, 2027. december 31-ig kezeli adataikat, majd csak ezt követően törli azokat. 

9. A képzési körös engedéllyel rendelkező felnőttképzést folytató intézményeknek meddig kell – az Fktv. 21. § (1) bekezdése szerinti - személyes és különleges adatokat nyilvántartani és kezelni? 

Összhangban a 2013. évi LXXVII. törvény 16. §-ának előírásaival a felnőttképzőnek - a hatóság ellenőrzési jogköre gyakorlásának biztosítása érdekében – öt évig kell nyilvántartania és megőriznie a jogszabályokban előírt dokumentumokat. Tehát azok a felnőttképzők, akik 2022. december 31-ig nem kérték engedélyük visszavonását és a nyilvántartásból való törlésüket, kötelesek a jogszabályokban előírt dokumentumokat - 2023. január 1-jétől számítva - még öt évig, 2027. december 31-ig megőrizni, különös tekintettel a képzésben részt vevő – az Fktv. 21. § (1) bekezdés alapján nyilvántartott és kezelt - személyi adataira.

INDOKLÁS (TIM)

„Az engedéllyel rendelkező képző intézmények elektronikus nyilvántartása, továbbá azon intézmények elektronikus nyilvántartása, melyeknek engedélye részben vagy egészben visszavonásra került, a hatóság számára az intézmények ellenőrzésére biztosított időszak végéig – öt évig – rendelkezésre állnak, de – tekintve, hogy e nyilvántartások a törvény erejénél fogva már megszűnt tevékenységre tartalmaznak adatokat – nem nyilvánosak. E nyilvántartásokban szereplő adatok a 2022. december 31-i állapotokat tükrözik, az ezt követő időponttól a hatóságnak nincs jogköre a nyilvántartásokban semmiféle változtatást eszközölni. E rendelkezésekkel összefüggésben meg kell említeni az Fktv. 2019. december 31-én hatályos 5. § (5) bekezdését, mely szerint a hatóság az említett nyilvántartásokban szereplő személyes adatokat a felnőttképzést folytató intézmények ellenőrzésével kapcsolatos jogkörének gyakorlása céljából a felnőttképzést folytató intézménynek a nyilvántartásból történő törlésének napjától számított öt évig kezeli, majd az adatokat törli. A 2023. január 1-jén nyilvántartásban szereplő intézmények vonatkozásában az öt éves adatkezelési időtartam számítását – tekintettel a törvényi jogvesztő határidőre - ettől az időponttól kell kezdeni.

A PVKH ellenőrzési jogkörével kapcsolatos törvényi előírással kapcsolatban releváns rendelkezés az Fktv. 2019. december 31-én hatályos 15. § (6) és (9) bekezdése, mely a felnőttképzési információs rendszer elektronikus nyilvántartásában szereplő adatai – annak keletkezésétől számított - öt évig tartó kezelésének kötelezettségét, illetőleg a támogató részére való hozzáférési lehetőség biztosítását írja elő a hatóság számára.

Az Fktv. 2019. december 31-én hatályos 16. §-a - a hatóság ellenőrzési jogköre gyakorlásának biztosítása érdekében - előírja a felnőttképzést folytató intézmények számára a megjelölt dokumentumok öt évig történő nyilvántartásának és megőrzésének kötelezettségét. Természetesen e dokumentumok vezetésének kötelezettsége – tekintettel a tevékenységnek a törvény erejénél fogva történő megszűnésére – nem áll fenn. Ezen dokumentumok körében kiemelendőek a képzésben részt vevő 21. § (1) bekezdés alapján nyilvántartott és kezelt személyi adatai.”

Figyelem!

A TIM felhívta az FSZOE figyelmét arra, hogy „… jelen tájékoztatás sem jogszabálynak, sem egyéb jogi eszköznek nem tekinthető, az normatív jelleggel, jogi erővel, illetve kötelező tartalommal nem rendelkezik. A jelen tájékoztatásban szereplő jogértelmezés más hatóságot, bíróságot nem köti. A jelen tájékoztatás nem mentesíti annak címzettjét sem saját jogi álláspontja kialakításának szükségessége, illetve a felnőttképzési tevékenység végzése tekintetében jogszabályban meghatározott kötelezettségei teljesítése alól.” 

  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hogyan hangoljunk össze embereket különböző kultúrákból vállalati közegben?

Rengeteg érzelem, meggyőződés, konfliktus és öröm, egymástól tanulás és összefeszülés övezi az interkulturális szervezetek működését. A... Teljes cikk

A munkavállalók készségfejlesztése elmaradásban van, pedig fenekestül felfordul a munka világa

A generatív mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével a munkavégzéshez szükséges készségek 2030-ra várhatóan 68%-kal változnak majd... Teljes cikk

A tanár is munkavállaló!?

Employer branding, toborzás, munkáltatói márka, karrierút, megtartás, juttatások, bérbenchmark stb. Szinte már elcsépelt szavak, unalomig... Teljes cikk