kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Ezek a legkockázatosabb munkahelyek recesszióban

Recesszió esetén azok a munkahelyek tűnnek el először, amelyek a fogyasztói kiadásoktól és a rendelkezésre álló jövedelemtől függenek.

Az utóbbi időben sok vita folyt arról, hogy hamarosan recesszióba zuhan-e  az USA. Bár a visszaesés nem elkerülhetetlen, sok gazdasági elemző szerint csak idő kérdése, hogy mikor következik be a recesszió. 

Az infláció továbbra is szárnyal, ami káoszt okoz a tőzsdén, a vállalatok pedig elbocsátásokkal, a munkaerő-felvétel befagyasztásával és egyes szélsőséges esetekben az állásajánlatok visszavonásával készülnek a bizonytalan jövőre.

A recessziós félelmek miatt a dolgozó szakemberek szerte az Egyesült Államokban aggódnak jövőbeli foglalkoztatási helyzetük miatt: a Bankrate augusztusi, 2458 amerikai felnőtt megkérdezésével készült felmérése szerint a munkavállalók közel 40%-a aggódik munkahelye biztonsága miatt egy esetleges recesszió előtt - számol be a CNBC.

Bár nincs olyan munkahely, amely teljesen immunis lenne a gazdasági visszaesésre, egyes iparágak általában rosszabbul járnak, mint mások.

A CNBC három közgazdászt kérdezett meg arról, hogy várakozásaik szerint mely iparágak lesznek a legsebezhetőbbek egy esetleges gazdasági visszaesés során. 

Szerintük a legkockázatosabb iparágak közé tartoznak: 

  • Ingatlan
  • Építőipar
  • Gyártás 
  • Kiskereskedelem
  • Szabadidő szektor és vendéglátás 

Kory Kantenga, a LinkedIn vezető közgazdásza szerint recesszió esetén azok a munkahelyek tűnnek el először, amelyek a fogyasztói kiadásoktól és a bőséges rendelkezésre álló jövedelemtől függenek. 

A kiskereskedelmi egységek, az éttermek, a szállodák és az ingatlanügynökségek azok közé a vállalkozások közé tartoznak, amelyek gyakran szenvednek recesszió idején. Bár ezek a szolgáltatások "javíthatják az életminőségünket, de nem szükségesek az alapvető életszínvonal fenntartásához" - mondja Kantenga.

A gyártószektor és az ingatlanpiac szintén  kevésbé "recesszióállóak" - véli Julia Pollak, a ZipRecruiter vezető közgazdásza. Ez különösen igaz lesz a mostani visszaesésre, figyelembe véve a növekvő kamatlábakat és rekordmagas inflációt - teszi hozzá.

Adam Ozimek, a gazdasági kérdéseket kutató Economic Innovation Group közpolitikai szervezet vezető közgazdásza szerint ugyanakkor a korábbi recessziók alapján nehéz magabiztosan megjósolni, hogy mi fog történni a következő gazdasági visszaesés során.

"Nem vagyok benne biztos, hogy a múltban történtek hasznos útmutatóul szolgálnak most számunkra" - mondja. Szerinte sok szempontból letértünk az ismert utakról, régen volt már ilyen túlfűtött a gazdaságunk, különösen úgy, hogy sok területen még mindig jelentős a kínálati oldali korlátozás.

Ozimek bízik abban, hogy a Federal Reserve (Fed) képes csökkenteni az inflációt és lassítani a gazdasági növekedést anélkül, hogy recessziót és magas munkanélküliséget váltana ki.

"Szerintem még nincs itt az ideje a pániknak" - mondja. "A recesszió kockázata valós, de szerintem nagyon jó esély van arra is, hogy egyáltalán nem is lesz recesszió". 

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben.... Teljes cikk

Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk