kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 10 éve

Egyre több a levelezős HR-es

Jelentősen emelkedett a levelező tagozatokra felvett HR szakos hallgatók száma a magyar felsőoktatásban. Az intézmények többsége szerint változó a hazai HR oktatás színvonala, de betölti a funkcióját.

A beiratkozások még folyamatban vannak (végleges HR-es képzési adatokat később közlünk), azonban a felsőoktatási intézmények és a Felsőoktatási Információs Rendszerek Osztálya Felsőoktatási Főosztálya adatai alapján bizton állítjuk, hogy hódít a levelező tagozat. Így az emberi erőforrások alapképzésre nappali szakon 366-an kezdtek, 12 százalékkal többen, mint tavaly, ugyanit a levelezősök száma 168-ról 230-ra ugrott, vagyis 37 százalékkal emelkedett. Az emberi erőforrás tanácsadó mesterszakon 34 százalékkal nőtt a levelezős hallgatók száma, míg a nappalisoké negyedére csökkent. Az emberi erőforrások felsőoktatási szakképzésen pedig 55 százaékkal nőtt a levelezősök száma 2013-hoz képest.

A felsőoktatási intézmények is jelezték a folyamatot. A Szent István Egyetem egyik karának 90 százaléka levelező tagozatos: náluk a HR-es nappali képzésben résztvevők száma idén már csupán egynegyede a levelezősnek. Az ország legtöbb HR-es hallgatójával évet indító Pécsen is érezhető a változás, a hallgatók 45 százaléka levelezős, 5 százalékkal több, mint tavaly.

Számok és szakok

Az évet kezdő HR-es hallgatók száma a Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF) emelkedett a legnagyobb mértékben 2013-hoz képest. Akkor 171-en indultak, idén 285 főt vettek fel. Alapszakra 154-et (2013: 119 fő), a felsőfokú szakképzés emberi erőforrások szakra 131-et (2013: 52 fő).

A Budapesti Corvinus Egyetemen tavaly 110, idén 125 hallgató kezdett: a legtöbben BA szinten (50 fő) és Humánmenedzsmenten (30 fő) vágtak bele a tanévbe, a HR Business Partneren 25 fő kezdett tanulni. BA szinten elérhető a Társadalomtudományi Kar emberi erőforrás gazdálkodás programja, mesterszinten pedig a Gazdálkodástudományi Kar Vezetés-Szervezés mesterszakán belül a "HR és Szervezetfejlesztés" szakirány. Kétéves szakirányú továbbképzési programjaink között indították el a Humánmenedzsment és a HR Business Partner programot a gyakorlattal rendelkezők számára, akik munka mellett tanulhatnak a Corvinuson.

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán Budapesten és Gödöllőn összesen 226 HR-es hallgató kezdi el tanulmányait, ez a szám közel azonos a tavalyival. Egyharmaduk jár az Emberi erőforrás alapszak nappali és levelező tagozatára, míg 157 fő a Vezetés és szervezés mesterszak emberi erőforrás menedzsment és szervezetfejlesztés szakirányon tanul, majd' 90 százalékuk levelező tagozaton. 2013-hoz képest a nappali képzésben résztvevők száma idén már csupán egynegyede a levelezősnek. A doktori képzésben is szerepelnek humánerőforrás témakörök.

A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) a szakirányú képzéseken kívül, ahol a felvételi jelenleg is tart (szeptember első hetében kaptuk ezt a választ - a szerk.), a HR képzésére felvettek száma csak néhány fővel tért el a tavalyitól (2013: 676; 2014: 679). A belső arány változott, vagyis kevesebb lett a nappalis. Míg 2013-ban a nappalira felvettek aránya 70 százalékos volt, idén csak 65 százalék. Pécsen a Közgazdaságtudományi Karon és a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karon oktatnak HR-es ismereteket. A közgazdaságtudományi karon gazdálkodási és menedzsment, vezetésszervezés, kereskedelem és marketing, pénzügy és számvitel szakokon képeznek. Az emberi erőforrás karon hat szakot indítottak: pl. emberi erőforrások felsőoktatási szakképzést, emberi erőforrások alapszakot, személyügyi szervező szakirányt, emberi erőforrás tanácsadó mesterszakot. Új képzésük a HR ismereteket nyújtó friss diplomás képzés. A képzés bármely szakterületű és szintű diplomával rendelkezők előtt nyitott. Az elhelyezkedéshez szükséges munkavállalási ismeretek mellett bepillantást ad a HR munkába is, azzal a szándékkal "hogy a hallgatókat "megfertőzzük" a személyügyi szakma szeretetével" - írták.

Milyen a hazai HR oktatás?

A Corvinus szerint elég változó a színvonal. "Másoddiplomás kurzusainkon előfordulnak más intézményekben mesterszintű diplomát szerzett jelentkezők is" - írták lapunknak küldött válaszukban. A BGF azt emelte ki, hogy BA HR alapszak nagyon sok helyen van, és - a felmérések alapján - eltérő a minőség és a hallgatók elégedettsége. MA szinten viszont nincs csak a HR-re koncentráló mesterszak; több helyen van ilyen szakirány, specializáció - tették hozzá. Posztgraduális szinten pedig sok képzés van. "Ami teljesen hiányzik Magyarországon, az a Nyugat-Európában és az USA-ban sok helyen jelenlévő HRD (human resource development) alapszak, amely sokkal inkább az emberek fejlesztésére helyezné a hangsúlyt - nyilatkozta a BGF.

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (SZTE GTK) tapasztalata az, hogy az elmúlt időszakban a minőségi egyenetlenségektől eltekintve, összességében betöltötte a funkcióját a "magyar" HR oktatás. A fejlődést nehezíti az erőforrás hiány, a működési modellek, intézményszerkezetek kérdőjelei, de a gazdasági kényszer egyben megújulási tényező is. A HR-es képzési innovációt serkentik az olyan kihívások, mint a területre jellemző információ-technológiai, szakmai és tudományos fejlődés, a munkaerő migrációja és általában a munkaerőforrások szűkössége bizonyos kritikus területeken, például a szakképzett fizikai munka és az információtechnológia terén - fejtették ki. A SZTE GTK szerint feladatot ad a HR oktatásnak az üzletfejlesztés irányainak változása és a kulturális eltérések kezelésének igénye is, mivel egyes hazai és külföldi tulajdonú szervezetekben jelentős szemléleti különbségek vannak a munkatársak vezetésével, a dolgozó ember motivációjával és ösztönzésével kapcsolatban.

A PTE szerint a magyar felsőoktatás ma nemzetközi színvonalon ad korszerű HR ismereteket.

Házuk tája

Elfogultak vagyunk a saját képzési programjainkkal kapcsolatban, de a hazai mezőnyben vezető pozíciót céloztunk meg" - írta a Corvinus. Ennek érdekében évek óta igyekeznek az oktatási tematikáikat és módszertanukat naprakészen tartani, gyakorlati szakembereket vonnak az oktatásba, és felhasználják nemzetközi szintű kutatási programjaik eredményeit. "Saját képzésünket hagyományaink és eredményeink alapján a vezető programok között tartjuk számon" - nyilatkozta a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara. Az oktatást üzleti-szervezeti kapcsolatokkal, vendégelőadásokkal, szituatív feladatokkal, tréningmodulokkal és céges tanulmányi projektekkel igyekeznek élővé tenni. A kar szerint a hazai felsőoktatás egyik legjobb humángazdálkodási és szervezet-lélektani műhelyével és tréningközpontjával rendelkeznek.

A PTE szerint az elmúlt több mint két évtized során folyamatosan nőtt a képzés színvonala, ma már a magyar mellett angol nyelven is kínáljuk alap- és mesterképzéseiket. Kiemelték, hogy végzettjeik a magyar nemzeti vállalati körben, hazai közép- és nagyvállalatoknál, a multinacionális vállalati körben, illetve a közszférában is a HR szakma minden szintjén megtalálhatók, sok esetben területük első számú vezetői. "A képzés színvonala mellett büszkék vagyunk végzett hallgatóink sikeres életútjára" - írták. A pécsiek oktatnak Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön is. "Újabb kezdeményezésünk, hogy a horvát felsőoktatás számára "exportálunk" HR-ismereteket, közös pályázatok, fejlesztési programok keretében" - tudtuk meg az egyetemtől.

A BGF a piac és a hallgatók jelzései alapján jónak látja saját HR képzését és folyamatosan fejleszti. Sok gyakorló szakembert vonnak be az oktatásba, igyekeznek távolodni a hagyományos, passzív felsőoktatási szemlélettől a gyakorlatorientált, párbeszédre épülő, interaktív és fejlesztő szemléletű oktatás felé. "Törekszünk az élenjáró gyakorlatok - melyek legtöbbször a multiknál találhatók - és a legújabb amerikai, nyugat-európai tendenciák bemutatására, de foglalkozunk a kis- és középvállalatoknál alkalmazható eszközökkel, módszerekkel, lehetőségekkel is, hiszen hallgatóink egy része ilyen közegben fog majd dolgozni - nyilatkozta a BGF.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Digitális jogosítvány" nélkül nagyot fog ütni a "digitális üvegplafon"

A mesterséges intelligenciára érdemesebb nem veszélyként, hanem a digitális műveltség részeként tekinteni, aminek a fejlesztése nemcsak a... Teljes cikk

Hogyan hangoljunk össze embereket különböző kultúrákból vállalati közegben?

Rengeteg érzelem, meggyőződés, konfliktus és öröm, egymástól tanulás és összefeszülés övezi az interkulturális szervezetek működését. A... Teljes cikk

A munkavállalók készségfejlesztése elmaradásban van, pedig fenekestül felfordul a munka világa

A generatív mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével a munkavégzéshez szükséges készségek 2030-ra várhatóan 68%-kal változnak majd... Teljes cikk