kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

2023-ban a rugalmas tervezésé a főszerep! - Megjelent a Képzés-Fejlesztési Körkép 2023

Bár a képzés-fejlesztés területét az idei évben sem a hurráoptimizmus jellemzi, nincs ok a kétségbeesésre sem; a terület folyamatainak erősödése, struktúráltabbá válása várható, derül ki az [eureka] Consulting & Games nemrég megjelent kutatásából. A 2022-es évhez képest a cégek számos új kihívással állnak szemben, ennek megfelelően a képzések és fejlesztések fókusza is máshová kerül. De vajon hová?

képzés, fejlesztés, körkép-

A vezetők képzése a legfontosabb

A tavalyi felmérés készítésekor a koronavírus-járvány alól lábadozott minden vállalt, s most, alig egy évvel később egy új, talán még turbulensebb gazdasági környezetben igyekszik mindenki talpon maradni és a lehető legtöbbet megtenni kollégáiért és a cégért. Ebben a helyzetben a cégek jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a csapatok eredményes együttműködésére, a változás kezelésének eszközeire valamint a kulcsemberek fejlesztésére.

A kutatásban résztvevő vállalkozások több mint 71%-a esetében a vezetők fejlesztésén van a legnagyobb hangsúly, azonban ezzel egyidőben megfigyelhető, hogy minél nagyobb egy szervezet, annál inkább eltolódik a fókusz az egyéni fejlesztésről a csoportos fejlesztés felé. 

Ezek az igények magukkal hozzák a fejlesztések középpontjában álló témák rangsorolásának változását is. A korábbi években sláger témának számító kommunikáció helyét átvette a vezetők képzése, a vezetői készségek fejlesztése – ami a válaszadók kétharmada számára kiemelt fontosságú, valamint a a csapaton belüli együttműködés fejlesztésének igénye, ami válaszadók felénél élvez idén prioritást.

Az [eureka] Consulting & Games csapata 2022-ben indította útjára Képzés-Fejlesztési Körkép kutatását, amiben 115 hazai cég terveit és jógyakorlatait összegezték. Idén megismételték a felmérést, hogy lássák, milyen változásokat hoztak az utóbbi időszak kihívásai ezen a területen. A tavalyi évhez képest a legnagyobb eltolódás a képzések témaköreiben és a képzések kiszervezési hajlandóságában mutatkozik meg.

Megvágták a büdzsémet. Mit teszek?

A nagyvállalatok költésszintje a tavalyi bázisérték 80%-ára esett vissza, azonban nem ez az egyetlen változás a képzés-fejlesztések szervezése területén. Egyre több cég különít el arra erőforrásokat, hogy bizonyos képzéseket a vállaltba integrált munkatársak segítségével, külső partner bevonása nélkül oldjon meg. A külső partnerek felé pedig egyre hangosabban fogalmazódik meg az igény, hogy a „dobozos” termékek helyett az ügyfél egyedi helyzetére és igényeire szabott megoldással álljon elő.

A szervezetfejlesztési projektekben kiemelten igaz, hogy ami egy cégnek beválik, a másiknak nem feltétlenül. Számos olyan tényezőt kell ugyanis figyelembe venni a fejlesztési stratégiák tervezésénél, melyek az adott cég sajátosságai, a szervezeti kultúrájának részei. Éppen ezért nem mond ellent egymásnak a Képzés-Fejlesztési Körkép két állítása: miszerint a tanácsadó partnerek kiválasztásánál a referencia az elsőszámú tényező, mégis rendszeresen néznek szét a piacon a megrendelők új partnerek iránt. A változatosság ugyanis realizálható előny: a szemléletmódok sokfélesége jobb döntésekhez és hatékonyabb problémamegoldáshoz vezet. Úgy látszik, ezt az összefüggést a képzés-fejlesztésért felelős vállalati szakemberek nagy része már felismerte.

Dr. Kalmár Péter az [eureka] Consulting & Games alapítója azonban bizakodó, véleménye szerint ez a kritikus gondolkodás a szolgáltatókkal szemben csak arra fejlődésre, az egymástól való tanulásra ösztökéli a szektort.

Természetesen látszik az eredményeken, hogy a vállalkozások jelentős része, több, mint harmada úgy véli, idén a képzés-fejlesztés hátrébb szorul a szervezeti prioritások között, többen prognosztizálnak büdzscsökkentést, a képzések számának csökkenését is. Mégis ott van az az 50%, akik ebben a helyzetben is inkább előretekintenek, és a fejlődésben látják a kihívásokra adott választ. Nagyon érdekes volt látni, hogyan változtak egy év alatt azok a témakörök, amikre a fejlesztés fókuszát helyezik a vállalkozások, és hogy ezek párhuzamba állíthatók a várható kihívásokkal. Számomra az idei Képzés-Fejlesztési Körkép tanulsága az volt, hogy fejlődni és előre haladni a legjobban együtt, közösen tudunk, a kulcs pedig a tudásmegosztás.

A siker és a kudarc faktoraiból is tanulhatunk

A cégek – bár már mutatnak előrelépéseket ezen a területen – még mindig nem fektetnek túl nagy hangsúlyt az egyes képzés-fejlesztési aktivitások utánkövetésére és visszamérésére. A válaszadók csupán 13,5%-a jelezte vissza, hogy a fejlesztési folyamataik során mindent mérnek, jól működő eszközökkel. A többség azonban vagy nem rendelkezik megfelelő eszköztárral, hogy elvégezze ezt a feladatot, vagy fél meglátni azokat a sarokpontokat – a számos siker mellett – amik további fejlesztést igényelnek.

Mivel ez egy nehezen körülhatárolható terület, a válaszadók közel fele (47,1%) a külső fejlesztő partnertől vár megoldást a visszamérések területén. 

Az idei évben egy új kérdéssel bővítettük a mérések témakörét. Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen elvárással van a szervezet / vezetőség a képzés-fejlesztést megszervező, ezért a témakörért felelős kolléga iránt. Az első helyen a hasznos tudás jelent meg, míg a második helyen az eredmény. Felmerül tehát a kérdést, hogy a felülről érkező elvárásoknak hogyan lehetne megfelelni, ha nem tudunk számszerűsíteni vagy egyértelmű válaszokat adni a „hasznos tudás” megszerzésére vonatkozóan. Ezért is nagyon fontos, hogy a fejlesztési programok kialakítása, mérése kapcsán a szolgáltató és a megrendelő között kialakuljon egy párbeszéd, egymást támogatva és a piacon fellelhető jó gyakorlatokat behozva vagy éppen teljesen új, szervezetre szabott modellt kialakítva segítség a fejlesztési folyamatot és annak eredményességének mérhetőségét." – vélekedik Szopkó Beatrix, az [eureka] Consulting üzletágvezetője.

 

  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hogyan hangoljunk össze embereket különböző kultúrákból vállalati közegben?

Rengeteg érzelem, meggyőződés, konfliktus és öröm, egymástól tanulás és összefeszülés övezi az interkulturális szervezetek működését. A... Teljes cikk

A munkavállalók készségfejlesztése elmaradásban van, pedig fenekestül felfordul a munka világa

A generatív mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével a munkavégzéshez szükséges készségek 2030-ra várhatóan 68%-kal változnak majd... Teljes cikk

A tanár is munkavállaló!?

Employer branding, toborzás, munkáltatói márka, karrierút, megtartás, juttatások, bérbenchmark stb. Szinte már elcsépelt szavak, unalomig... Teljes cikk