kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 15 éve

Tudnivalók a szakképzési hozzájárulás elszámolásához

Nem könnyű eligazodni a szakképzési hozzájárulás elszámolását illetően a jogszabályok útvesztőjében. A munkáltatók sokszor nincsenek tisztában azzal, milyen képzéseket tudnak elszámolni, és ehhez milyen feltételeknek kell megfelelniük, milyen dokumentumokat kell biztosítaniuk, megőrizniük. Lászlóné Szép Györgyi a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat foglalta össze a Nexon rendezvényén.

A munkáltatóknak február 15-ig kell adatot szolgáltatniuk arról, hogy az elmúlt évben milyen képzésben részesítették dolgozóikat a szakképzési hozzájárulás terhére. Amennyiben ezt elmulasztja megtenni a foglalkoztató, nem tudja elszámolni a képzéseket. A szakképzési hozzájárulás egy a munkáltató számára kötelezően befizetendő tétel az állami Szakképzési Alapba. A szakképzési hozzájárulás intézménye ugyanakkor biztosítja azt a lehetőséget is a munkáltatók számára, hogy az általa kifizetett éves bruttó munkabér 1,5 százalékát kitevő szakképzési hozzájárulásából a fizetendő járulék meghatározott százalékát saját munkavállalói képzésére, vagy egy-egy intézmény támogatására fordítsa. A szakképzési hozzájárulás szabályozásában 2007. január 1-jétől életbelépett változások alapján a mikro-és kisvállalkozások a fizetendő járulék maximum 60 százalékát, egyéb hozzájárulásra kötelezettek a fizetendő járulék legfeljebb 33 százalékát fordíthatják saját munkavállalóik képzésére.

Idén január 1-jétől változott a szakképzési hozzájárulás alapja, ezt mostantól a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény rendelkezései szerint számított, a fizetésére kötelezettet terhelő társadalombiztosítási járulék alapja képezi.

A hozzájárulást szabályozó 2006-os miniszteri rendelet értelmében az elszámolható költségek mértéke képzésben résztvevőnként és óránként nem haladhatja meg a kötelező legkisebb munkabér 12 százalékát, a képzés minimális időtartamának 20 órának kell lennie és az Európai Unió tagállamainak területén kell megvalósulnia. Tavaly nyáron új rendeletet hozott a munkaügyi minisztérium, amely azokat a cégeket is érintette, amelyek a képzés fejlesztésének támogatására is áldoznak. A korábbiakhoz képest az a különbség, hogy ezentúl csak a rendeletben megjelölt intézményeket támogatják.

Milyen feltételei vannak a képzés elszámolhatóságának?

Szakképzési hozzájárulás terhére csak akkor számolható el egy képzés, ha felnőttképzési szerződést kötnek a felek. Ennek mindenképpen tartalmaznia kell a képzés megnevezését, idejét, helyszínét, időtartamát, díját, a hiányzás mértékét - hívta fel a figyelmet Lászlóné Szép Györgyi igazságügyi adó- és könyvszakértő, a NEXON által a napokban rendezett szakmai konferencián.

A munkáltató szakemberszükségletének biztosítása érdekében tanulmányi szerződést is köthet. Ebben a foglalkoztató vállalja, hogy a tanulmányok alatt támogatást nyújt, a másik fél pedig kötelezi magát, hogy a megállapodás szerinti tanulmányokat folytatja, illetve a képzettség megszerzése után nem mond fel a tanulmányi szerződésben meghatározott ideig.

A munkáltató élhet a munkáltatói kötelezés lehetőségével is, ám ebben az esetben a munkavégzésre vonatkozó összes szabályt figyelembe kell venni, vagyis a képzés munkavégzésnek minősül, így ha ez délutánra vagy hétvégére esik, a dolgozónak túlóradíjat illetve hétvégi pótlékot kell fizetni. A munkavállaló ugyanakkor köteles részt venni a tanfolyamon vagy a továbbképzésen - magyarázta a szakember.

Nem minden képzés számolható el

A szakképzési hozzájárulás elszámolás terhére csak olyan képzés vehető igénybe, amelyet akkreditált intézmény szervez, és az is fontos, hogy a képző intézmény a képzés teljes időtartama alatt akkreditált legyen, máskülönben a kieső időszakot nem lehet elszámolni - hangsúlyozta Lászlóné Szép Györgyi, a NEXON szakmai rendezvényén. Érdemes tudni, hogy diplomát adó képzést illetve hatósági jellegű képzést nem tud elszámolni a munkáltató, de a munkakör betöltéséhez szükséges képesítés megszerzése, felsőfokú szakképesítés megszerzése, a szakmai tevékenység magasabb szintű gyakorlásához, a mestervizsgához szükséges ismeretek elsajátítása valamint a megváltozott munkaképességűeket érintő rehabilitációs képzés érvényesíthető. Emellett fontos, hogy a képzés időtartamának minimum 20 tanórának kell lennie, és 70 százalékban szakmai ismereteket kell nyújtania, csak 30 százalékban nyújthat általános képzést.
Milyen költségek érvényesíthetőek?

Míg külső képzés esetén elszámolható a képzés díja, a felnőttképzési szolgáltatás díja, a vizsgadíj illetve a képzés során felhasznált és a hallgatónak átadható tankönyvek, taneszközök költségei, addig belső képzés esetén az oktatók juttatása, ha a programnak gyakorlati része is van, akkor a gyakorlati képzéshez szükséges eszközök képzési idővel arányos értékcsökkenése, vagy bérleti díjának költsége, a gyakorlat során felhasznált anyagok költségei, a kötelezően biztosított munkaruha, védőruha költségei. Vegyes képzés esetén a belső képzés kiadásai valamint a külső képző intézmény által lebonyolított képzés díja összeadódik. Míg külső képzés esetén az elszámolás alapjául a szolgáltatási szerződés, valamint a képzésenként kiállított számla szolgál, addig belső képzés esetén a belső kapacitások igénybevételének elszámolása képzésenként, belső elkülönített számlán és bizonylaton, tényleges önköltségen történik. Sokszor problémát jelent az áthúzódó képzések elszámolása is, a szakember kiemelte, hogy ebben az esetben a képzés költségeit évente, a hatályos számviteli szabályoknak, valamint a képzés tárgyévében érvényes pénzügyi eljárásoknak megfelelően teljesítésarányosan lehet elszámolni, ha a képzés megkezdésének tárgyévével kezdődőden a képzés költségeit a szakképzési hozzájárulási kötelezettség terhére évente elszámolta a munkáltató.

Öt évig meg kell őrizni a dokumentációkat

Külső és belső képzés esetén eltérő a dokumentálási kötelezettség, de mindkét esetben öt évig meg kell őrizni a dokumentumokat.

Külső képzésekre vonatkozóan a következő dokumentumokat célszerű megőrizni:

- a képző intézmény intézmény-akkreditációs tanúsítványa, cégszerűen hitelesített másolata,
- a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásba vételéről szóló értesítés/igazolás, cégszerűen hitelesített másolat,
- felnőttképzési szerződés eredeti vagy cégszerűen hitelesített másolata,
- tanulmányi szerződés vagy a tanulmányok folytatására vonatkozó munkáltatói kötelezés,
- ha a képzés nem szerepel az OKJ-ban, vagy nem akkreditált, akkor a képzési program,
- ha akkreditált a program, akkor a program-akkreditációs tanúsítvány cégszerűen hitelesített másolata,
- önálló nyelvi képzés elszámolása esetén a munkavállaló munkaköri leírása vagy munkaszerződése,
- szolgáltatási szerződés,
- szolgáltatási szerződés alapján kiállított számla,
- elkülönített pénzügyi elszámolás képzésenként, a 4. számú mellékletben meghatározott, külső képzés esetén elszámolható költségekről.

Belső képzésekre vonatkozóan a következő dokumentumokat célszerű megőrizni:

- a belső képzést folytató képző intézmény egyszerűsített nyilvántartásba vételi dokumentuma
- felnőttképzési szerződés
- tanulmányi szerződés vagy munkáltatói kötelezés
- képzési program, önálló nyelvi képzés esetén a munkavállaló munkaköri leírása, vagy munkaszerződése
- a képzés megvalósítását igazoló dokumentumok
- elkülönített pénzügyi elszámolás képzésenként a 4. számú mellékletben meghatározott, belső képzés esetén elszámolható költségekről tényleges önköltségen számolva.

Belső képzés: az a képzés, amelyet a hozzájárulásra kötelezett saját munkavállalói részére, teljes egészében saját munkaszervezetén belül, nem üzletszerűen szervezve valósít meg.

Külső képzés: az a képzés, amelyet a hozzájárulásra kötelezett saját munkavállalói részére, teljes egészében saját szervezetétől elkülönült, a felnőttképzési törvény szerint akkreditált felnőttképzési intézmény közreműködésével valósít meg.

Vegyes képzés: az a képzés, amelyet a hozzájárulásra kötelezett részben belső, részben pedig külső képzéssel valósít meg (a felnőttképzési szerződést a képző intézmény köti meg a hozzájárulásra kötelezett saját munkavállalójával).

Áthúzódó képzés: az a képzés, amelyet a hozzájárulásra kötelezett több tárgyévet érintően valósít meg.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Digitális jogosítvány" nélkül nagyot fog ütni a "digitális üvegplafon"

A mesterséges intelligenciára érdemesebb nem veszélyként, hanem a digitális műveltség részeként tekinteni, aminek a fejlesztése nemcsak a... Teljes cikk

Hogyan hangoljunk össze embereket különböző kultúrákból vállalati közegben?

Rengeteg érzelem, meggyőződés, konfliktus és öröm, egymástól tanulás és összefeszülés övezi az interkulturális szervezetek működését. A... Teljes cikk

A munkavállalók készségfejlesztése elmaradásban van, pedig fenekestül felfordul a munka világa

A generatív mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével a munkavégzéshez szükséges készségek 2030-ra várhatóan 68%-kal változnak majd... Teljes cikk