kapubanner for mobile
Megjelent: 11 hónapja

Munkajog és társadalombiztosítás: fontos kifejezések és fogalmak

A munkavállalók számára fontos ismerni azokat a jogokat és kötelezettségeket, amelyek a munkaviszonyukkal kapcsolatosan felmerülhetnek. Ebben a cikkben néhány olyan kifejezést és fogalmat mutatunk be, amelyek gyakran előfordulnak a munkaügyi jogszabályokban és gyakorlatban.

Gyes alatt terhesség táppénz

Amikor egy nő gyesen van, és újra teherbe esik, akkor jogosult lehet táppénzre a terhessége alatt. A táppénz összege a gyes mellett folyósított jövedelem 70%-a, de nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét. A táppénz igényléséhez szükséges a háziorvos vagy a védőnő igazolása. A táppénz folyósítása nem befolyásolja a gyes jogosultságát.

Gyed alatt megszűnik a munkaviszony

Ha egy nő gyeden van, és megszűnik a munkaviszonya, akkor nem veszíti el a gyed jogosultságát, ha az megállapításakor még volt munkaviszonya. A gyed összege sem változik, ha a munkaviszony megszűnése nem az ő hibájából történt. Ha viszont ő mond fel, vagy felmondási idővel rendelkező felmentés esetén nem áll rendelkezésre, akkor elveszíti a gyed jogosultságát.

Csed gyed kalkulátor

A csed (csecsemőgondozási díj) és a gyed (gyermekgondozási díj) összege függ attól, hogy mennyi volt az anya jövedelme a gyermek születése előtt. A csed összege a jövedelem 70%-a, de legfeljebb a minimálbér kétszerese. A gyed összege pedig a jövedelem 70%-a, de legfeljebb az átlagkereset 70%-a. A csed és a gyed összegét online kalkulátorokkal is ki lehet számolni.

Próbálja ki a HR Portal Csed, Gyes és gyed kalkulátorát!

Gyesről visszatérés szabadság számítása

Ha egy nő gyesről tér vissza a munkahelyére, akkor jogosult arra, hogy igénybe vegye az alapszabadságát és az életkorhoz kötött pótszabadságát. Az alapszabadság mértéke 20 nap, az életkorhoz kötött pótszabadság pedig 1-10 nap között változik az életkor függvényében. A szabadság mértékét úgy kell kiszámolni, hogy figyelembe kell venni a gyes alatt eltelt időt is. A gyes alatt eltelt idő 75%-a számít bele a szabadság alapjául szolgáló időbe.

Munkaügyi per

Ha egy munkavállaló vagy egy munkáltató úgy érzi, hogy megsértették a munkajogi jogait vagy kötelezettségeit, akkor bírósághoz fordulhat. A munkaügyi perben a munkaügyi bíróság jár el első fokon. A munkaügyi perben általában nincs illetékfizetési kötelezettség. A munkaügyi perben lehet képviselőt is igénybe venni, például ügyvédet vagy szakszervezetet.

Munkavállalói azonnali hatályú felmondás nyomtatvány

Abban az esetben, ha egy munkavállaló azonnali hatállyal szeretne felmondani a munkaviszonyának, akkor ezt írásban kell közölnie a munkáltatóval. Ehhez használhat egy nyomtatványt, amely tartalmazza az alábbi adatokat: a felek neve és címe, a felmondás időpontja, a felmondás indoka, a munkavállaló aláírása. A felmondás indokának súlyosnak és közvetlennek kell lennie, például ha a munkáltató nem fizeti ki a bért, vagy veszélyezteti a munkavállaló egészségét.

Tb jelentése

A tb a társadalombiztosítás rövidítése. A társadalombiztosítás egy olyan rendszer, amelynek célja, hogy biztosítsa a társadalom tagjainak az egészségügyi ellátást, a nyugdíjat, a családtámogatást és más szociális juttatásokat. A társadalombiztosítást a munkáltatók és a munkavállalók járulékokkal finanszírozzák. A tb jogviszonyt igazoló kártya (taj kártya) az a dokumentum, amely igazolja, hogy valaki rendelkezik tb jogviszonnyal.

Szocho jelentése

A szocho a szociális hozzájárulási adó rövidítése. Ez egy olyan adónem, amelyet a munkáltatóknak kell fizetniük az alkalmazottaik után. A szocho mértéke 2022-ben 13%, és az alkalmazott bruttó bérének alapján kell megállapítani. A szocho bevételét a társadalombiztosítás finanszírozására fordítják.

Járulék visszaigénylése

Amennyiben valaki többet fizetett be járulékot, mint amennyit kellett volna, akkor jogosult lehet a túlfizetett összeg visszaigénylésére. Ehhez be kell nyújtania egy kérelmet az adóhatósághoz, és mellékelnie kell a befizetést igazoló dokumentumokat. A visszaigénylési határidő 5 év.

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Európában nagyon nehéz lett egy családot eltartani egy jövedelemmel" - avagy miért dolgozik több európai nő mint amerikai?

Gazdasági és társadalmi tényezők állnak a hátterében annak a ténynek, hogy több nő keres állást Európában mint Észak-Amerikában. Szerepet... Teljes cikk

Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk