kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Kormányzati program kell a szakképzett vendégmunkások alkalmazására

Javaslatot készített a kritikussá váló magyarországi munkaerőhiány kezelésére a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), amit az Index szerint hétfőn be is mutattak Varga Mihály gazdasági miniszternek. Kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő kell, akár külföldről is.

images

images

A szervezet a helyzetet pontokban foglalta össze, ezek a következők.

- A demográfiai korfa alakulása miatt a munkaerőpiacra belépő új generációk sokkal kisebb létszámúak, mint az onnan kilépők és ez a tendencia a következő években is determinált.

- A munkavállalási célú elvándorlás gyorsul, főként a szakképzett és az egyetemi végzettséggel rendelkezők körében nagy a mobilitási hajlandóság. A külföldön dolgozó magyarok létszáma több százezerre tehető.

- A gazdaság elmúlt években megindult bővülése új munkaerő szükségletet indukál. 

- Hatékonyság szempontjából a magyar vállalkozások jelentős része nemzetközileg nem versenyképes, a technológiai színvonal alacsony és a nem hatékony munkaszervezés miatt munkaerőigényük túlzott.

- Egyre több cég és ágazat szembesül a szakképzett munkaerő hiányával, egyes ágazatokat ez kiemelten sújt (idegenforgalom, vendéglátás, IT, építőipar, stb.).

- Az álláskeresők száma jelentősen csökkent, 40 százalékuk képzettséggel nem rendelkező állástalan, versenyszférában nem vagy nagyon nehezen alkalmazható, ráadásul helyzetük csak lassan alakítható.

- Magyarország nem célországa a harmadik országból érkező munkavállalási célú migrációnak.

- Az országon belüli mobilitás elmarad a kívánatostól.

- A rendelkezésre álló munkaerő minősége romló tendenciát mutat. Az iskolából kikerülő korosztályoknál a tanulás és a teljesítmény lényegesen kisebb értéket képvisel. Ezt jól illusztrálja a Pisa felmérések romló eredménye is. A digitális írástudás mérés során 34-ből 30. a magyarok. Olvasásban, írásban és matematikában is az OECD átlag alatt teljesítettek a magyar gyerekek.

A MGYOSZ szerint „célzottan kell keresni, és kormányzati program szükséges a kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő bevonására”.

- Emelni kell a bérszínvonalat, csökkenteni kell a munkáltatói terheket annak érdekében, hogy a rosszabb helyzetben lévő vállalkozások is képesek legyenek a béremelésre.

- A közmunka programban foglalkoztatottak egy részét át kell terelni a versenyszférába, ezt képzésekkel is segíteni kell.

- Csökkenteni kellene a költségvetési szférában dolgozók részarányát.

- Hosszabb távon pedig meg kell állítani a népesség és ezzel a munkaerő forrás folyamatos csökkenését.

- A hátrányos helyzetű rétegek hatékonyan kell integrálni, javítani kell az általános képzettségi szintet. Újra kell gondolni a kompetencia alapú általános iskolai képzést, a 4K (kreativitás, kommunikáció, kooperáció, kritikai gondolkodás) előtérbe helyezésével.

- Meg kell állítani az elvándorlást tisztességes megélhetést nyújtó munkahelyekkel, a lakáshoz jutás megkönnyítésével, de élénkíteni kell a belföldi mobilitást, szintén lakáshoz jutás elősegítésével bérház/bérlakás programon keresztül.

Frissítés: A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint nem valós az a hír, mely szerint ők azt javasolták, hogy 250 ezer vendégmunkásra van szükség Magyarországon, bár valóban kellene a külföldi munkaerő is – ismertette álláspontjukat az érdekképviselet vezetője a Klub Rádió Reggeli Gyors c. műsorában. A szakszervezeti vezető szerint olyan munkásokra van szükség, akik kulturálisan és gazdaságilag is jól beilleszthetőek, ehhez pedig külön programokra lenne szükség, akár kormányzati koordinációval.

444, Index, Klub Rádió
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk