kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Komoly gondok a szakképzésben

Továbbra is kevesen jelentkeznek hiányszakmákra, nem segített az ösztöndíjrendszer, jelentős a lemorzsolódás, elöregednek a szakmát tanító pedagógusok - írja a Népszava.

A lap birtokába került egy eddig nyilvánosságra nem kerülő Nemzetgazdasági Minisztériumi jelentés, melyből az derül ki, hogy hiába támogatják a hiányszakmákat, mégis kevesen jelentkeznek, és nem segít a korai iskolaelhagyók szakképesítését segítő program sem - írják.

A lemorzsolódást elkerülő programokban egyre kevesebb diák és iskola vesz részt, a Hídprogramokra jelentkező fiatalok száma is kevés. A Híd II. programban csak a képzést megkezdők 10-30 százaléka szerez részszakképesítést.

"Legutóbb tizenegy éve volt olyan magas a korai iskolaelhagyás aránya Magyarországon, mint 2016-ban" - írják a jelentésben.

Magyarország egyre messzebb kerül a kitűzött céltól, azaz hogy 2020-ra 10 százalékra csökkenjen az iskolaelhagyók száma, eközben EU-tagországokban az arány folyamatosan javul.

A szakgimnáziumokból lemorzsolódottak aránya meghaladja a 15 százalékot, a szakközépiskolákban 25 százalék az arány. A jelentés szerint "A teljes 15 éves korosztály mintegy 25 százaléka alapvető számolási és szövegértési problémákkal küzd, gyakorlatilag funkcionális analfabétának tekinthetőek, így a szakmai készségeik megfelelő fejlesztése sem lehetséges".

További probléma a tanárhiány, és a szakma elöregedése is. A jelentésből kiderül, hogy a középfokú oktatásban teljes és részmunkaidőben foglalkoztatott pedagógusok száma a 2016/2017. tanévben 306-tal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Népszava
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek