kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Kevesebben kérnek végzettséget és nyelvtudást az álláskeresőktől a Profession szerint

Egyre több a hirdető és az új állás a piacon. Kevesebb hirdető kér felsőfokú végzettséget és nyelvtudást a jelentkezőktől - írja közleményében a Profession.

A pár éves tapasztalattal rendelkező szakmunkásokat és fizikai munkásokat keresték leginkább a cégek 2016-ban. Az előző évhez képest 22 százalékkal több állást hirdetettek meg online, a profession felületén havonta közel 10 ezer új pozíció jelent meg - írja közleményében a Profession.

A legtöbb embert szak-, fizikai-, segéd- és betanított munkákra várták, de az értékesítés és kereskedelem kategóriában is rekordszámú hirdetés jelent meg. Ezzel szemben a jelentkezőknél leginkább az adminisztrációs és asszisztensi irodai munkák voltak népszerűek.

2015-höz képest ötödével több cég hirdetett online, miközben az új pozíciók és az azokra való jelentkezések száma is jelentősen emelkedett tavaly. A piacvezető állásportál, a profession.hu felületén tavaly összesen több mint 12 ezer cég keresett új alkalmazottat.

A hiányszakmák TOP 10-es listája nagyjából változatlan maradt, de jó hír az online hirdetőknek, hogy a megüresedett pozíciókra egyre többen jelentkeznek. A szakmunkás állásokra 10 százalékkal, a mérnöki pozíciókra 7 százalékkal, az IT szektor hirdetéseire pedig 18 százalékkal több álláskereső adta be az önéletrajzát.


Egyre kevesebb az elvárás a munkáltatóknál



Csökkentek a képzettséggel kapcsolatos elvárások 2016-ra: egy évvel korábban az állások 62 százalékához volt szükség felsőfokú végzettségre, tavaly már csak 47 százaléknál várták ezt el. Valamilyen fokú nyelvtudás 2015-ben még a meghirdetett pozíciók 70 százalékánál volt kritérium, 2016-ban már csak 58 százalék esetében jelölték ezt meg a cégek feltételként.

Tavaly az állások 28 százalékánál nem kellett semmilyen tapasztalatot felmutatnia a jelentkezőknek, 41 százaléknál pedig már egy éves rutinnal is megelégedtek a cégek. Több mint öt éves tapasztalatra pusztán a pozíciók 8 százalékánál volt szükség.

A szakmunka már 2015-ben átvette a vezetést


A tavalyi év egyértelműen ráerősített a korábbi tapasztalatokra, a szakmunkás kategóriában adták fel magasan a legtöbb hirdetést a cégek, minden ötödik állás erre szólt. Ezt követte a fizikai-, segéd- és betanított munka, az értékesítés és kereskedelem, valamint a gyártás és termelés kategóriája.

A hiányszakmák listáját még mindig a könyvelők vezetik, de közvetlenül mögéjük zárkóztak fel a raktárosok. A fejlesztők a második helyről a harmadikra, az IT munkatársak pedig a harmadikról a kilencedik helyre csúsztak vissza. Az informatikai szektor évek óta jelentős munkaerőhiánnyal küzd, ezért is jelent sokat a hirdetőknek, hogy a meghirdetett állásaikra 18 százalékkal többen jelentkeztek tavaly, mint 2015-ben.


Mindenben növekedést hozott 2016



„Amellett, hogy egyre több a hirdető és az új állás a piacon, a munkakeresők is egyre aktívabbak online. 2016-ban 17 százalékkal többen jelentkeztek a hirdetéseinkre és 34 százalékkal többen regisztráltak a rendszerünkbe, mint egy évvel korábban. A piac fellendülése vitathatatlan, havonta átlagosan közel 10 ezer új állást és 7500 önéletrajzot töltöttek fel hozzánk a cégek és az álláskeresők” - mondta Martis István, a profession.hu ügyvezető igazgatója.


Legtöbben irodában szeretnének dolgozni



Az álláskeresők leginkább az adminisztratív, asszisztensi és irodai munkák, valamint a kereskedelem és értékesítés kategóriáiban szereplő hirdetésekre jelentkeztek. A kereslet és kínálat azonban nem állt messze egymástól abból a szempontból, hogy ezeket a szakmunka, majd a fizikai-, segéd- és betanított munka kategóriái követték. A munkavégzés helyét illetően is fedi egymást a hirdetők és az álláskeresők igénye: Budapest és Pest megye után Győr-Moson-Sopron megye volt a legnépszerűbb.

Profession
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk