kapubanner for mobile
Megjelent: 12 hónapja

Indul a gondoskodó elbocsátás program az Electroluxnál, 600 embert építenek le

Több hullámban, hozzávetőleg 600 főt érintő létszámcsökkentés kezdődik októberben az Electrolux nyíregyházi gyárában, a vállalat pszichológiai konzultációval, reziliencia tréninggel és álláskeresési tanácsadással is segíti őket.

Gondoskodó Elbocsátás Programról született döntés a nyíregyházi Electroluxnál, amelyet a korábban bevezetett, maradást ösztönző juttatásokon felül kínál a vállalat az átszervezésben érintett munkatársai részére.

A dolgozói érdekképviseletekkel kötött megállapodás számos olyan ingyenes támogatási elemet tartalmaz, amely segítséget nyújthat a sikeres álláskereséshez, munkahelyváltáshoz.

A megállapodás előzménye, hogy az Electrolux 2023. február 1-jén bejelentette: nem folytatja tovább a hűtőszekrények gyártását nyíregyházi gyárában a lényegesen megváltozott üzleti környezet és alacsony kereslet miatt. 

Több hullámban, hozzávetőleg 600 főt érintő létszámcsökkentés októberben keződik a nyíregyházi gyárban, az utolsó termelési nap várhatóan december 15. lesz.

Széleskörű támogató programról született megállapodás amelynek két fókuszterülete a munkatársak megtartását ösztönző juttatási rendszer kidolgozása, valamint a Gondoskodó Elbocsátás Program elindítása.

Az Electrolux Kollektív szerződése jóval kedvezőbb feltételeket biztosít a munkavállalóknak a Munka Törvénykönyvében meghatározottaknál. Emellett a leépítések februári bejelentést követően a havi termelési bónusz mértékét is jelentősen növelte a vállalat, valamint a leállítási ütemtervben meghatározott ideig a vállalatnál maradó munkavállalók további három havi hűségbónuszra lehetnek jogosultak.

„A munkatársak elhelyezkedését támogató programunk 8 területre fókuszál. A megvalósításhoz igénybe vesszük külső, szakértő partnerek támogatását is. Stratégiai megállapodást kötöttünk a Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályával, akikkel a kezdetektől fogva szoros az együttműködés” - mondta Muszik Kinga, az Electrolux nyíregyházi gyárának interim HR vezetője, aki korábban a vállalat jászberényi porszívógyárának HR vezetőjeként dolgozott.

A vállalat alapvető célja, hogy a létszámcsökkentéssel kapcsolatos jogi, munkaerőpiaci információk elérhetővé és érthetővé váljanak, ezért az Electrolux minden munkavállaló számára információs fórumokat szervez.  A munkaidőn belül szervezett információs fórumok célja, hogy részletes tájékoztatást adjon a munkavállalóknak a munkaviszonyuk megszüntetésével kapcsolatos jogi tudnivalókról, a szükséges adminisztratív lépésekről, illetve segítséget adjon a munkaerőpiacra történő kilépéshez, melyben a Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztálya is támogatást biztosít.

Az Electrolux ingyenes pszichológiai konzultációt és reziliencia tréninget is biztosít minden munkavállalónak. 

A jövőre való felkészülés kapcsán a vállalat álláskeresési tréningeket szervez, amelyek célja, hogy gyakorlatias álláskeresési ismeretek elsajátításával a munkát keresők képessé váljanak az önálló álláskeresésre, friss önéletrajzzal, fotóval és motivációs levéllel rendelkezzenek, és a lehető legrövidebb időn belül újra munkába tudjanak állni. 

Az álláskeresési tréningek során felkészített kollégák szeptemberben vállalati állásbörzén is részt vehetnek. A nyíregyházi telephelyen megrendezett börzén bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a regisztrált munkáltatóknak, ahol a munkavállalók közelebbről megismerhetik a felkínált nyitott pozíciókat, az alkalmazás feltételeit.

A munkaerőpiac keresleti és kínálati fórumán túl az Electrolux képzési, átképzési anyagi támogatást nyújt munkavállalóinak. A legkülönbözőbb képzéseket magába foglaló átképzési program igen népszerű, közel 300 munkatárs regisztrált a programba. A legkeresettebbek az idegennyelvi és a könnyűgép kezelői képzések. 

A vezető beosztású munkatársak számára is célirányos támogatást biztosít az Electrolux, aktívan segítve őket az átmeneti idő változásainak kezelésében, és részükre is biztosított a személyre szabott álláskeresési segítség.

„Támogatási rendszerünk egyik legfontosabb eleme a külső partnerünk által működtetett Munkából – Munkába ® program, melynek célja, hogy a munkaviszony megszűnése után se maradjanak segítség nélkül a fizikai állományban dolgozó munkavállalók. A programra regisztrálókat munkaviszonyuk végét követően további 3 hónapig támogatjuk. Egyéni akciótervet dolgozunk ki számukra, aktív segítséget adunk az állásinterjúkra felkészülésben, az álláskeresési folyamat támogatásában, állások közvetítésében, pályaorientációs és pályakorrekciós szakmai tanácsadásban” – részletezte Muszik Kinga.  

 

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk