kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 4 hónapja

Idén a fizetések még az eddiginél is fontosabbak lesznek

Immár harmadik éve készíti el munkavállalói visszajelzések alapján a legjobb munkahelyek – Top Employers – listáját a Munkahelyeink.hu. A ma megjelenő, legfrissebb lista az alkalmazottak 2023-as véleménye alapján készült. Ahogy a 14 országban jelenlévő portál alapítója, Costin Tudor jelezte, ez egy vállaltan szubjektív rangsor, ugyanakkor a közvetlenül az adott cégnél dolgozóktól érkező értékelés komoly értéket jelent, a nemzetközi jelenlét pedig fontos összehasonlításokra ad lehetőséget.

Costin Tudor, Munkahelyeink.hu-

Miért fontos, egy újabb "legjobb" munkáltatói lista? Miben más ez a rangsor, mint mások?

Minden évben elkészítjük ezt a rangsort a munkavállalók véleménye alapján, amelyeket a Munkahelyeink.hu platformon osztanak meg. Szubjektív értékelésről van szó, ugyanakkor itt a munkavállalók anonim módon elmondhatják, hogy hogyan éreznek valójában a munkahelyük iránt, mit gondolnak a szervezetről. (A platformon általában LinkedIn profillal regisztrálnak a felhasználók, de ez az oldalra nem kerül ki.) Így, nem a vállalati PR dönt arról, hogy mit mutat meg magáról a munkaadó, hanem a tényleges munkavállalói élmény a meghatározója az eredménynek. 

Más országokban is készítenek hasonló rangsort? 

Igen, számos közép- és kelet-európai országban elkészítjük a rangsort, Magyarországon idén harmadszor. Éppen ezért elég átfogó betekintést nyerünk a munkaerőpiaci folyamatokba. 

Milyen tendenciákat lát, mi fontos a munkavállalók számára ebben az összehasonlításban? 

Vannak tényezők, amelyek minden munkavállaló számára hasonlóan fontosak. A hangsúlyok évről-évre változnak, de a pandémia óta két dolog alapvetően kiemelkedik, ez a fizetések mértéke és a munka célja. A bérek fontossága tavaly még a korábbinál is inkább előtérbe került, ez az infláció és az egyéb gazdasági folyamatok miatt egyaránt érthető, és várható, hogy a tendencia idén is folytatódni fog. A másik központi kérdés, hogy a dolgozók szeretnék tudni, hogy értelme van annak, amibe az idejüket, energiájukat fektetik, és a befektetett munkát a munkáltatók értékelik is. Ezen túlmenően, az alkalmazottak általában szeretnének jó kapcsolatot ápolni a munkaadóval és vágynak a stabilitásra manapság pláne, amikor egyre több leépítésről lehet hallani. 

Persze vannak helyi specialitások, de Magyarországon például egyértelműen leszűrhető a válaszok szemantikai elemzéséből, hogy a fizetés, a stabilitás és a munka célja a döntő. 

Egyes iparágak elemzése külön érdekes lehet, például az szinte minden országban tapasztalható, hogy a kereskedelmi cégek erőforrást és pénzt fektetnek a munkaerő megszólításába, a megtartásba, motivációba. Bár a fizetések általában nem a legmagasabbak közé tartoznak ebben a szektorban, mégis látni lehet a munkáltatói erőfeszítést. Magyarországon például az autóipar és az IT igen dinamikusan mozgó piac. Míg másutt az üzleti szolgáltatóközpontok vagy éppen a technológiai cégek dominálnak. 

Azt tapasztaljuk, hogy a munkáltatók egyre inkább odafigyelnek arra, és erre forrásokat is szánnak, hogy milyen kép alakul ki róluk a közösségben, ahol működnek, és persze az alkalmazottakban. 

Mi pedig azzal, hogy felületet biztosítunk a munkavállalói visszajelzéseknek, segítünk abban, hogy az álláskeresők, állásváltók tájékozott és alaposan informált döntést tudjanak hozni elhelyezkedéskor. Fontos, hogy minél több és sokrétűbb információval rendelkezzünk, lássuk a kontextust is, amikor ilyen komoly döntést hozunk. Mindez javítja az átláthatóságot. 

Azt is tapasztaljuk, hogy a multinacionális nagyvállalatok nyitottabbak az ilyen jellegű visszajelzésre, míg a kisebb cégek még inkább tanulják ezt a folyamatot.

Mi derül ki a véleményekből, milyen trendek lesznek még döntők 2024-ben? 

Újra ki kell emelnem a béreket. Ha meghatározó volt 2023-ban, ez 2024-ben egyenesen kulcskérdés lesz. Egyértelműen a lista csúcsán. Fontos lesz a munkavállalók számára a munkakörnyezet, a méltányosság, a vezetővel való kapcsolat. Ezekre a tényezőkre az álláskeresők rákeresnek a platformon. Amit még megfigyeltünk 2023 végén, és 2024 elején, hogy az emberek kezdik elveszíteni a türelmüket, és egyértelműbben hangot adnak a véleményüknek. Nem tudjuk egyelőre, hogy ennek mi a pontos oka, és fennmarad-e ez a viselkedés a felhasználók részéről, mint tendencia, ezt mindenképpen figyelni fogjuk. 

Nyitóképen Costin Tudor

 

  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek