kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 éve

Félmillió új munkavállaló kellene: szükség van a külföldiekre

Bár a gazdasági visszaesés hullámai globálisan egyre jobban érezhetők, a magyar munkaerőpiacot egyelőre nem rengették meg. Több területen jelentős hiány van. Nemrég a miniszterelnök és a gazdaságfejlesztési miniszter adott hangot annak az igénynek, hogy további félmillió új foglalkoztatottra lenne szükség. Ezen munkavállalók egy része alighanem 3. országból érkező dolgozó lesz.

Külföldi vendégmunka statisztika, harmadik országbeli toborzás-
images

images

Magyarországon a legutóbbi adatok szerint közel 70 000 üres állás van, a foglalkoztatottak száma pedig csúcsközeli, mintegy 4 690 000 a teljes létszám 2022. december és 2023. február között. Bár a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékpontnyit emelkedett, 4,0%-ra, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat rendszerében még mindig kevesebb álláskereső van (245,1 ezer) van, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Ugyan a közszolgáltatások és a feldolgozóipar területén némileg csökkent a létszám (14 000 fő), a mezőgazdaságban, az építőiparban és a piaci szolgáltatási szektorban tovább növekedett (31 000 fő). Vagyis a magyar munkaerőpiac továbbra is feszes, és szükség van a munkaerő pótlására, már csak azért is, mert magasabb lett az elmúlt időszakban a külföldre ingázók száma.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó rendezvényén belső tartalékokról beszélt, deő és a gazdaságfejlesztési miniszter is 500 000 fő szükséges munkaerőt említett, amit várhatóan kizárólag belső tartalékokból nemigen lehet feltölteni. Nagy Márton beszédében meg is említette a gazdasági migrációt, mint lehetséges forrását a munkaerőnek, a hazai inaktívakon kívül.

2022-ben Ázsia felé fordultak a munkaerő-kölcsönzők

A harmadik országbeli munkavállalók bizonyos körének pedig jelentősen megkönnyítette és meggyorsította a kormányzat a munkavállalást lehetővé tevő engedélyek megszerzését. Így számos vállalathoz érkeztek már ezekből a meghatározott országokból munkavállalók, akár minősített munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül. A 2022-es év a kölcsönzők és sok nagy gyártócég életében az ázsiai vendégmunkások foglalkoztatásának bevezetéséről, beillesztésükről szólt.

Minden a 3. országbeliek foglalkoztatásáról 2023. május 10-én Budapesten! A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll: toborzás, beillesztés, munkajog, adózás vállalati jó gyakorlatokkal… Program és jelentkezés a https://foglalkoztatas.hrportal.hu/ oldalon.

Jelenleg 17 EU-n kívüli országból lehet gyorsított eljárással munkaerőt hozni Magyarországra, akár 40-60 nap alatt. A kormány először 2016-ban nyitotta ki a kapukat két EU-n kívüli ország (Ukrajna és Szerbia) munkavállalói előtt. 2021 nyarán a lista 9 újabb országgal bővült (Fülöp-szigetek, Indonézia, Vietnám, Mongólia, Fehéroroszország, Kazahsztán, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró) a 407/2021. (VII. 8.) kormányrendelet alapján. Ezekből az országokból minősítési eljáráson átesett munkaerő-kölcsönzők (hivatalosan: minősített foglalkoztatók) gyorsított adminisztrációval hozhatnak be munkavállalókat maximum két éves szerződéssel. Majd 2022. nyáron újabb 8 országból lett könnyebb a toborzás (közte Brazília, Kolumbia, Oroszország).

Legutóbbi létszámtrendeket összesítő cikkünk adatai is azt mutatják, hogy a legnagyobb kölcsönzéssel foglalkozó cégek is bővülnek éves összehasonlításban.

Bár a vállaltvezetők borúlátóak a 2023-as év gazdasági kilátásaival kapcsolatban, elsősorban a magas infláció és a globális gazdasági volatilitás miatt, a cégvezetők 60%-a mégsem tervez leépítést a PwC legfrissebb vezérigazgatói felmérése szerint. 52% szerint pedig továbbra is hatással lehet a vállalatok nyereségességére a munkaerő, a szakképzettség hiánya.
A Magyar Bankholding vezető elemzőjének legutóbbi munkaerőpiaci elemzéséből az is kiderül, hogy a munkaerőpiacok reakcióideje kifejezetten lassú, a beálló reálgazdasági változások 9-12 hónapos késéssel jelenhetnek meg a munkaerő iránti keresletben.

Horváth András mérsékelt, az év első felében 4% fölé emelkedő, majd az év végére ismét a korábbi 3.5%-ot közelítő szint környékére csökkenő munkanélküliségre számít a jelenlegi folyamatok alapján, így a kereslet némi csökkenése mellett is igaz, hogy a teljes foglalkoztatottság közelében maradhat a piac, mivel a pandémia utáni helyreállási problémákból kiindulva igyekeznek megtartani a bevált munkaerőt a piaci szereplők a jelenlegi helyzetben.

A makrogazdasági kilátásokról és azok álláspiaci hatásairól Kozák Ákos (Egyensúly Intézet) tart előadást a május 10-i Foglalkoztatás 3.0 konferencián.

 

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Minden váltáson gondolkodó munkavállaló potenciális jelölt

Kutatások szerint a munkavállalók közel egyharmada megfontolná a munkahelyváltást egy jó ajánlat miatt. Többszázezer betöltetlen pozíció jelzi,... Teljes cikk

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Teljes cikk

2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk