kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Elválhatunk gondoskodva?

Sok helyen tapasztalni, hogy az eddigi kínzó munkaerőhiány mellett a munkaerő elbocsátásán van a hangsúly - írja Pálfi-Poczik Emese, az Arthur Hunt LTT üzletág vezető tanácsadója. Az elmúlt hónapokban felbukkant egy “régi ismerős” a megrendelések között, az outplacement, azaz a gondoskodó elválás. Mi is ez pontosan és hogyan lehet jól csinálni?

Pálfi-Poczik Emese, Arthur Hunt-

Az utóbbi három évben folyamatosan olyan extrém helyzetekkel találjuk szembe magunkat, amelyekre nem voltunk felkészülve. Ahogyan mi egyénileg is küzdöttünk ezekkel, úgy a szervezeteknek is újabb  készségeket kellett elsajátítaniuk ahhoz, hogy megőrizzék versenyképességüket, hatékonyságukat, értékeiket.

Szervezetfejlesztői szempontból érdekes látni, hogy vezetők, munkavállalók, csoportok és szervezetek miként élik meg a kontrollvesztés állapotát, hogyan kezelik a bizonytalanságot, és milyen megküzdési módokat találnak arra, hogy újból és újból talpra álljanak. Akadályok ide vagy oda, nagyon sok projektem és megbízásom szólt a növekedésről, fejlődésről és gyarapodásról. Az elmúlt hónapokban azonban régi ismerős bukkant fel újra, az üzletágunk egyik első szolgáltatása, a gondoskodó elválás program, azaz az outplacement-tanácsadás

Nagyon sok szervezet átstrukturálásba kezdett, a piac mozgolódik, átalakít, észszerűsít, akvirál, összeolvad. Van, aki a piaci pozícióját erősíti meg, van, aki a pénzügyi helyzetét. Mindenesetre sok helyen tapasztalni, hogy az eddigi kínzó munkaerőhiány mellett, sok vállalatnál a munkaerő elbocsátásán van a hangsúly.  Sok éves tapasztalatunk alapján kiemeltünk néhány szempontot, amit érdemes szem előtt tartani ahhoz, hogy a lehető legfájdalommentesebben kezeljük ezeket a nehéz döntéseket.

    1. Mindig alapozzuk meg, készítsük elő: Transzformációs projektekben nélkülözhetetlen a megfelelő előkészület. Szánjunk rá időt, találjuk ki a stratégiánkat, és ne féljünk segítséget kérni tanácsadói oldalról.
   2. Adjunk a változásnak értelmet: Illesszük a változást az elérni kívánt víziónkhoz. Adjunk értelmet a változásnak, és magyarázzuk el részletesen, hogy a jelenlegi helyzet miért vált szükségessé, és az hogyan szolgál egy tágabb vállalati célt.
    3. Kommunikáljunk: bármennyire is indokolható gazdaságilag, pénzügyileg, vagy stratégiailag egy változás, azt már megtanultuk, hogy a változás érinti a munkavállalókat. Az átstrukturálás, akvizíció vagy összeolvadások esetén mindenképpen megnő a munkavállalói bizonytalanság és szorongás, emiatt folyamatosan informáljuk az állományt.
    4. Tegyünk meg mindent a gondoskodó elválásért: Vállaljunk felelősséget a munkavállalókért, még akkor is, hogyha a szerződésünk már nem kötelez erre. Amellett, hogy a munkavállalói márkaépítés stratégia része lehet a gondoskodó elválás, érzelmileg is megkönnyíti mindkét fél helyzetét.
   5. Tiszta, egyértelmű és transzparens szempontok szerint hozzunk döntést: A folyamat kezdete előtt tervezzük meg, hogy milyen szempontok játszanak szerepet akkor, hogyha munkavállalók között kell döntenünk. Akvizíció vagy összeolvadás esetén kifejezetten fontos, hogy a munkavállalók előtt transzparensek legyen a döntési szempontok. Érdemes lehet a kiválasztás támogató módszertanokat is bevetni (interjú, készségek felmérése)
    6. Gondoskodjunk a megmaradó állományról: Mindenképpen helyezzük fókuszba a megmaradó munkaerő állomány jólétét, figyeljünk a megmaradó csapatok kohéziójára, informáljuk őket, tegyünk lépéseket a frusztrációjuk csökkentésére. Vezetőként kritikus szempont ilyenkor, hogy mennyire szenzitíven kezeljük a megmaradó csapatok reakcióit, hogyan támogatjuk meg motivációjukat, és miként formáljuk az összetartást.

 

Mi az az outplacement program?

Az outplacementet gondoskodó elválásként is nevezhetjük. Pozíció megszűnése, leépítés, átstrukturálás esetén a munkaadó külső tanácsadóval segíti a menesztett munkavállaló elhelyezkedését.  A tanácsadási folyamat strukturált, célvezérelt, személyre szabott. A felkészült tanácsadó képes segítséget nyújtani a munkakeresési stratégia felépítésében, felkészít az interjúra, folyamatosan elérhető a munkakeresés során, és segít meghatározni a piaci értéket is. Emellett a munkahelyvesztés okozta lelki hullámvölgyben is támogatja az álláskeresőt, így gyakran pszichológus vagy coach végzettséggel is rendelkezik.

Ha outplacement szolgáltatás keresünk, vegyük figyelembe a szolgáltató profilját. Érdemes olyan szervezetre támaszkodni, ami:
    • piaci ismerettel rendelkezik és érti annak működését
    • tanácsadói rendszeresen részt vesznek kiválasztásban, interjúztatásban, első kézből ismerik a munkáltató igényeit
    • képesek támogatást nyújtani elakadások, mentálhigiénés témák, veszteségfeldolgozás esetén
    • portfóliójuk alapján eszközeik és módszereik vannak az egyén fejlesztésére is.

Összefoglalva, a gondoskodó elválás programok célja az, hogy felelősséget vállaljunk döntéseinkért, és a lehető legtöbbet tegyük meg azokért a munkavállalókért, akik önhibájukon kívül kénytelenek elhagyni szervezetünket. Ezáltal bizonyíthatjuk felelősségvállalásunkat és biztosíthatunk egyfajta védőhálót azoknak az embereknek, akik hozzájárultak a közös céljaink eléréséhez.

Pálfi-Poczik Emese az Arthur Hunt Leadership, Talent and Transformations üzletág vezető tanácsadója. Több, mint 7 éve foglalkozik szervezetek fejlesztésével, munka és szervezet szakpszichológus és executive coach, az Arthur Hunt csapatát 5 éve erősíti tanácsadóként. Komplex szervezetfejlesztési és transzformációs projekteket tervez és vezet. Az Arthur Hunt Group nemzetközi LTT csapatának tagja, az Arthur Hunt Leadership Kompetencia modell 2022 egyik kidolgozó tanácsadója.

A nyitóképen Pálfi-Poczik Emese

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben.... Teljes cikk

Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek