Ki dönti el, hogy milyen csípős egy paprika?
A paprikákat többféle tulajdonságaik alapján meg tudjuk különböztetni. Az egyik ilyen alapvető tulajdonság, hogy édes-e a paprika vagy pedig csípős. Az édes paprikákat nem rangsorolják ennél tovább, hogy melyik mennyire kellemes, az erős paprikákat viszont rangsorolják csípősségük szerint.
Bár ez a ranglista nem teljesen objektív, azért azt meg lehet a segítségével állapítani, hogy melyik az az erősségi kategória, amit még élvezettel tudunk fogyasztani, és honnan kezdődik a kihívás.
A Chili Hungária Webáruház ebben a cikkben elárulja, hogy mi adja ezeknek az olykor apró növényeknek a brutális erejét, és ki állapítja meg egy paprikáról az erősségi szintjét.
A paprika ereje
A paprika lényegét, vagyis az erejét a kapszaicin adja. Ez egy nagyon stabil vegyület, amely vízzel gyakorlatilag oldhatatlan, ezért a vízivás nem tudja csillapítani a paprika okozta csípős érzést.
A kapszaicint nem csak ebben a formában ismerik el, hanem fájdalom- és gyulladáscsökkentőként is. Azonban érdemes vele csínján bánni, túlzott fogyasztása akár káros is lehet, a bőrre kenhető, kapszaicintartalmú készítmények mellékhatásaként pedig bőrérzékenység, bőrpír léphet fel.
A Chili Hungária Webáruháznál további érdekességeket olvashatsz a paprikákról, az otthoni nevelésükről, de házi paprikakrém receptet is találsz.
Ki dönti el, hogy milyen erős?
Wilbur Scoville amerikai kémikus adta arra a fejét 1912-ben, hogy kitaláljon egy skálázott rendszert, amin össze lehet mérni a különböző paprikák csípősségét. Az eljárás lényege, hogy a paprikából készült oldatot addig hígítják cukros vízzel, amíg az öttagú kóstoló bizottságból legalább három nem érzi a csípős ízt. A Scoville skálán elért értéket a hígítás mértéke (SHU= Scoville heat unit) adja meg. Amennyi a vizsgált paprika értéke, annyi szorosára lett hígítva.
Ez a kóstoláson alapuló módszer meglehetősen szubjektív, hiszen az egyénenként változó, hogy ki mennyire bírja az erős ízeket. Ráadásul a kapszaicint nem az ízlelőbimbókon keresztül érzékeljük, hanem a fájdalom- és hőmérséklet-érzékelő receptorokon keresztül, ezért aki rendszeresen fogyaszt erősen pikáns ízeket, az képes hozzászokni.
A skála nullától indul, ide tartoznak az édes fajtájú paprikák, mint amilyen a kápia vagy a kaliforniai paprika. A legmagasabb SHU értékkel a Carolina Reaper nevű paprika áll a maga másfél-kétmilliós eredményével.
Új eljárás a mérésben
A Scoville által kifejlesztett módszert elég sokáig alkalmazták. A megbízhatóság miatt azonban ma már inkább folyadékkromatográfiával (ez a Gillett módszer) végzik a mérést. Ez a folyamat egyszerre több csípősségért felelős anyagot vizsgál, és intenzitásuknak megfelelően osztályozza. Ennek az eljárásnak más a mértékegysége (Asta), mint a Scoville skáláé. Az Asta érték 20-40%-kal alacsonyabb, mint az SHU érték lenne, emiatt még átszámításokat is kell végezni.
- 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni. Részletek Jegyek
- 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény! Részletek Jegyek
- 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat. Részletek Jegyek
- 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti. Részletek Jegyek
Hat magyarországi konferencia és wellness szálloda, valamint rendezvényhelyszín kapott Aranynap-díjat kiemelkedő színvonalú szolgáltatásaiért 2023.... Teljes cikk
Csütörtöktől elérhető a 30 évesnél idősebb álláskeresőknek szóló, 150 milliárd forintos támogatási rendszer - mondta a Czomba Sándor... Teljes cikk
A 2021-2027-es időszakra szóló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) 2500 milliárd forint keretéből az idén... Teljes cikk